Перейти до основного вмісту
На сайті проводяться технічні роботи. Вибачте за незручності.

Серце Майдану

«День» продовжує публікувати історії волонтерів та підприємців, які допомагають мітингувальникам
06 грудня, 13:21
НА ЄВРОМАЙДАНІ ПАНУЄ АТМОСФЕРА ВЗАЄМОРОЗУМІННЯ ТА ДОПОМОГИ. «НАВІТЬ НА БАНКОВІЙ, КОЛИ БУЛИ ВЕЛИКІ СУТИЧКИ, Я БАЧИВ САМ ТРИ ЧИ ЧОТИРИ ОСОБИ, ЯКІ ПРИНОСИЛИ НАМ ЛІКИ», — РОЗПОВІДАЄ «ДНЮ» КООРДИНАТОР МЕДИЧНИХ ПУНКТІВ ЄВРОМАЙДАНУ ДМИТРО ДРОБОТ / ФОТО АРТЕМА СЛІПАЧУКА / «День»

Гарні новини — ініціатива громадської організації «Кияни — за реформи» — «Зігрій та Нагодуй Майдан», зібрала вже більше 100 тисяч гривень.

Увесь тиждень «День» публікував історії з Євромайдану: оптимістичні, драматичні, героїчні і не дуже... Усі ці матеріали набирають найбільшу кількість переглядів та відгуків від наших читачів. На людяність і надихаючий приклад — в нашому суспільстві є попит.

Нижче публікуємо ще одну «порцію» історій з Євромайдану. Відзначимо, що достойних бути героєм такого матеріалу дуже багато, і щодня стає ще більше.

«БЕРКУТ» ЗАЛИШИЛИ БЕЗ ІНТЕРНЕТУ

Окрім тих, хто допомагає мітингувальникам безпосередньо на Євромайдані, є й такі, що знаходять і інші шляхи підтримки інший спосіб підтримки. Наприклад, «нагородити» за великі «подвиги» в ніч на 30 листопада на 1 грудня спец-підрозділ МВС «Беркут».

Інтренет-провайдер  організації Беркуту компанія «Бровіс» після подій із побиттям спецзагонами мирних мітингувальників відмовилися від обслуговування свого клієнта. «Вони (беркутівці — Авт.) подзвонили і запитали, що трапилось з Інтеренетом. Я пояснив, що ми не будемо більше їх обслуговувати після того, як вони, живучи на наші податки, нас б’ють. Це неправильно», — пояснив «Дню» технічний директор компанії Олександр Гришук.

За його словами, в спецзагоні до такого рішення провайдера поставилися з розумінням. «Поки що проблем не виникало. Сподіваюсь, що і не буде», — додає Олександр.

Розповідаючи «Дню» про свої враження від Євромайдану, пан Олександр висловлює певні побоювання: «Враження цілком позитивні, в порівнянні із 2004 роком — і людей більше, і організовано все серйозніше. Для мене ситуація наразі неоднозначна. Я дуже боюсь, що цим все і закінчиться».

НА НОЧІВЛЮ — В... ГАЛЕРЕЮ

В столиці також турбуються і про євромайданівців, які приїхали з регіонів. Немісцевим мітингувальникам пропонують місце для ночівлі. В мережі організовувати пошуки житла допомагає ініціативу у Фейсбуці «Єврохостел» (#єврохостел). Її автором є активіст Віктор Загреба. Тут відвідувачі можуть переглянути оголошення про місце ночівлі, а охочі — запропонувати місце для ночівлі.

Один із таких «єврохостелів» знаходиться на вулиці Туровській, 31 — в арт-галереї Mainstream girls gallery. «Зараз у нас немає виставок. Інакше ми не мали б можливості надати приміщення. У нас був варіант здати приміщення в оренду, але ми вирішили, що допомога нашим громадянам — набагато важливіша річ», — говорить директор галереї Анастасія Ситник.

Організувати хостел в галереї допоміг Віктор Загреба. Приймати людей в галереї почали ще з понеділка. Першої ночі там залишилося 20 чоловіків. Але для ночівлі можуть залишатися і дівчата. Приміщення галереї — два зали площею 150 метрів квадратних, на думку організаторів, повинні вмістити близько 50 чоловік. Бажаючі заночувати можуть спокійно зателефонувати і забронювати місце для ночівлі — з 20.00 до 8.00.

