Перейти до основного вмісту
На сайті проводяться технічні роботи. Вибачте за незручності.

Платформа для «розумних доріг»

В Україні почав працювати сервіс, який зробить рух безпечнішим
16 жовтня, 15:58
Фото з сайту wikipedia.org

За січень-серпень 2016 року за даними Управління безпеки дорожнього руху в Україні сталося понад 90 тисяч дорожньо-транспортних пригод. Порівняно з 2015 роком кількість ДТП зросла майже на 20%. Найбільша концентрація аварій спостерігається у великих містах, де знаходиться найбільше транспортних засобів. А однією з основних причин ДТП є незадовільний стан доріг.

Цього року в Україні з’явився сервіс «Розумні дороги», що аналізує проблемні ділянки міських доріг, з метою їх подальшого поліпшення. «День» розпитав керівника проекту «Розумні дороги» Сергія ЄФІМОВА про особливості сервісу, його практичне значення та перспективи створення безпечних доріг в Україні.

«ЗА МОДЕРНІЗАЦІЮ АВАРІЙНИХ МІСЦЬ ВІДПОВІДАЮТЬ МІСЦЕВІ ДЕПУТАТИ»

— Як з’явилася ідея створення проекту?

— Проблемний стан українських доріг ні для кого не є секретом. Багато з них, особливо в невеликих містах, сьогодні знаходяться в аварійному стані. Ями, стерта розмітка, відсутність світлофорів, дерева, що знижують видимість під час водіння ... Всі ці фактори призводять до збільшення показників аварійності.

Вивчаючи проблеми наших доріг, я аналізував офіційну статистику служб автомобільних доріг та поліції, а також запити громадян України щодо поліпшення доріг. В результаті виявилося, що більшість аварій відбуваються в одних і тих самих місцях, а їх причинами є погана видимість, неправильно обраний пріоритет руху, перевищення швидкісного режиму.

Мені спала на думку ідея створення простого сервісу, який зможе збирати дані про такі небезпечні ділянки доріг та передавати їх до відповідних державних структур для модернізації місць частих ДТП. Так народилася ідея проекту «Розумні дороги».

— Розкажіть докладніше, що собою являє проект.

— В основі лежить київський електронний сервіс 1551.gov.ua, який допомагає збирати та структурувати скарги мешканців міста на комунальні підприємства й служби. Мер міста на одному екрані бачить всю статистику за організаціями, які не виконують роботи за запитами громадян. Чотирьохмільйонне місто контролюється на одному екрані. Не треба розбирати кожну скаргу. Досить подивитися на виконані заявки й ухвалити кадрові рішення.

В результаті мій проект став сумішшю ідей з петицій, європейських технологій та е-сервісу 1551.gov.ua. Тобто «Розумні дороги» — це аналітична програма, здатна за даними поліції й дорожніх служб відстежити місця, де постійно трапляються аварії, щоб міська влада мала можливість провести необхідні роботи для модернізації та підвищення безпеки цих точок.

Маючи на руках дані про небезпечні ділянки, місцева адміністрація має виправляти існуючі недоліки доріг. Наприклад, поставити відповідний дорожній знак, замінити розмітку, встановити «лежачого поліцейського», адаптувати під потреби громадськості режим роботи світлофора, зрізати дерева, щоб поліпшити видимість на конкретній ділянці. Все це дозволить знизити кількість ДТП.

Також «Розумні дороги» допоможуть людям звернути увагу міських чиновників на проблеми, пов’язані з пересуванням містом. На сервісі будь-яка людина, наприклад, велосипедист, інвалід або молода мама з візочком, може додати місце, що його турбує, й проголосувати за ті місця, які треба поліпшити насамперед.

Важливо розуміти, що згідно із законом про дорожній рух за модернізацію таких місць відповідає не поліція, і не міськавтодори, а місцеві депутати.

СТАРТОВАЯ ТОЧКА — МАРІУПОЛЬ

— Як просувається реалізація проекту?

— У лютому я презентував проект «Розумні дороги» на хакатоні «1991», а в липні представив його на конкурсі міських проектів Києва, спільної ініціативи «1991» та Kyiv Smart City. Там презентували сервіси на основі відкритих даних, які мають сприяти формуванню розумної інфраструктури.

Ідею помітив програміст, член громадської організації «Місто майбутнього» Євген Поремчук, і разом з Євгенією Поремчук створив візуалізацію проекту на сайті «Розумне місто». Паралельно маріупольський міський активіст Влад Зайцев направив запити до поліції Маріуполя про всі місця концентрації ДТП у місті. На основі цих даних ми запустили проект «Розумні дороги» в Маріуполі.

Маріупольці активно підключилися до проекту. Використовуючи соціальні мережі, містяни розгорнули кампанію за модернізацію проблемних ділянок на дорогах Маріуполя. Саме завдяки тиску місцевої громадськості, одне з найнебезпечніших місць на дорозі Маріуполя переробили. І на сьогоднішній день відколи цю ділянку було модернізовано, там не сталося жодного ДТП.

— Яка географія ініціативи?

— Проект «Розумні дороги» масштабується на всю Україну. До будь-якого міста і на дороги між містами. Кожне місто країни може підключитися до проекту на сайті «Розумне місто».

Зараз «Розумні дороги» вже працюють у Маріуполі та Бердичеві. У Києві ідею підтримав керівник Kyiv Smart City Юрій Назаров. Наша ідея виграла конкурс міських проектів і її підтримав столичний голова Віталій Кличко. Найближчим часом «Розумні дороги» з’являться на новому сайті Kyiv Smart City, і проектом зможуть користуватися міські служби й мешканці міста.

— Наскільки ефективними можуть бути «Розумні дороги» в Україні?

— За правильного використання цього інструменту містянами й місцевими адміністраціями результати стануть вражаючими. У Скандинавії завдяки аналогічним діям кількість ДТП у містах зменшилася практично до нуля. Місцева влада вивчила статистику дорожньо-транспортних пригод, з’ясувала, в яких місцях аварії відбуваються найчастіше, й модернізувала їх, на порядок знизивши кількість ДТП. «Розумні дороги» сформували нову потужну платформу для комунікації між мешканцями міст і чиновниками, яка дозволить покращувати місто разом.

Delimiter 468x90 ad place

Підписуйтесь на свіжі новини:

Газета "День"
читати