Перейти до основного вмісту
На сайті проводяться технічні роботи. Вибачте за незручності.

Риболовлі не кінець

09 липня, 00:00

Я шукав "Професора" або "Чорта". Ці солідні прізвиська, що викликали довіру, спливли напередодні, коли у відповідь на мої наполегливі спроби зв'язатися з кимось з авторитетів відомого кожному киянину ринку "Рибалка", він же "Бухара", пролунав телефонний дзвінок і мені призначили місце і час...

Усе почалося з ініціативи адміністрації базарчику підвищити для торгуючих платню за місце. На яку реакцію вона розраховувала, сказати важко. Можливо, сподівалася, що чергове підвищення цін знову закінчиться миром, як це було вже не раз? А, можливо, була переконана, що літні люди не ризикнуть качати права?

Почувши конспіративні прізвиська, я потай усміхнувся, але вирішив дотримуватися законів гри. Не так багато в Києві таких кланових утворень, до лав яких пускають не всіх і не вся - шахісти у парку Шевченка, нумізмати, колекціонери... Там свої закони й авторитети. Та коли й шахісти, й торговці марками грошей державі за користування територією не платять, то рибалкам доводиться.

До 1983 року торгівля риболовними снастями й наживкою відбувалася на схилах Дніпра неподалік від однойменної станції метро. Невдовзі торговцям, а це переважно інваліди й пенсіонери, запропонували за їхні ж гроші поставити навіси від дощу і, так би мовити, взаконити стихійне утворення. Послуги спершу коштували 30 коп., згодом - 50, й рубль, 150 тисяч карбованців, недавно - 3 гривні.

...Я прийшов у п'ятницю - найкращий базарний день. Пам'ятаючи названі прізвиська, повільно пробирався через ряди торговців, місця котрим явно бракувало.

- "Професор" є? - почуваючись дещо по-дурному, змовницьки запитав я в літнього капловухого дядька, котрий торгував фібергласовими вудками. Який, справді, "Професор" може бути тут, серед мужиків із червоними обвітреними обличчями й у засмальцьованих комбінезонах?! Капловухий цілком серйозно кивнув на один з навісів:

- Ось він. "Пульку" катає.

По-дурному я вже не почувався...

Нову ціну торговцям установили 6 гривень за місце. Це при тому, що пенсіонери, реалізуючи мотиль, гачки, поплавці й іншу "біжутерію", вторговують за день 5 - 10 гривень. Ціни тут найменші, та й пропонована продукція, зроблена столичними умільцями, викликає законний захват у всьому світі. І це не перебільшення.

Відомо - рибалка рибалку здалека бачить. І байдуже, що ти ловиш. Головне - належиш до інтернаціонального братства рибалок. Стать, вік і соціальне походження значення не мають. І сценки з життя, коли німець, австралієць чи канадець любовно розглядають власноруч кований київським "Лівшою" гачок, тут не рідкість.

...Розмова з "Професором" і "Чортом" залишила гнітюче враження. У "Чорта" - Анатолія Вибрика, інваліда армії 2-ї групи - у житті один інтерес тільки й залишився. Позбавляють і цього. Дивно було спостерігати його переходи від сумного до смішного. Від обурення з приводу рішень директора ринку Олександра Дуба, до рибальських байок і розіграшів громадян "Бухарської автономної республіки".

- Ну, а причини збільшення тарифу? - запитував я в "Чорта".

- А чорт його знає, - ненавмисне каламбурив Вибрик. - Умов як не було, так і немає...

Причинами міг би поділитися директор. Проте застати його не вдалося, а залишену візитку проігнорували. Сусіда директора за столиком надзвичайно здивувався:

- Які 6 гривень? Ціна стара.

Те, що не схотів чи не зміг розповісти директор, розповіла заввідділом побутового обслуговування Печерської райдержадміністрації Людмила Сичкар. За її словами, розпорядженням міськадміністрації від 23 січня цього року на ринках міста запроваджено нові збори: 85 копійок для фізичних осіб і 1,70 грн. - для юридичних. Проте, 85 коп. - не 6 гривень...

Людмила Василівна пояснила це так. У разі, коли витрати ринку на пофарбування павільйонів, вивезення сміття, зарплату обслуговуючому персоналу, оснащення збільшуються, то директор має право провести калькуляцію і збільшити торгуючим плату за послуги. Але...

З листів читачів:

"Тут не було надприбутків і не буде. Торгівля залежить не лише від пори року, а й від температури на вулиці. За день можна заробити від 3 до 10 гривень, а взимку й того менше... Намагатися зробити з базару фірмовий магазин - безглуздо. Призначати 6 гривень - пограбування на рівному місці..."

"Грошовий збір за торговельне місце... не вписується ні в які рамки, позаяк гроші йдуть у кишеню орендаря... Крім плати за оренду землі, електроенергію, зарплату двірникові й касиру, інших капіталовкладень ми не знаємо..."

"Вважаю, що рішення про підвищення вартості місця нелогічне й необгрунтоване, бо територія базару не освітлюється, немає туалету й мийки. Робочі місця оформлено неграмотно. Стільниці заливає дощ і засипає сніг. Вартість такого місця повинна бути 50 копійок узимку і 80 копійок улітку..."

Чи буде?.. Нам не звикати знаходити безліч логічних висновків із нелогічних ситуацій. Чого, здавалося б, ламати списи? Повертайся до Дніпра й торгуй безкоштовно. Рибалки вчинили нелогічно - обстоюють свої права де тільки можуть. Я їх розумію - скільки ж можна витирати плювки з обличчя...

P.S. Коли матеріал уже був готовий до друку, редакція ще раз зв'язалася з Людмилою Сичкар і дістала приємну звістку. Заввідділом удалося почути думку самого директора ринку Олександра Дуба і дізнатися з якої причини той збирався збільшити тарифи. Під час розмови з'ясувалося, що це нововведення - самоправство. І його переглянуть найближчим часом. І ще. У зв'язку з проведенням наступного тижня в Києві сесії Європейського банку реконструкції й розвитку, ринок незабаром закриють на косметичний ремонт.

Delimiter 468x90 ad place

Підписуйтесь на свіжі новини:

Газета "День"
читати