Перейти до основного вмісту
На сайті проводяться технічні роботи. Вибачте за незручності.

Ризик вагою 12 мільйонів тонн

В Україні досі не ухвалено стратегії поводження з небезпечними відходами
28 січня, 10:07
Фото yangl.ru

У країні назбиралося близько 12 мільйонів тонн небезпечних відходів — це люмінесцентні лампи, мастила, гербіциди, пестициди тощо. За даними міжнародних експертів, вони становлять приблизно 1% від усіх твердих побутових відходів у державі. А за оцінками вітчизняних експертів, у деяких областях України — близько 3%. Ринок поводження з відходами у країні регулюється погано: є багато операторів, які мають ліценцію на діяльність, проте працюють з порушеннями.

За даними Міністерства екології та природних ресурсів, перевірка діяльності цих підприємств упродовж 2016 року засвідчила, що існує чимало проблемних питань. Відомство перевірило 74 суб’єкти господарювання, які мають ліцензії. Як наслідок, 45 компаній у Київській, Миколаївській, Одеській, Запорізькій і Херсонській областях позбавили дозволів на здійснення такої діяльності. Експерти кажуть, що понад половину підприємств фактично виявилися не здатними виконувати заявлену роботу. Часто комісія фіксувала не тільки порушення необхідної документації, а й відсутність підприємств за зазначеними адресами.

Голова Всеукраїнської екологічної ліги Тетяна ТИМОЧКО стверджує, що фахівці цієї громадської організації чи не щодня фіксують у різних регіонах країни величезні звалища використаних ламп — від трьох до десяти тонн. Невідповідність виконаної роботи і взятих на себе зобов’язань, халатність, непорядок з документами на підприємствах, які займаються утилізацією небезпечних відходів, зафіксували й експерти громадської організації «Фундація розвитку екологічних та енергетичних ринків». Вони теж провели розслідування — перевірили матеріально-технічну базу таких підприємств і документи.

«Перевірка матеріально-технічної бази, навіть місцезнаходження підприємств виявила багато проблем. Зокрема, деякі власники ліцензії не дають у документах фактичної адреси «прописки». Тоді здійснити перевірку просто неможливо. Також ми зафіксували численні порушення природоохоронного законодавства: лампи, мастила, пестициди зберігаються не відповідно до норм. У декількох випадках на місці підприємства ми бачили склади, не пристосовані для зберігання відходів, не кажучи про переробку. Бачили й просто смітники, а не склади. Недалеко від Києва так звані підприємці приймають відходи і просто залишають їх напризволяще. Варто нагадати, що лише одна розбита ртутна лампа забруднює небезпечними випарами понад 50 кубічних метрів повітря. Під Черкасами ми знайшли смітник, де орієнтовно є 67 тисяч таких ламп. Половина з них — розбиті», — зауважив представник громадської організації «Фундація розвитку екологічних та енергетичних ринків» Олексій ПИРІКОВ.

Ситуація, що склалася, не дозволяє, на думку експертів, залучати на український ринок зарубіжних інвесторів — їх відлякує відсутність контролю, регуляції, достатньої відповідальності гравців ринку, відсутність механізмів ціноутворення.

Такий складний стан справ не виключає того, що є й добросовісні гравці. Нещодавно Асоціація підприємств у сфері поводження з небезпечними відходами заявила про створення громадського руху на цьому ринку. Мета — налагодити співпрацю з тими, хто виробляє відходи, і тими, хто їх утилізує.

«Ми пропонуємо створити громадський рух на ринку і вже розробили положення про технічні вимоги до кандидатів — вони наближені до європейських. Цілком професіонально, із залученням експертів, збиратимемо інформацію про ситуацію і запрошуємо всіх підприємців цього сегмента добровільно пройти аудит. Таким чином ми несемо суспільству позитивні месиджі. Крім цього, так ми можемо допомогти регуляторові (Міністерству екології. — Авт.) отримати адекватну оцінку учасників ринку», — сказав голова правління Асоціації підприємств у сфері поводження з небезпечними відходами Кирило КОСОУРОВ.

Міністр екології та природних ресурсів Остап Семерак нагадує: 30 січня цього року комісія Мінекології розпочне перевірку відповідних компаній у Києві. Він повідомив, що наступним важливим етапом державної політики стане розробка національної стратегії поводження з відходами, робота над якою розпочалася ще у червні 2016 року.

Читайте також статтю — «Львiвське смiття»: еколого-політичний трилер.

Delimiter 468x90 ad place

Підписуйтесь на свіжі новини:

Газета "День"
читати