Перейти до основного вмісту
На сайті проводяться технічні роботи. Вибачте за незручності.

ШКIДЛИВIСТЬ

16 червня, 00:00

Немало відомо в народі про шкоду горілки і пов’язаного з нею алкоголізму. Немало, та не все. На найбільший завод прийшов учнем токаря Паша Скопитонов. Його направили до відомого майстра Іннокентійовича. Настала перша зарплата. А Паша до того випадку в рот не брав цієї гидоти. Проте така вже нездорова робоча традиція, подекуди ще не подолана. От він і пригостив Іннокентійовича, і сам пригостився.

Уранці Паша приходить — сам на себе не схожий. Іннокентійович його пожалів, дістав зі схованки трошки і похмелив учня. Ожив Паша, став до верстата — і раптом показав такий клас роботи, що хоч самого Іннокентійовича відправляй на пенсію.

Так і пішло. Начальник цеху розповідав:

— Я Скопитонова тверезим до станка не підпускав. Тільки-но на роботу прийде, я йому: «А ну дихни!» Якщо не пахне — марш у магазин. У кінці місяця і сам поставиш. Зате і план!

Змінилося і особисте життя Скопитонова. Він одружився. Дружина також розповідала:

— Коли вип’є — людина як людина: все в домі прибере, вечерю зготує, білизну випере. А трохи витверезиться — собака собакою: лається, б’ється...

Був у Паші Скопитонова друг-однокласник. Він після восьми класів пішов не в профтехучилище, а пішов у вчені люди. Тепер він працював в інституті проти пиятики — є такий, спеціальний. І цей друг почув про нові риси характеру давнього знайомого. І запросив Пашу до себе в інститут на досліди. Є такі досліди: беруть тверезу людину і людину, яка випила, і примушують наввипередки рахувати числа, ходити по одній мостині — визначають реакцію. І у всіх випадках виходила раніше перемога тверезого, доки не зв’язалися з Пашею. Він у будь-якому стані найтверезішу людину обходив за всіма статтями. Ось, наприклад, для цікавості, спробували Пашу тренувати на тих самих тренажерах, на яких космонавти навчаються. І він такі успіхи показував, що тільки встигали підносити. Виходило, що немає кращого космонавта, ніж Скопитонов Паша. Тільки як йому летіти — лікар же в Байконурі принюхається і відсторонить од польоту! Міг наш Паша після відповідної заправки і в будь-якому виді спорту вирізнитися. Іще на заводі було: стали проводити вечір знайомства із заводською футбольною командою, яка вийшла в чемпіони. А після банкету влаштували товариську зустріч. Паша став на ворота і жодного м’яча не пропустив. Потім футболісти просто так йому били — марно!

Учені з інституту проти пиятики замислилися. Адже тепер будь-який алкоголік зможе послатися на Скопитонова! І пити стали більше — сподіваються, що в них, як у Паші, все виходитиме вправніше. А виходить в одного Паші!

І тоді вони зробили ось що. Вони запросили з далекого південного міста знаменитого гіпнотизера і звеліли йому вилікувати Пашу. Гіпнотизер і постарався. Паша тепер вилікуваний. Токар він нікудишній. Дружина від нього пішла. Товариші його не люблять. Ходить, ноги заплітаються, бурчить щось собі під носа. Нікому став Паша не потрібний. А все горілка!

От іще лікарі кажуть, що в п’яниць діти погані виходять. А ви читали про хлопчика, який у дванадцять років університет закінчив і якого доктором наук призначили? Читали? Так от цей хлопчик — Скопитонова Паші син. Тільки в нього прізвище материне.

Delimiter 468x90 ad place

Підписуйтесь на свіжі новини:

Газета "День"
читати