Директор галереї підтримує настрої євромайданівців і планує продожувати роботу «єврохостела» до закінчення Євромайдану. «В будь-якому випадку все повинно закінчитися мирно. Але так, як цього хоче більшість», — додає Анастасія Ситник.

ВЛАСНИЙ АНАЛІТИЧНИЙ ЦЕНТР ДЛЯ ЄВРОМАЙДАНУ ОРГАНІЗУВАВ ВІЦЕ-ПРЕЗИДЕНТ... УСПП

Організатор ще однієї ініціативи є  віце-президент ... УСПП (так, не дивуйтесь це та ж сама УСПП — прапори якої майоріли на антиєвромайданівських акціях) громадський діяч Валерій Пекар. Чоловік є засновником Громадянського оперативного штабу (ГОШ) — аналітичний центр, який прогнозує розвиток Євромайдану.

Штаб розпочав свою роботу 3 грудня, в понеділок. «Створити такий центр було непросто: треба було залучити провідних економістів, соціологів, фахівців зі стратегій тощо. На щастя, навколо нас були такі люди, і новостворена команда вже ввечері понеділка опублікувала першу аналітичну записку, в якій був окреслений сценарний простір (7 сценаріїв розвитку подій, основні гравці тощо)», — розповідає Валерій.

На думку аналітиків ГОШу, найкращим для України є «громадський» сценарій, який, зокрема, передбачає: прийняття Верховною Радою закону про виведення країни з кризи шляхом формування Тимчасового перехідного Уряду, внесення змін до Конституції шляхом суспільного формування Конституційної Асамблеї, проведення прозорих і демократичних виборів на базі нової Конституції.

Також Валерій є одним із організаторів Громадянської точки опори (ГТО). «Ідея ГТО виникла ще на минулому тижні: в інтернеті багато ресурів новин, обговорень, візій, гасел тощо, але не було єдиного ресурсу інформаційної допомоги майданівцям. Ми просто зібрали докупи всі корисні поради, інструкції, телефони, посилання тощо», — говорить Пекар.

ДЛЯ ЧОГО ЄВРОМАЙДАНУ САЙТ GALAS.ORG.UA?

Чимала допомога Євромайдану надходить саме через ініціативи в Інтернет-мережі, які допомагають і потребуючим і волонтерам краще орієнтуватися в своїх діях та рішеннях. Серед таких — ГАЛАС (http://www.galas.org.ua). Це, як кажуть самі організатори — «незалежна волонтерська ініціатива з допомоги громадському спротиву».

На ГАЛАСі можна запитати або запропонувати допомогу для протестувальників, попередити про надзвичайні ситуації та допомогти у пошуках заарештованих чи поранених. Бажаючі допомогти мають кілька варіантів заявити про себе: надіслати SMS на номер 066 4911993, заповнити відповідну форму на сайті, надіслати електронного листа на адресу [email protected]. Можна також надіслати повідомлення в твіттері з хештегом #galasua або ж за допомогою програми Ushahidi для iPhone або Android.

«Після розгону майдану 30-го листопада ми з моїм другом Дмитром Лідером купили та привезли продукти харчування та теплі речі для людей, які знайшли притулок у Михайлівській церкві. Ми побачили, що дуже багато людей допомагають, але ніхто не знає, що потрібно, в якій кількості та в який час. Тоді ми вирішили допомогти скоординувати це і вже пізно ввечері того ж дня написали galas.org.ua», — розповідає адміністратором galas.org.ua. Ігор Скляревський.

Фактично, сайт зараз — це лише верхівка айсбергу: більша частина діяльності ініціаторів полягає у виконанні безлічі логістичних функцій. «Наприклад, вчора вночі на Майдан привезли 2 машини дров, це, на хвилиночку, 17 тон! Аби це стало можливим, треба було звести до купи дуже багато речей: люди, які пожертвували ці дрова, транспорт, дозвіл на в’їзд до центру та інші документи, спонсори, які сплатили за цей транспорт, волонтери на розвантаження і ще купа дрібниць», — пояснює Ігор.

