Перейти до основного вмісту
На сайті проводяться технічні роботи. Вибачте за незручності.

Серпневий «науковий коктейль»

Розповідаємо про цікаві просвітницькі події в Києві та Вінниці
31 липня, 19:15
ФОТО АРТЕМА СЛІПАЧУКА / «День»

Літо нестримно добігає кінця, і якщо поки з пригодами не вийшло, можете відвідати битву стартапів, яка відбудеться наприкінці серпня в Києві. Можливо, це не так епічно, як битися на мечах чи ще якось «по-справжньому», але за рівнем адреналіну цілком зіставно. Хоча цілком очікувано з серйозними науковими конференціями у серпні не густо, є чудові події для дітей, де їх вчать програмувати за допомогою, скажімо, комп’ютерних ігор. А у Вінниці мамам пояснять із наукової точки зору користь грудного вигодовування    — під час цілого тематичного фестивалю. До речі, в цьому ж місті відбудеться цікава зустріч щодо здорового харчування. Більше про все це — у нашій добірці науково-популярних подій у серпні.

КИЇВ

ІТ ДЛЯ НАЙМЕНШИХ

Інформаційні технології — модно, захоплююче і сучасно. Тож кожну суботу серпня у просторі HUB 4.0 проводитимуть Weekend tech-підзарядку для дітей 5-7 років від проекту Kid’IT. Це серія технологічних майстер-класів для дітей, де вчитимуть використовувати технології як інструмент для творчості. «Креатив, робота в команді, брейнштормінг — ці вихідні ваша дитина запам’ятає надовго. Придумати власну історію, персонажів та сюжет, а потім оживити їх у власній грі на планшеті — легко!», — обіцяють організатори.

Так, на першому занятті дітей вчитимуть кодингу на прикладі програми Scratch JR. «Навчимо героя бігати, стрибати, зникати і з’являтися, ставати малесеньким і величезним. Дізнаємося, що таке програма і алгоритм та як це працює», — анонсують організатори. На наступних заняттях учасників воркшопів навчать створювати оригінальні історії, пояснять, які існують типи комп’ютерних ігор, і зрештою допоможуть розробити власну.

Воркшопи відбуватимуться кожну суботу серпня: 4-го, 11-го, 18-го і 25-го. Оплатити квиток можна за посиланням на фейсбук-сторінці події.

А кожної неділі серпня у HUB 4.0 проводитимуть технологічні майстер-класи для діток 8-9 років. Мета така сама         — навчити використовувати технології як інструмент для творчості у форматі STEM-освіти (STEM — це абревіатура, що розшифровується, як «наука, технології, інженерія, математика»). Учасники воркшопів зможуть запрограмувати справжнього робота, дослідити історію винаходів і навіть змоделювати Ейфелеву вежу за допомогою комп’ютерної гри Minecraft. Той випадок, коли літо у місті і з планшетом — цікаво і корисно.

ФОТО МИКОЛИ ТИМЧЕНКА / «День»

27 СПОСОБІВ ВИКОРИСТАННЯ ВЕРБИ

Не втомлюється влаштовувати цікаве дозвілля Національний науково-природничий музей НАН України. Традиційно кілька разів на тиждень тут відбуваються квести, екскурсії, демонстрації. З особливостей цього місяця — 22 серпня, незадовго до Дня незалежності, відбудеться інтерактивна екскурсія «Рослини-символи України». У музеї обіцяють розповісти ботанічні цікавинки про рослини, які вважаються символами країни.

«Ви дізнаєтесь 27 способів використання верби, оволодієте секретами створення зимових букетів з калини, пізнаєте, хто така червона рута та чи варто її шукати вечорами. Ви безпроблемно будете орієнтуватися у різноманітті мальв, дізнаєтесь, коли в Україну потрапили чорнобривці та чому з них виготовляють харчову добавку Е161b. Ми поговоримо про те, яка рослина-символ нашої держави зупинила армію Ксенофонта в Азії, а яка призвела до війни Британії та Китаю. Також поговоримо про те, чому треба пахнути як чебрець, від чого лікує барвінок, а від чого лише спустошить ваш гаманець, розкриємо секрети геліотропізму та дізнаємось, чому соняшник — це математично досконала рослина», — заохочують гостей на фейсбук-сторінці музею. Відвідувачі екскурсії точно не сумуватимуть, бо будуть не лише слухати, а й чіпати деякі речі руками, щось навіть спробують, а на додачу розв’яжуть низку тематичних завдань.

ЯКОЮ БУЛА ТЕРИТОРІЯ УКРАЇНИ, КОЛИ ТУТ НЕ СФОРМУВАЛАСЬ СУША

У продовження «української» теми, 25 серпня Національний науково-природничий музей запрошує на інтерактивну програму «Україна доісторична». Як пояснюють організатори, це невеличкий екскурс у часи, коли на території сучасної України не було жодного клаптика суші, панували хижі акули і морські рептилії. Зокрема, відвідувачі зможуть дізнатися, що відбувалося на цих землях під час льодовикового періоду, які види пережили зледеніння і пристосувалися до нового життя, як змінювався рослинний світ протягом цих тисячоліть.

«А ще ви зможете відчути себе справжнім палеонтологом, видобути приховані в «надрах» імпровізованого розкопу справжнісінькі рештки викопних скам’янілостей і під час майстер-класу навчитесь створювати доісторичну прикрасу-оберіг, яку заберете з собою на згадку», — йдеться в описі події. 

Стежити за усіма активностями у природничому музеї можна на його сторінці у «Фейсбуці».

