Перейти до основного вмісту
На сайті проводяться технічні роботи. Вибачте за незручності.

«Парку загрожує магістраль»

У Києві знову обурюються через документи, які нищать зелені зони і здорову інфраструктуру
04 липня, 11:09
ФОТО МИКОЛИ ТИМЧЕНКА / «День»

Київ уже затвердив понад 200 детальних планів території. Певно, жоден експерт із містобудування, архітектури, урбанізму чи екології не схвалює такий шлях розвитку міста. Бо фактично кожен такий план узаконює протиправні будівництва або передбачає появу нових у обхід закону.

По суті, ДПТ стали ширмою для скандального Генплану столиці до 2025 року, який місцева влада так і не ухвалила через шалений опір киян. Сьогодні чимало прийнятих Київрадою детальних планів території місцеві активісти оскаржують у судах, бо не хочуть жити в кам’яних джунглях. Але депутати Київради, серед яких деякі пов’язані з компаніями-забудовниками, вперто протискають кострубаті ДПТ.

ЗНАЙДИ ДЕСЯТЬ РОЗБІЖНОСТЕЙ

На засіданні Київради 26 червня в порядку денному був проект рішення щодо погодження детального плану території в межах вулиці Васильківської та проспекту Голосіївського в Голосіївському районі столиці. Перед голосуванням активісти роздавали депутатам листівки, в яких ішлося про те, що проектні рішення ДПТ не відповідають чинному Генплану, також виявлені розбіжності між графічними та текстовими матеріалами проекту ДПТ у частині забезпечення транспортною інфраструктурою та закладами освіти.

Крім того, розробник документа віддає під забудову частину території навчального закладу, профтехучилища на вулиці Маричанській, 4 (до 2015 року — вулиця Андрія Бубнова), яка й є предметом судової суперечки. Також активісти застерігали, що згаданий детальний план території передбачає житлову забудову державних земель Інституту водних проблем і меліорації Національної академії аграрних наук України, що суперечить не лише Генплану, а й Земельному кодексу України. Також планується житлова забудова поряд із Київським міським центральним протитуберкульозним диспансером.

І як же без зелених зон: планується розширення Голосіївського проспекту за рахунок території... Національного природного парку «Голосіївський», що якраз розташовується паралельно до проспекту. Тобто магістраль побудують, урізуючи природоохоронні території. І байдуже, що парк створений за указом Президента, а це дає йому високий ступінь захисту.

«Крім того, що парку загрожує магістраль, є інші ризики, — пояснює Олег Кияшко, заступник голови контрольної комісії з благоустрою, торгівлі та підприємництва Громадської ради при Голосіївській РДА в місті Києві. — Під загрозою забудови Китаївська пустинь. Біля льодового стадіону, де парк належить Державному управлінню справами, компанія «Київміськбуд» будує багатоповерхівки, при цьому шкіл і дитсадків не передбачено. Окрім того, в мікрорайоні «Теремки-2» зводиться житловий комплекс «Британський квартал». За законом там мають бути будинки не вище, ніж у п’ять поверхів, бо поряд аеропорт «Київ», а будують у дев’ять поверхів. Я до чого веду — коли ці будинки заселяться, в людей виникне запитання, а де ж інфраструктура? Приватна школа та садочок їх не влаштує, громада вимагатиме, щоб за наші кошти виділили землю для шкіл і дитсадків. Те саме стосується Голосіївського парку, на місці льодового стадіону вимагатимуть збудувати школу».

ТРОЄЩИНСЬКА «СКРИНЬКА ПАНДОРИ»

Це, так би мовити, ризики майбутнього. Але сам процес створення та погодження детального плану території вулиць Васильківської та проспекту Голосіївського викликає багато запитань. Як зазначив Олег Кияшко, про громадські слухання влада не інформувала належним чином. А коли у серпні минулого року такі слухання проводили в приміщенні Голосіївської райдержадміністрації, активісти зафіксували, що на обговорення виносили одні документи, а на засіданні земельної комісії депутати отримали зовсім інші папери.

«Окрім цього, члени містобудівної комісії в присутності активістів ще у вересні минулого року озвучили вимогу до головного архітектора столиці Олександра Свистунова направити цей проект на доопрацювання розробнику, комунальній організації «Інститут Генерального плану м. Києва», в зв’язку з відсутністю ліній регулювання забудови, фактору затоплювання території, відсутності транспортної розв’язки і відсутності законного примусового механізму відселення мешканців, — коментує Олег Кияшко. — Як думаєте — доопрацювали? Ні. Натомість сприяють забудовникам, які незаконно побудували будинки, наприклад, у Голосіївському районі за адресами вулиця Володі Дубініна, 2, вулиця Дубініна, 7/14 та 5/15, проспект Науки, 66-70, виносячи в проект ДПТ дані земельні ділянки, щоб їх узаконити».

Поки цей проект детального плану території не прийнятий через відсутність кворуму. Його розгляд перенесли на 5 липня. Але шансів у громади мало. Того ж дня депутати Київради підтримали детальний план території ву межах вулиць Оноре де Бальзака, Милославської, Миколи Закревського, Олександра Сабурова в Деснянському районі Києва, це житловий масив Троєщина.

Як зазначила активістка Аліна Семенова на своїй сторінці в «Фейсбуці», цим Київрада відкрила «скриньку Пандори». Адже ухвалений план не тільки зменшує кількість зелених насаджень, передбачає появу ще мільйону квадратних метрів житла з будинками по 27 поверхів, а й узаконює житловий комплекс «Перлина Троєщини», що належить скандальному забудовнику Анатолію Войцеховському.

Таким чином місто бере недобуд на себе, а порушнику нічого не світить. У соцмережах навіть є інформація, що інвестори Войцеховського провели ніч перед голосуванням у міськраді, щоб депутати підтримали важливий для них ДПТ. Не факт, що такий метод спрацює у випадку з громадою Голосіївського району, але присутність небайдужих у залі Київради 5 липня дуже потрібна.

Delimiter 468x90 ad place

Підписуйтесь на свіжі новини:

Газета "День"
читати