Перейти до основного вмісту
На сайті проводяться технічні роботи. Вибачте за незручності.

«Потрібно створювати своє»

Українські конструктори розробляють нові види ракетних озброєнь
08 грудня, 14:22
«Грім-2»

Про це на прес-конференції, присвяченій Дню Збройних сил України, повідомив генеральний директор «НВО «Павлоградський хімічний завод» Леонід Шиман. На його думку, для того, щоб ЗСУ були сильними, потрібні високоточні види озброєнь, які «навіть не дозволять думати потенційному супротивникові про претензії на територіальну цілісність України». «Якщо Україна і далі виявлятиме увагу до своєї армії, то в найближчі 3-5 років наші Збройні сили матимуть ефективне високоточне озброєння різного призначення. Для цього в країні на сьогодні створено базис. Тепер потрібно, щоб вітчизняним фахівцям дали можливість відтворити це в нових видах і зразках», - сказав він.

Керівник ПХЗ розповів, якими напрями зі створення сучасних видів озброєнь займаються українські фахівці. «Наша робота пов'язана і з системами залпового вогню, і з системами оперативно-тактичних ракет, і з системами протитанкової оборони, і з системами артилерійських видів озброєння, і з системами протиракетної і протиповітряної оборони. Ефективність високоточних озброєнь у тому й полягає, що їх не потрібно застосовувати в масовій кількості. Якщо говорити про ракетні озброєння, вони призначені для влучення в конкретну ціль з точністю плюс-мінус 10-15 метрів на відстані до 1,5 тис. км. Якщо говорити про артилерійські озброєння, системи високоточного наведення дозволяють з точністю до 30-40 см влучати в ціль на відстані до 20-40 км. Щоб все це реалізувати, потрібні тільки час і політична воля. Бо сьогодні головний противник у нашій справі - не іноземні держави. Головний противник перебуває всередині країни, і з якихось причин він не хоче цього, а хоче призупинити роботу з переозброєння в Україні», - вважає директор ПХЗ. На думку Л. Шимана, виробляючи високоточні види озброєнь, держава вкладає гроші у створення шостого рівня технологічної переробки своїх виробничих потужностей і тим самим працює на економіку країни. «Це дозволяє Україні відродити машинобудівні, радіотехнічні, радіоелектронні підприємства, конструкторські бюро і виробляти продукцію цивільного призначення, яка може бути конкурентною за межами країни. За цим майбутнє. Країна повинна продавати інтелектуальні технології та інтелектуальні продукти», - сказав він.

Ракетники розповіли про окремі проекти, над якими працюють вітчизняні підприємства. Наприклад, ракетний комплекс «Вільха», який перебуває на стадії передачі в серійне виробництво. «Проект «Вільха» веде КБ «Луч». ПХЗ бере в ньому участь. За два роки виконано величезний обсяг робіт, який дозволяє Україні не залежати від жодної країни в світі у створенні високоточних озброєнь цього класу. Застосування «Вільхи» вигідно і в економічному, й у військовому плані. За ціною вона дешевше втричі в порівнянні з тим, що сьогодні є на ринку. А за ефективністю ураження набагато вище, в залежності від виду об'єктів. За такими комплексами майбутнє. Цим шляхом ідуть кращі армії світу», - сказав він.

В найближчому майбутньому на озброєння ЗСУ почне надходити ракетний комплекс «Грім-2». Він належить до комплексів оперативно-тактичного призначення з високою точністю ураження і здатністю долати протиракетну оборону понад 96%. Розробником проекту є ДКБ «Південне», ПХЗ займається ракетними двигунами. «Цей комплекс призначений для попередження, а не для нападу. Щоб потенційний противник розумів, що в радіусі 300-1500 км є можливість вразити його об'єкти. Якщо Україна матиме на озброєнні такі комплекси, будь-які претензії на її територіальну цілісність зменшаться і конфлікти можна буде розв’язувати шляхом політичних переговорів, а не так, як це відбувається зараз. Зараз цей проект перебуває на стадії завершення випробувань. Закінчуються випробування, пов'язані з системами управління і переміщення ракет, з тим, що стосується механіки, гідравліки і транспортного переміщення ракет», - сказав Шиман.

Провідний конструктор КБ «Південне» Сергій Лось додав, що, якщо все йтиме за наміченим планом, вже через 2-3 роки комплекс «Грім-2» почне надходити на озброєння. «Завдяки цьому комплексу ми отримаємо вагомий аргумент у всіх наших міжнародних суперечках і конфліктах», - упевнений він. Представник КБП теж вважає, що Україна повинна займатися розробкою і виробництвом власних видів високоточних озброєнь. «Потрібно створювати своє. Сьогодні ми часто чуємо розмови про придбання американських ракет тощо. Нам щось дадуть, але при цьому ми знищимо залишки інтелекту, які залишилися, і паростки, які ми зараз плекаємо у себе», - сказав він. Загалом ракетники впевнені, що в Україні сьогодні стали приділяти значно більше уваги проблемам обороноздатності.

Delimiter 468x90 ad place

Підписуйтесь на свіжі новини:

Газета "День"
читати