Перейти до основного вмісту
На сайті проводяться технічні роботи. Вибачте за незручності.

Наукові «вітаміни»

Поєднуємо лекції з розвагами: порція анонсів з Києва, Львова та Вінниці
05 березня, 11:03
ФОТО МИКОЛИ ТИМЧЕНКА / «День»

Наші традиційні розумні анонси нікуди не поділися, хоча і з’явились на кілька днів пізніше. Цей березень має запам’ятатися подіями, що поєднують розваги і наукові дискусії, а також — нестримним руйнуванням міфів.

Інколи важко зрозуміти, що там у голові іншої людини. Розкрити це питання в прямому сенсі — говорячи про мозок, особливості його діяльності та хвороби — можна під час заходів Тижня мозку в Україні, в Києві. У Львові робимо мандрівку в часі, слухаючи лекції про місто у ранній Новий період та образ жінки у мистецтві на рубежі ХІХ і ХХ століть. В Вінниці маємо нагоду ознайомитися з сучасними технологіями на виставці, присвяченій енергоощодженню. 

КИЇВ

Театр тіней і наука — про світло

Знайти науку в мистецтві пропонують організатори чергової події Science After Dark, яка відбудеться 10 березня у креативному просторі IZONE, початок о 19.00. Вже не вперше проект INSCIENCE та науково-популярний журнал «Куншт» влаштовують незвичні заходи, на яких поєднують лекції і вечірки різного штибу.

Цього разу виступ театру тіней Verba поєднається з інтерактивною лекцією про світло та наше сприйняття кольору від фізіолога Віктора ДОСЕНКА та астрофізика Дар’ї ДОБРИЧЕВОЇ.

Як розповідають організатори, VERBA shadow theatre — команда театру тіней з Чернігова, заснована 2010-го. Колектив брав участь у талант-шоу в Україні («Україна має талант») і Румунії, гастролював у 37 країнах. Віктор Досенко — професор, генетик, завідувач відділу загальної та молекулярної патофізіології Інституту фізіології імені Олександра Богомольця НАН України. Дар’я Добричева є кандидаткою фізико-математичних наук, науковою співробітницею Головної астрономічної обсерваторії НАН України.

• Квитки на подію можна придбати за посиланням на фейсбук-сторінці події.

«Мозковий» тиждень

11 березня стартує традиційний Тиждень мозку в Україні. На фейсбук-сторінці події вже можна ознайомитися з переліком подій у рамках ініціативи.

По-перше, у Кіноклубі Могилянки (вулиця Набережно-Хрещатицька 27-А, 9-й корпус НаУКМА, перший поверх, 13-а аудиторія) 11 березня о 18.30 — лекція від Ірини БІЛОУС про вірусний енцефаліт, а також перегляд фільму «Пробудження». А наприклад, 13 березня о 18.30 в Інституті фізіології імені Олександра Богомольця відбудеться розмова про хворобу Альцгеймера і перегляд фільму «Все ще Еліс», лекторка — Єлизавета ЗАБЕНЬКО. У тому самому місці 15 березня о 18.30 — зустріч, присвячена темі аутизму, лекцію прочитає Євгенія ШЕРЕМЕТ, також відбудеться перегляд фільму «Темпл Грандін».

Концентрація подій — 16 березня в Інституті фізіології імені Богомольця. Локація відкривається об 11.00, охочі можуть прослухати лекції про спорт і мозок, мозкові хвилі, мозок і релігію, аналітичні зони мозку та емоційний інтелект.

З 14.00 до 16.00, там само — «нервові» Дні науки. За допомогою мікротома і мікроскопа можна буде побачити «таємниці мозку», матимете нагоду виміряти власну чутливість, а також дізнаєтесь, як ген медузи допомагає лікувати хвороби мозку.

Старшокласників запрошують позмагатися у Нейроконкурсі, змаганні для школярів з нейронаук, це офіційний регіональний етап International Brain Bee Competition, що проводиться у понад 50 країнах. Відбірковий тест відбудеться 17 березня. Деталі та реєстрація — на сайті brainbee.in.ua або на фейсбук-сторінці ініціативи.


ФОТО МИКОЛИ ТИМЧЕНКА / «День»

Тиждень мозку, або Brain Awareness Week, або просто BAW є міжнародною науково-популярною ініціативою, започаткованою Товариством нейронаук США й американською благодійною фундацією Dana, вперше пройшов 1996 року. Мета проекту — привернути увагу суспільства до досліджень у галузі нейронаук і вивчення мозку. З моменту заснування кампанія має партнерів у більш ніж 120 країнах. З 2010 року Тиждень мозку відбувається і в Україні. Цього року Тижнем мозку в Україні опікуються Інститут фізіології імені Олександра Богомольця НАН України, Українське товариство нейронаук, проект Дні науки, портал «Моя наука».

Правда про стовбурові клітини

Майже напевно ви щось чули про стовбурові клітини, їх називають «еліксиром молодості», про них згадують у науковій і навколонауковій фантастиці. Але, справедливо зазначають в освітній платформі Beehiveor, майже ніхто не має уявлення, що це таке. Тож на лекції «Стовбурові клітини: архітектори нашого організму» ви можете нарешті дізнатись про них — без штампів і міфів. Подія відбудеться 13 березня у просторі «ПеремогаSpace», початок о 19.30.

