Перейти до основного вмісту
На сайті проводяться технічні роботи. Вибачте за незручності.

П’ять хвилин на нацпарки

Екологи просять Президента захистити цінну природу
12 червня, 19:50
ФОТО МИКОЛИ ТИМЧЕНКА / «День»

Щоб поставити автограф, треба кілька секунд. У Президента Петра Порошенка, звісно, розписана кожна хвилина. Але за чотири роки каденції він ніяк не може виділити кілька хвилин на підписання трьох документів — указів щодо створення нових національних парків. У міжнародній благодійній організації «Екологія-Право-Людина» називають це саботажем з боку Адміністрації Президента. Про це йдеться в зверненні, яке екологи ЕПЛ надіслали Петру Порошенку близько місяця тому. Відповіді немає до сьогодні. Тому активісти вирішили опублікувати лист до очільника держави на своєму сайті, щоб таким чином хоч якось привернути увагу президентської адміністрації до проблеми.

ЗЕЛЕНЕ ТРІО

Президент давно мав підписати підготовлені Міністерством екології та природних ресурсів України укази «Про оголошення прибережної акваторії Азовського моря гідрологічним заказником загальнодержавного значення «Приморський» (Запорізька область), «Про зміну меж національного природного парку «Зачарований край» (Закарпатська область) та «Про зміну меж національного природного парку «Синевир» (Закарпатська область).

Хіба нам завадить збереження пралісів Карпат або унікального природного середовища на березі Азовського моря? Приміром, на території, де планувалося створити заказник «Приморський», проживає близько 150 видів безхребетних тварин, 80 видів риб та майже 20 видів водоростей-макрофітів. Нині площа нацпарку «Зачарований край» сягає трьох тисяч гектарів. Саме тут збереглися цінні праліси. Якби воля Президента, ця охоронна територія збільшилася б до 13,5 тисячі гектарів. Або парк «Синевир», доволі популярний серед туристів, міг би розширитися ще на понад 370 гектарів.

«НАЙСТРАШНІШЕ — МІНІСТЕРСТВО ЕКОНОМІКИ»

Нагадаємо, відповідно до міжнародних зобов’язань Україна має збільшити площу природоохоронних територій до 15%  від площі держави до кінця 2020 року. Крім того, створення згаданих заповідних об’єктів є нашим обов’язком відповідно до плану заходів з виконання Угоди про асоціацію України з Європейським Союзом, що передбачає дії з формування Смарагдової мережі (це мережа територій особливого природоохоронного значення, важливих для збереження біорізноманіття, в країнах Європи і деяких країнах Африки. — Авт.).

Якщо це не аргумент, чому варто підписати укази, є інша сторона: багаторічна підготовка цих документів, яка сьогодні просто зводиться нанівець. Без негайного їх підписання проекти створення парків і розширення їх меж доведеться готувати спочатку. Приміром, проект розширення меж «Зачарованого краю», перш ніж отримав погодження Мінекології, пройшов кілька етапів: інвентаризацію пралісів і старовікових лісів, що за межами парку, отримання наукового обґрунтування щодо розширення території парку, до якого увійшов менеджмент-план на десять років з урахуванням розширення парку, а також — експертного висновку Інституту екології Карпат.

«Ми точно знаємо, що в Адміністрації Президента є передані Міністерством екології проекти указів. Це насправді дуже багато значить, бо цей документ пройшов усі кола пекла у вигляді інших відомств, — коментує Олексій Василюк, еколог МБО «Екологія-Право-Людина». — Наприклад, щоб Державне агентство лісових ресурсів пропустило створення нового нацпарку, треба «танцювати з бубоном» дуже довго, на це йде не один рік. От Голосіївський нацпарк строювався 22 роки. НПП «Гомільшанські ліси» створювався з 1914-го до 2004-го, тобто 90 років. У кожному випадку йде боротьба з усіма відомствами, щоб усе погодили. Найстрашніше — Міністерство економічного розвитку, яке намагається не пропустити нічого, що потребуватиме якихось коштів із бюджету».

НАСЛІДКИ САБОТАЖУ

Еколог бідкається, що якби Президент з певних причин не погоджувався підписувати укази щодо національних парків, був би інший клопіт. А так усе зводиться до того, що Петро Олексійович може навіть не здогадуватися, що на нього чекають кілька документів щодо нацпарків. До речі, підготовку цих указів профільні відомства почали ще за президентства Віктора Ющенка.

«Коли Президентом став Петро Порошенко, було створено Нижньодністровський національний природний парк. І ще він підписав указ щодо 13 заказників загальнодержавного значення. Ми не кажемо, що він нічого не робить, хоча це розроблялося не за його дорученням, просто Мінекології готує проекти указів, які він підписує, — продовжує Олексій Василюк. — Втім, які наслідки цього саботажу? Якщо створюється національний парк, то мається на увазі посилення охорони території та організований потік туристів, тобто певне управління. Якщо територія погоджена, але вона нічийна, то ми взагалі не знаємо, що там відбувається. Що заважає подати на підпис Президенту ці папери, я не розумію. Немає потреби в додатковій верифікації чи експертизі, це не скандальні об’єкти. От якби подавали на підпис документи щодо створення нацпарку «Холодний Яр», то одразу були б акції, скандали. Тоді Президент міг би подумати, що йому політично вигідно: щоб уся ця територія стала нацпарком або підтримка місцевого населення. Але в даному випадку йдеться про наше національне надбання, це захист наших прав на безпечне життя та здоров’я».

Delimiter 468x90 ad place

Підписуйтесь на свіжі новини:

Газета "День"
читати