Перейти до основного вмісту
На сайті проводяться технічні роботи. Вибачте за незручності.

«Розгляд наближається до фіналу»

Адвокати Миколи Семени подали докази неспроможності «лінгвістичної експертизи» матеріалу журналіста
19 липня, 20:05
ФОТО З ОСОБИСТОГО АРХІВУ МИКОЛИ СЕМЕНИ

18 липня в окупованому Сімферополі відбулося чергове судове засідання у справі Миколи Семени. Нагадаємо, судовий розгляд триває з березня цього року, кримському журналістові інкримінують «заклики до порушення територіальної цілісності Російської Федерації», які він висловив у статті «Блокада — перший необхідний крок до звільнення Криму» в розділі «Думки» на сайті «Крим.Реалії». Переслідування нашого колеги (а Микола Михайлович був багаторічним власкором «Дня» в Криму) почалося у квітні минулого року, коли в його будинку відбувся обшук і йому заборонили залишати анексований півострів.

На засіданні цього вівторка cуд задовольнив прохання сторони захисту (нагадаємо, права журналіста відстоюють адвокати Олександр Попков, Еміль Курбедінов, Андрій Сабінін) долучити до матеріалів справи резолюції Генеральної Асамблеї ООН щодо прав людини в Криму, у якій ідеться, зокрема, й про права журналіста, що була ухвалена в грудні минулого року. Адвокат Олександр Попков коментує це так: «І слідство, і суд дуже лояльно ставилися до наших доказів, які ми долучали з метою продемонструвати, що Семена аж ніяк не мав наміру чинити замах на територіальну цілісність РФ, та й сам цей міжнародно-правовий термін не застосовують у нинішній ситуації до Криму. Можливо, сторона звинувачення вважає подібні аргументи доказом ворожого мотиву з боку журналіста. Тому особливого впливу на розгляд такі рішення суду не справлять». Нагадаємо, раніше адвокати журналіста говорити «Дню» про те, що майже не сумніваються в обвинувальному вироку суду, але, можливо, все ж таки журналістові, що має вже поважний вік і проблеми зі здоров’ям (а окупаційна влада не дозволила Семені виїхати на лікування до Києва), дадуть умовний строк. На запитання про атмосферу, в якій відбуваються судові засідання (на жаль, зі зрозумілих причин їх не можуть відвідати українські журналісти з «материка»), Олександр Попков говорить «Дню»: «Попри абсурдність звинувачення, атмосфера в суді цілком робоча, без особливих конфліктів. Хоча кілька разів нам із колегами довелося протокольно заперечувати проти дій суду, який потурав свідкам і експертам звинувачення, дозволяв їм не відповідати на суттєві запитання захисту».

Опорою обвинувачення (до речі, стаття 280.1 КК РФ, за якою судять Миколу Михайловича, була запроваджена якраз після подій у Криму — в травні 2014 року, її називають «сепаратистською») стала «лінгвістична експертиза», яку провели щодо тексту Семени. Адвокат журналіста говорить: «Передбачати дії суду я не можу, але на сьогоднішньому засіданні (розмова відбулася 18 липня. — Авт.) ми представили суду вичерпні обґрунтування того, що лінгвістична експертиза, яку проводило ФСБ, по суті, не є експертизою. Філолог, який на 20 сторінках тексту робить 72 помилки, причому 15 із них — помилки початкової школи, навряд чи може робити глибокі дослідження тексту російською мовою. Для початку цю мову треба б трохи краще освоїти. Експерт погано розуміє, що таке заклик, і знаходить його там, де його немає абсолютно. І в підсумку виходить, що основний стрижень звинувачення — якраз лінгвістична «експертиза» — взагалі нічого не вартий».

«В цілому, розгляд наближається до фіналу. Звинувачення вже закінчило представляти докази. Найближчим часом наша сторона також долучить всі ті документи і свідчення, які ми планували пред’явити», — завершує Олександр Попков. Тож нині, як ніколи, Миколі Михайловичу потрібні наша увага і підтримка. «День» висвітлюватиме подальший розгляд справи.

Delimiter 468x90 ad place

Підписуйтесь на свіжі новини:

Газета "День"
читати