По-перше, лекторка Ольга МАСЛОВА пояснить, чому словосполучення «стовбурова клітина» недостатньо для розуміння того, про які саме клітини йдеться. Також розкажуть, що варто знати про цей особливий тип клітин освіченим людям, яким є сучасний погляд на класифікацію стовбурових клітин, яка все-таки роль цих клітин у нашому розвитку та регенерації, а також — про перспективи застосування стовбурових клітин. Згадають і про найпоширеніші міфи на тему.

Ольга Маслова — доволі відома популяризаторка науки, за фахом клітинний біолог, кандидатка біологічних наук. Також Ольга — співзасновниця науково-популярної ініціативи Nobilitet та ароматичного проекту Needorium.

• Зареєструватися й придбати квиток на лекцію можна на сторінці події у «Фейсбуці».

Удар по науковому абсурду

Завершуємо місяць вже другим Фестивалем наукового абсурду, який відбудеться 30 березня на території UNIT Factory, початок об 11.30. Подію організовують Асоціація студентів-біотехнологів НАУ та дитячий освітній центр Stem Cell.

Весела форма не скасовує серйозних тем: цього року на фестивалі зокрема говоритимуть про те, як редагують людську ДНК, що не так із гомеопатією і чи все гаразд з Ілоном Маском, який фонтанує неймовірними ідеями. Також у програмі — демонстрації, що стосуються хімії, біотехнологій і мікробіології. Стимул для найдопитливіших — призова наукова вікторина «Що? Де? Коли?», темою якої стануть здобутки людства та нобелівські премії.

Особлива приємність полягає у тому, що участь у фестивалі безплатна, за умови попередньої реєстрації — зробити це можна за онлайн-посиланням. Загалом більше про подію читайте на її фейсбук-сторінці. 

ЛЬВIВ

Про образ жінки у мистецтві

7 березня відбудеться вже 81-тє засідання міждисциплінарного наукового семінару Modus Legendi, в рамках якого буде прочитано дві лекції від двох учених. Про образ жінки у мистецтві fin de siecle розповість Олександра КАЛІНІЧЕНКО. Тема лекції Вікторії КМЕТЬ сформульована як «Жінка в рецепції української літератури доби fin de siecle: божевілля, невроз, демонізація».

• Науковий семінар розпочнеться о 15.30 у головному читальному залі Наукової бібліотеки Львівського національного університету імені Івана Франка. Вхід вільний.

Ранньомодерне місто та його мешканці

У рамках лекції «Ранньомодерний Львів: місто та мешканці» розкажуть про місто у період, коли воно, будучи важливим економічним центром на перехресті торговельних шляхів між Сходом та Заходом, переживало період інтенсивного розвитку. Подія запланована на 12 березня, початок о 19.00, місце проведення — підземелля Гарнізонного храму святих апостолів Петра та Павла. Лекторка — Ольга ГУЛЬ, молодша наукова співробітниця відділу історії середніх віків Інституту українознавства імені Івана Крип’якевича НАН України.


ФОТО РУСЛАНА КАНЮКИ / «День»

Організатори обіцяють відповісти на запитання, яке значення мало місто Лева в Короні Польській і ким були його мешканці. Зокрема, як виглядало життя місцевого «багатія», якому так і не вдалося потрапити до складу міської ради, ким були люди, що відстоювали інтереси національних громад перед міською владою та як виглядало життя жінки, яка самостійно утримувала себе та родину. Також у рамках лекції відбудеться презентація книги «Львів у XVI столітті: місто конфліктів та порозумінь».

ВIННИЦЯ

Розумне енергоспоживання

Біокаміни, світильники на сонячних панелях і системи контролю — все це і багато інших енергоощадних фішок вінничанам продемонструють на спеціалізованій виставці «Енергоспоживання. Енергозбереження», яка з 13 по 15 березня триватиме в експоцентрі Вінницької торгово-промислової палати.

Виробники та постачальники презентують новинки, за допомогою яких можна заощадити на електроенергії, газу або відмовитися від них взагалі. Фахівці розкажуть, скільки коштуватиме обладнати будинок сонячними панелями, якими матеріалами краще утеплити будівлю, у чому різниця між котлами на різних видах альтернативного палива та про екологічні будівельні матеріали.

«На виставці буде представлено твердопаливні котли та інші сучасні системи опалення й освітлення, вікна з ПВХ, дерева та алюмінієвого профілю, сучасні теплоізоляційні матеріали, енергоефективні та ресурсозберігаючі технології та обладнання, автономні та альтернативні джерела теплової і електричної енергії, прилади і системи обліку тепла, теплової та електричної енергії, води та багато іншого. Тобто все сучасне, що є на ринку України, буде представлено для вінницького споживача», — розповідає керівник проекту Олександр ЗАВАЛЬНЮК.

Відвідувач презентації зможе дізнатися про енергоощадні новинки, які актуальні на ринку, а також — про розробки, над якими працюють українські підприємства. Вхід на виставку вільний. Детальніше про подію можна дізнатися на її сторінці у «Фейсбуці».

Підготували Марія ПРОКОПЕНКО, «День», Дмитро ПЛАХТА, «День», Львів, Олеся ШУТКЕВИЧ, «День», Вінниця

Delimiter 468x90 ad place

Підписуйтесь на свіжі новини:

Газета "День"
читати