Перейти до основного вмісту
На сайті проводяться технічні роботи. Вибачте за незручності.

Перед очима матерів загиблих героїв

09 грудня, 20:01

З нагоди Дня Збройних сил України в Криворізькому історико-краєзнавчому музеї біля експозиції, присвяченої подіям Революції гідності та сучасної російсько-української війни, відбулася зустріч з родинами загиблих криворізьких героїв, у якій взяли участь активісти майдану, волонтери та відомі криворізькі поети.

Перед очима матерів загиблих воїнів насилу вимовлялися слова й виголошувалися рядки поезій про захисників України – спазми підступно стискали горло. Адже спокійно споглядати тих, хто втратив своїх синів, чоловіків і батьків, на фоні музейної експозиції з їхніми портретами неможливо. Уклін їм і велика вдячність за їхню безмежну любов, яка дає силу і стійкість, щоби нести нам цей болісний тягар пам’яті далі. Саме завдяки цьому народжене в горнилі нашої праведної борні «Герої не вмирають» набуває реального змісту.

Відкриваючи зустріч, заступник директора музею Артур Дробот, який опікується музейною експозицією, присвяченою цим буремним подіям нашої новітньої історії, розповів присутнім про її створення та роботу закладу, спрямовану на збереження пам’яті про захисників України. Зокрема йшлося про постійний збір інформації щодо учасників подій на Майдані, в зоні проведення АТО та ООС і найперше про загиблих криворізьких героїв. На основі матеріалів, зібраних музеєм спільно з волонтеркою Ольгою Степановою, планується видати в подальшому книгу пам’яті. Стали традиційними й численні зустрічі, що проводяться на базі музейної експозиції з учасниками Революції гідності та російського-української війни, членами родин загиблих.

Заступник директора музею Артур Дробот

За словами Артура Дробота, захід, який відбувся в музеї з нагоди Дня Збройних сил України, було організовано за ініціативи мами одного з загиблих захисників України Андрія Цвітненка – Ірини Харчук. Зустріч пройшла у форматі спогадів матерів про їхніх загиблих синів. Спогади про свого сина Ірина Харчук завершила своїм віршем «Війна забрала в мене сина».

Перед присутніми виступили також активісти майдану – правозахисник Олександр Корнік та волонтерка Ольга Степанова, яка займається збором інформації про загиблих криворіжців. Дані, зібрані по крупицях волонтеркою та її сподвижниками, лягли в основу створення в Кривому Розі майданівської стели героїв на площі Горького та галереї портретів загиблих земляків у музейній експозиції.

Активістка Майдану та волонтерка Ольга Степанова

За словами Ольги Степанової, не зважаючи на чималий масив зібраної інформації, вона є ще далеко не повною, а почасти й неточною, оскільки існує, на жаль, чимало розбіжностей і плутанини у відомостях, які надаються різними офіційними органами. Скажімо, за інформацією волонтерки, за весь період російсько-української війни загинуло 198 криворіжців, а згідно з даними офіційних органів міста та області – 150. Отже, на її думку, остаточна цифра загиблих криворіжців ще потребує детального уточнення.

Поезії, присвячені захисникам України, прочитали на зустрічі криворізькі поети. У авторському виконанні прозвучали поезії Володимира Стецюка зі збірки «Повстання», у якій оспівуються визвольні змагання в період Української революції 1917-1921 років і сучасна збройна боротьба за незалежність України, та зі збірки Інеси Доленник «Навпіл» про сучасний світ, розділений на війну і мир.

Подякувавши всім за пам’ять про загиблих, Ірина Харчук зазначила, що маємо гідно нести її й надалі.

Незагойний біль пам’яті рідних

Ватраль Світлана Михайлівна

Син Богдан Ватраль став першим загиблим криворіжцем у російсько-українській війні. Загинув 20 лютого 2014 року в Криму, коли у складі підрозділу 25-ї окремої повітрянодесантної бригади передислоковувався на півострів.

Харчук Ірина Михайлівна

Син Андрій Цвітненко, який захищав Україну у складі 39-го добровольчого батальйону, в районі Лисичанська Донецької області отримав важке поранення й помер 17 грудня 2014 року від травматичного крововиливу під кору головного мозку.

Воробйова Тетяна Дмитрівна

Син Андрій Воробйов, який захищав Україну у складі 25-ї окремої повітрянодесантної бригади, загинув 18 січня 2015 року в районі с. Спартак Ясинуватського району Донецької області.

Міщенко Юрій Миколайович

Син Максим Міщенко, який захищав Україну в складі 25-ї окремої повітрянодесантної бригади, загинув 5 серпня 2014 р. (саме в день народження батька) під час виходу з оточення в районі с. Петропавлівка Шахтарського району Донецької області. На той час йому було лише 18 років.

Федчук Володимир Михайлович

Син Сергій Федчук, який захищав Україну у складі 25-ї окремої повітрянодесантної бригади, загинув 18 серпня 2014 р. поблизу м. Жданівка Донецької області.

Капран Людмила Миколаївна

Син Костянтин Капран, який захищав Україну в складі 17-ї окремої танкової бригади, помер 10 грудня 2014 року на шляху до лікарні.

Соколенко Тамара Іванівна

Чоловік Віктор Соколенко, який захищав Україну в складі 57-ї окремої мотопіхотної бригади, помер 18 січня 2016 року.

Героям Слава і вічна Пам’ять! І переможної ходи славним Збройним Силам України!  

Delimiter 468x90 ad place

Підписуйтесь на свіжі новини:

Газета "День"
читати