Перейти до основного вмісту
На сайті проводяться технічні роботи. Вибачте за незручності.

Незаконно й небезпечно

Мешканці Воловецького району проти буріння газових свердловин — доки не буде громадських слухань та оцінки впливу на довкілля
02 жовтня, 10:47

«О, другий самоскид поїхав. Уже завезли важку техніку і починають роботу. Без дозволів!», — коментує нам у телефонну слухавку побачене у центрі селища Іван ЩЕРБЕЙ, мешканець Жденієва, що на Закарпатті. Ідеться про будівельну техніку АТ «Укргазвидобування», котра розпочинає на території регіону буріння газових свердловин. Та фактично, крім повідомлення на сайті Міндовкілля про плановану діяльність, товариство не має на руках жодних дозволів та погоджень на це.

«14 серпня «Укргазвидобування» виставило на сайті Міндовкілля повідомлення, що вони починають свою плановану діяльність у нашому регіоні — буріння свердловин у Жденієвській площі. Це було для мене несподіванкою, бо як заступник голови виконкому Жденієвської селищної ради ніяких повідомлень не бачив ні я, ні депутати, нічого не було й на інформаційному стенді селища, — розповідає Іван Андрійович. — Я повідомив департамент екології Закарпатської ОДА, що нас не поінформували про це, а це порушення статті 4 закону України про ОВД. Мені відповіли, що це буде враховано у звіті з ОВД.. Я створив ініціативну групу «Жденієво проти промзони», тому що починаючи із 1976 року тут розвивається туризм. На той час тут була побудована і відкрита турбаза. Для мене дивно, що такий регіон, який має сім туристичних комплексів, плюс витяг гірськолижний із штучними пушками для створення снігу став місцем для буріння свердловин. Я розумію, що є питання енергонезалежності, я читаю сайти Міндовкілля, Міненерго та Нафтогазу, розумію, що треба розвивати нові родовища, але ж не тут. Це питання збереження Карпат, це нонсенс — використовувати їх у промисловості».

ЛИСТИ ДО ПОСАДОВЦІВ

За законом про оцінку впливу на довкілля подібні проєкти мають проходити кілька важливих етапів: крім повідомлення на сайті Міндовкілля про плановану діяльність, мають проводитись громадські слухання із місцевими мешканцями, також повинен готуватися звіт з ОВД, а він у свою чергу ґрунтується на зауваженнях від експертів, науковців, місцевих громад, чи немає ніяких ризиків для довкілля та регіону загалом від реалізації проєкту. У звіті ОВД має бути своєрідне резюме, чи дозволяє департамент екології певної ОДА плановану діяльність. Також повинні бути погодження від Державної архітектурно-будівельної інспекції. Як вже зазначалося, жодних дозвільних документів товариство ще не отримало («День» звернувся за коментарями до товариства, на час підготовки номеру відповіді не отримали).

АТ «Укргазвидобування» у своєму повідомленні про плановану діяльність інформує, що у разі позитивного результату, тобто звіту ОВД, (а його ще ж нема) «передбачається пошук, розвідка з подальшою розробкою Жденієвської площі спорудженням двох свердловин на рік, підключенням свердловин до установки підготовки вуглеводневої сировини». Глибина свердловин — до 2600 метрів, а підключення свердловини «включає обв’язку устя свердловини та прокладання газопроводів-шлейфів».

Видобуток газу планується у Воловецькому районі Закарпатської області, зокрема у селах Підполоззя, Жденієво, Збини, Щербовець, Пашковець, Буковець та Розтока. Підготовчі роботи розпочалися вже на території Буковця. Місцеві громади категорично проти такої діяльності, адже вважають свій край туристичним регіоном передусім. Аби завадити намірам АТ «Укргазвидобування», громадяни готують листи на ім’я президента, прем’єра, міністра захисту довкілля та природних ресурсів, голови Закарпатської ОДА та керівників Воловецької районної державної адміністрації.

«Технологія влаштування свердловин та подальша їхня експлуатація передбачають застосування небезпечних технологій, продукування хімічних відходів, деградацію ґрунтів та лісів, забруднення повітря та гірських річок, шумове навантаження на населення та довкілля, а також виснажливі потреби у великій кількості водних ресурсів, — пишуть громадяни у зверненнях. — Ми вже маємо проблеми з доступом до достатньої кількості питної води через зміну клімату, варварську вирубку лісу, вода у наших колодязях зникає, як і зникають наші гірські потоки. Неприпустимо влаштовувати на нашій землі додаткове промислове навантаження, яке передбачає використання поверхневих та підземних вод».

