Перейти до основного вмісту
На сайті проводяться технічні роботи. Вибачте за незручності.

Поверніть пільги ветеранам війни

16 червня, 00:00

Відбулися торжества, присвячені 55-й річниці Перемоги у Великій Вітчизняній війні. Радує те, що в Україні практично вперше за останні роки День Перемоги відзначено з таким розмахом. Однак учасники війни цього року зустріли цей незабутній день із присмаком гіркоти, тому що незадовго до свята отримали своєрідний «подарунок».

1993 року було ухвалено Закон України «Про статус ветеранів війни, гарантії їхнього соціального захисту». Згідно із цим законом, усі, хто в роки війни пропрацював певний час у народному господарстві, отримали статус учасника війни. Автори цього закону виходили з того, що Велику Вітчизняну війну заведено вважати війною всього народу з агресором за свою незалежність.

Не можна допустити, щоб подвиг наших воїнів у Великій Вітчизняній війні було віддано забуттю або значення його було перекручено (на жаль, такі спроби в нашій історії були). Однак заради справедливості не можна забувати і подвигу тих, хто працював у тилу. Люди старшого покоління пам’ятають, що на підприємствах і на полях колгоспів працювали старшi люди, жінки та діти.

Сьогодні з колишніх трудівників тилу серед живих залишилися переважно ті, чий трудовий шлях у роки війни почався в 12-13 років. Статус учасника війни був для нас не тільки матеріальною підтримкою, але й моральною. Ми відчували себе причетними до великого подвигу народу, пишалися цим. А нині посвідчення «Учасник війни» не дає навіть права безкоштовного проїзду в міському транспорті.

Однак справа навіть не в пільгах. Кривдить ставлення до сотень тисяч людей, які віддали все для України і мають право розраховувати на шанобливе ставлення до себе.

Приймаючи закон про держбюджет на 2000 рік, законодавці не вважали за потрібне хоч би пояснити своїм найнезахищенішим громадянам, чому ухвалюються такі рішення. Відповідно до статті 62 цього закону, припиняється до кінця 2000 року дія Закону «Про статус ветеранів...» у частині надання пільг учасникам війни.

Однак це ще не все. Якщо раніше перед ювілейними датами місцеві власті поздоровляли кожного учасника війни, то з нагоди 55-ї річниці Перемоги таких поздоровлень не було. Що, в місцевій адміністрації не знайшлося грошей на поштові витрати?

Хотілося б знати, що думають наші народні депутати із приводу статті 62 закону про держбюджет? Адже це вони, на пропозицію Кабміну, ухвалили закон, в якому припинено дію статті 14 Закону «Про статус ветеранів війни...» Чи пригадають вони про учасників війни під час ухвалення бюджету на 2001 рік?

Delimiter 468x90 ad place

Підписуйтесь на свіжі новини:

Газета "День"
читати