«Найбільше мене вражає феноменальна здатність до самоорганізації людей, які зібралися на Майдані, і за лічені години налагодили інфраструктуру допомоги протестувальникам. Також шалено вражає атмосфера, яка панує на Євромайдані, в Київраді... Атмосфера підкресленої ввічливості, взаємоповаги, якої я ніколи не бачив в Україні», — ділиться з «Днем» власними враженнями від Євромайдану Ігор Скляревський.

ДМИТРО ДРОБОТ — ПРО ІНІЦІАТИВУ «МАЙДАН. МЕДИКИ»

«Спочатку нас було 5 людей. Генадій Друзенко зробив пост про нас на Фейсбуці. Потім почали дзвонити люди. Протягом всієї ночі. Близько десятої вечора нас зібралося близько 20 осіб. Майже всі з них — професійні медики з різних регіонів. Вже наступного дня нас було близько 60 чоловік», — розповів «Дню» про перші кроки організації медичної допомоги на Євромайдані — Дмитро Дробот. Дмитро — харків’янин активіст політичного об’єднання «Сила людей», один із її ініціаторів об’єднання медиків.

Наразі в центрі столиці діє сім пунктів надання першої домедичной допомоги: на Михайлівській площі, в будівлі КМДА, в будинку Профспілок, (Майдан Незалежності 2), на вул. Інститутській, 16, вул. Олеся Гончара, 33, також в приміщенні Жовтневого палацу. З останніми даними штаб медиків Євромайдану знаходиться на вул. Фрунзе 40. Приміщення активістам надала Всеукраїнська Рада Захисту Прав та Безпеки Пацієнтів. Також організація має сторінку на Фейсбуці — «Майдан. Медики».

«Нам гроші непотрібні, тому що за гроші ми все одно не можемо знайти, де можна купити необхідні нам медикаменти. Буває, що аптеки, і ми не маємо змоги вночі купити ліки. Кияни багато допомагали. Постійно привозили ліки — дуже багато. Навіть на Банковій, коли були великі сутички, я бачив сам три, чи чотири особи, які приносили нам ліки», — розповідає Дмитро.

ЮРИСТИ-ФАХІВЦІ НАДАЮТЬ ЄВРОМАЙДАНІВЦЯМ ЮРИДИЧНУ КОНСУЛЬТАЦІЮ

Окрім отримання медичної допомоги, харчування, інформації про житло, євромайданівці також мають можливість отримати і безкоштовну юридичну консультацію. Координаційний центр правової допомоги для людей, які беруть участь в Євромайдані та які постраждали в наслідок дій правоохоронних органів, розпочав свою роботу з 2 грудня.

«Питання юридичної консультації наразі є дуже актуальним. Тому три політичні партії — «Удар», «Свобода» та «Батьківщина», прийняли рішення про створення такого центру, щоб надавати допомогу людям, яких вони спонукали до виходу на Майдан», — розповідає один із юристів Євромайдану Юрій Лимар. Організація також має свою сторінку на Фейсбуці — Юристи ЄвроМайдану.

Наразі в центрі цілодобово у кілька змін працює більше ста юристів. «Щодня телефонують фахові адвокати і пропонують правову допомогу. Ми збираємо їхні дані. І, коли до нас звертаються люди з проблемами, ми зводимо їх з юристами на місцях, як в столиці, так і в регіонах», — говорить Юрій.

Питання, з яким найчастіше звертаються постраждалі, — пошук рідних, які зникли під час розгону демонстрації в ніч на 30 листопада та після подій на Банковій 2 грудня. «Мені тільки за вчорашній вечір зателефонувало близько 30 людей. Звертаються з питанням про те, що загубили своїх рідних під час нападів «Беркуту» та демонстрацій. Тобто навіть такі права людини, коли потрібно після затримання повідомити рідних та близьких про місце перебування затриманого — нехтуються. Є люди, яких арештували ще в суботу зранку, а рідні досі не знають, де ця людина знаходиться, — пояснює Юрій, — Позавчора Шевченківський суд забрав 9 осіб під запобіжний захід на 2 місяці арешту, і нам дзвонила дружина одного із арештованих, яка навіть не знала про те, що відбулось судове засідання», — додає він.

P.S. Дякуємо аспіранту Національного університету ім. Т.Г. Шевченка, керівнику відділу аналітики та досліджень KEY Communications Олексію Харченку за допомогу у підготовці цього матеріалу.

Delimiter 468x90 ad place

Підписуйтесь на свіжі новини:

Газета "День"
читати