«ТУРИСТИ НЕ БУДУТЬ ВІДПОЧИВАТИ ПІД ШУМ ПРАЦЮЮЧОЇ ВИШКИ»

Про проблеми з водою у селі Щербовець розповів «Дню» його мешканець Ярослав МЕГЕЛА, котрий чинив спротив разом з односельцями під час першої спроби «Укргазвидобування» зайти в село два роки тому. Тоді у межах Щербовця та ботанічного заказника «Пікуй» товариство навіть проводило вибухові роботи. «Наше село розташоване на висоті 612 метрів над рівнем моря, — зауважує Ярослав. — Може бути так, що води у криницях не буде. Зараз із цим уже проблема. А якщо буде свердловина, буде ще гірше. Це ж гірська місцевість. Ми дізнавалися, то в сусіднє село завозять техніку уночі, возять дорогами, щоб ніхто не бачив. Громадських слухань не було, а через карантин їх не можна проводити. Взагалі підібрали такий час, що зараз іде об’єднання сіл в ОТГ, і вся площа, де запланували видобуток газу, буде однією ОТГ».

Мешканці сіл, де планується видобування газу, просять у своєму листі до високопосадовців втрутитися в ситуацію, аби АТ «Укргазвидобування» та її дочірнє підприємства «Львівгазвидобування» припинили спорудження пошукових та експлуатаційних свердловин в межах Жденієвської площі.

«Гора Пікуй та унікальний ландшафтний ботанічний заказник, Остра, Боржава, полонина Руна, Великий Камінь, Буківський хребет — природні об’єкти, які охороняються українськими та міжнародними законами про захист довкілля, є цінними природними територіями не тільки для України, — нагадують місцеві мешканці. — Губернатор Закарпатської області Олексій Петров у своєму відеозверненні наголосив, що саме розвиток туризму на Закарпатті є головним економічним потенціалом нашого регіону. На офіційному сайті Офісу Президента України розміщена інформація «Мандруй Україною!», де заохочують українців відвідувати найкращі куточки нашої держави. Жоден турист більше не приїде відпочивати до нас, якщо тут буде влаштовано промислову зону з п’яти і більше працюючих свердловин. Ніхто не буде відпочивати під шум працюючої вишки. Деякі з нас втратять роботу».

«КОРИСТУЮТЬСЯ КАРАНТИНОМ»

Шкода для довкілля від буріння свердловин справді суттєва. Так, мешканці села Огульці із Харківщини, де почався видобуток газу, розповідають у соцмережах, що після встановлення газових свердловин та під час їхнього спорудження виникли проблеми з питною водою. Крім цього, руйнуються природні ландшафти та відбувається деградація землі. Приміром, під час буріння однієї свердловини утворюється від 2,5 до 20 тисяч тон шламових відходів, які дуже небезпечні, оскільки мають у своєму складі отруйні, токсичні та радіоактивні хімічні субстанції й елементи. А щоб знайти одну ефективну свердловину, треба пробурити від двох до десяти свердловин.

Звісно, видобування газу — справа державного масштабу. І вона цілком можлива навіть в туристично привабливих регіонах. Тільки є одне важливе «але». Компанія може це робити після отримання звіту з ОВД, де чітко будуть прописані екологічні вимоги та зауваження, без дотримання яких діяльність стає неможливою.

«Ми не розуміємо, чому це все починається саме так: вони знаходять, де має бути перша свердловина, якось домовляються із сільрадою, орендують землю, а далі роблять своє. Я поки що не отримав на свій інформаційний запит документи, чи вони орендують землю, чи просто це свавілля, — додає Іван Щербей. — Ми інформуємо населення, що це незаконна діяльність, пишемо зауваження. Але ми навіть як виконком зібратися не можемо через карантин, он засідання провели на стадіоні. Думаю, що вони цим користуються. Але знову ж таки, навіть у самому Жденієві є об’єкти туристичної діяльності — «Рейкарц Карпати», гора Пікуй, у нас росте бузок угорський, є ящірка карпатська, а в 2019 році Жденієво внесено у тіньовому схему Смарагдової мережі. Під час складання нового протоколу Бернської конвенції нас можуть внести в Смарагдову мережу, то якось все це не складається з охороною біорізноманіття».

P.S. Коли готувався номер, стало відомо, що АТ «Укргазвидобування» оприлюднило на сайті Міндовкілля всі необхідні документи, які мають пройти громадське обговорення, а саме: звіт оцінки впливу на довкілля — на 207 сторінок — від їхньої запланованої діяльності у межах Жденієвської ОТГ. Через карантин громадських слухань все одно не буде. Але треба готувати та надсилати зауваження та пропозиції щодо оприлюдненого звіту, тим паче, що товариство все одно порушило послідовність дій. Спочатку мав бути висновок щодо звіту ОВД, лише після цього — безпосередні роботи у селах Жденієвської ОТГ.

Delimiter 468x90 ad place

Підписуйтесь на свіжі новини:

Газета "День"
читати