ШАНС ДЛЯ ПРОСУНУТИХ ПІДПРИЄМЦІВ

Спекотний серпень, коли тягне на пригоди, — хороший час для битви стартапів. Вона відбудеться 29  серпня у HUB 4.0, проводиться цим простором разом із проектом Startup.Network. Організатори прагнуть надати українським підприємцям можливість отримати якісний досвід презентації, цінні поради та рекомендації від досвідчених учасників ринку венчурного інвестування. Найщасливіші зможуть залучити інвестиції.

Участь у 120-й Битві стартапів безоплатна, але лише для команд, які успішно пройдуть попередній відбір. Для цього треба зареєструвати стартап за посиланням на сайті події, заповнити анкету і чекати результатів від експертної ради Startup.Network. Переможцем стане один проект, який набере найбільшу кількість балів за результатами голосування журі.

Вхід для гостей вільний за попередньою реєстрацією.

ВIННИЦЯ

ЯК МАЄ ХАРЧУВАТИСЯ СУЧАСНА ЛЮДИНА

Відповідь на це запитання вінничани шукатимуть на зустрічі «Новий погляд на підтримку здорового способу життя», яка відбудеться 3 серпня о 19.00 у креативному просторі «Артинов». Учасники дізнаються про основні принципи правильного харчування, базові відомості про найважливіші види обміну речовин, визначення добових енерговитрат для контролю ваги, формули нормальної калорійності денного раціону та розрахунок основних компонентів їжі (білків, жирів, вуглеводів, води, клітковини) залежно від цілі: для контролю, зниження або набору маси тіла. Про тонкощі здорового харчування вінничанам розповідатиме членкиня австралійсько-азійської асоціації медицини здорового способу життя, майстер фізіотерапії Оля Солодвіченко.

«Інтерес до проблем харчування останнім часом дедалі зростає. Але, на жаль, люди не знають, як правильно і раціонально харчуватися. Одні «сідають» на нездорові, а часто-густо навіть небезпечні, дієти, а інші перетворюють їжу на культ, — зауважує співорганізатор заходу Андрій Піжевський. — Під час зустрічі учасники дізнаються, яким має бути харчування у сучасному суспільстві, щоб бути здоровою, щасливою та красивою людиною. Тренер Оля Солодвіченко багато працює за кордоном, вона має науковий ступінь доктора спортивної фізіології та її семінари коштують досить дорого. Але у Вінниці семінар буде безоплатним, достатньо сплатити за перебування в «Артинові». Зустріч стане унікальною можливістю для вінничан та гостей міста».

СВЯТО ГРУДНОГО ВИГОДОВУВАННЯ

У суботу, 4 серпня, на Європейській площі вже вшосте відбудеться акція на підтримку природного грудного вигодовування. Свято розпочнеться о 16.00. Мета проекту — просування грудного вигодовування та привернення уваги до материнської взаємопідтримки і наставницької підтримки. Акція вже традиційно складатиметься з двох частин: інформаційної та розважальної.

«Тема цьогорічного Всесвітнього тижня підтримки грудного вигодовування — «Годування груддю — основа здоров’я», а завданням є інформувати, залучити до участі та заохочувати такий спосіб годування немовлят у всьому світі. Саме тому в колі однодумців ми спробуємо підтвердити ще раз, що таке годування — це незамінний смак любові від мами до дитини», — говорить координаторка свята, консультантка з грудного вигодовування Ольга Стецюк.

Під час дійства з молодими мамами спілкуватимуться сімейні лікарі, лікарі-педіатри, перинатальний психолог, консультант з питань підтримки грудного вигодовування. Запросили навіть юристів. Вони розповідатимуть про цивільне та адміністративне право, зокрема вчитимуть молодих матерів боротися за свої права вдома і на роботі. Окрім цього, для молодих матусь влаштують сесію майстер-класів з носіння слінгів, малювання, правильного харчування, також можна буде отримати консультації з догляду за обличчям та тілом.

ПРО ЯКІСНІ ЗМІНИ І НЕВИПРАВДАНІ НАДІЇ

До Дня незалежності України Вінницька обласна універсальна наукова бібліотека імені Тімірязєва ініціює проведення круглого столу «Громадські ініціативи формування громадянського суспільства як вимога утвердження незалежної держави». Подія відбудеться 22 серпня. До участі запрошуються представники місцевих органів влади, Вінницької академії неперервної освіти, історики, краєзнавці, юристи та громадські активісти.

«Під час засідання буде визначено основні етапи розвитку молодої незалежної держави — України, а також розглянуто перспективи розвитку держави та зокрема Вінницької області на наступні роки. Це якщо коротко, — повідомляє бібліотекарка Катерина Осадчук. — Останній період розбудови держави видався складним, адже країна перебуває у процесі багатьох реформ. Окрім цього, на сході триває війна. Ми спробуємо дати оцінку тим якісним змінам, які відбулися і тим надіям, які не виправдалися. Особлива увага буде присвячена ролі молоді у розбудові держави, бо саме вона стає рушійною силою. Але й молодіжний рух потребує консолідації зусиль. Нині існує гостра необхідність у підвищенні активності усієї громадськості, бо поки кожен не зрозуміє, що зміни треба починати з себе, до тих пір ми будемо перекладати вину за програші один на одного».

Дискусія розпочнеться об 11.00 у секторі правової інформації (філія бібліотеки на вулиці Соборній, 70, третій поверх). Вхід вільний.

Delimiter 468x90 ad place

Підписуйтесь на свіжі новини:

Газета "День"
читати