Перейти до основного вмісту
На сайті проводяться технічні роботи. Вибачте за незручності.

«Скоро не буде кому лікувати хворих»

Чому в Любомльській об’єднаній територіальній громаді вирішили зекономити на медиках і до яких наслідків це призведе в майбутньому?
18 жовтня, 17:17
ФОТО VOLGA.LUTSK.UA

Позачергова сесія Любомльської ОТГ, яка відбулася днями, була досить бурхливою. Розглядали питання про ліквідацію заборгованості працівникам Любомльської районної лікарні, яким на 1 жовтня заборгували понад два з половиною мільйони гривень. Напередодні у лікарні відбулася масова акція: звільнилося аж 16 медичних сестер, а Волинь вже сьогодні відчуває дуже гостру потребу саме у таких фахівцях. «Через недофінансування медичної галузі з державного бюджету, в територіальному медичному об’єднанні немає коштів на зарплати. Ми неодноразово зверталися у різні інстанції: в обласне управління охорони здоров’я, профільне міністерство, але нічим нам там не зарадили. Було скорочено 23 штатні одиниці. Більше нема куди, адже й так виходить велике навантаження на працівників. А тут ще й почалися затримки з навіть мінімальною зарплатою. За останні кілька місяців 16 медсестер звільнилося за власним бажанням, частина з яких поїхала на заробітки у Польщу. Скоро не буде кому лікувати хворих», — пояснив ситуацію генеральний директор ТМО Володимир ДИБЕЛЬ (запис його виступу на сесії зробила журналіст Анна Карась).

Однією з причин такої ситуації стало не тільки недофінансування галузі з державного бюджету, а й те, що влітку, посеред року, сусідня Шацька ОТГ вирішила забрати свою районну лікарню зі складу Любомльського територіального медичного об’єднання. А з ним — і свою частину медичної субвенції. Пригадую, як Володимир Дибель кілька разів приїжджав у Шацьк, переконував депутатів та чиновників цього не робити. Бо фактично Шацька лікарня — малопотужна, забезпечення лікарями становить всього 60 відсотків, і по допомогу мешканці району дуже часто звертаються саме у Любомль. Наразі стали самостійними, а люди так само продовжують їхати у Любомль. «Ми маємо вирішити питання, аби Шацьк сплачував Любомлю за кожного свого пацієнта, який сюди звертається», — каже голова Любомльської районної ради Микола СУШИК. Відомо, що вже нараховано понад 200 тисяч гривень за обслуговування пацієнтів із Шацька. Інше питання, чи заплатить Шацьк ці кошти Любомлю? Чи є для цього механізм?

Але саме районна рада стала рятівником для любомльських медиків, коли депутати Любомльської ОТГ на позачерговій сесії відмовилися надати більше коштів на ліквідацію заборгованості по заробітній платі.

«Ми шукали різні шляхи виходу з цієї ситуації і змушені були вирішити дофінансувати нашу медицину з місцевих бюджетів. Заборгованість була розбита пропорційно до кількості населення по громадах і району. Отож, Вишнівська ОТГ надала — 350 тисяч, Рівненська ОТГ — 270 тисяч, Любомльська ОТГ — та, в яку йде сплата усіх місцевих податків від медичних працівників, а за 8 місяців це більш ніж 1,5 млн гривень, — лише 100 тисяч. Із Любомльського районного бюджету, який нині складається з надходжень чотирьох сільських рад, було вирішено направити нашу частку повною мірою і надано 402 тисячі гривень, але цього виявилося не досить. Через незрозумілу позицію Любомльської ОТГ ми у районній раді були змушені знімати кошти з тих об’єктів, на які раніше заклали гроші. Тож у цілому Любомльська райрада надала понад 800 тисяч гривень на погашення заборгованості по заробітній платі медичним працівникам», — каже Микола Сушик.

«Ми не зобов’язані надавати кошти зі свого бюджету на ліквідацію заборгованості зарплати медичним працівникам, — говорив на позачерговій сесії голова Любомльської ОТГ Роман ЮЩУК. — Ваш заклад фінансується за рахунок медичної субвенції з держбюджету. У нас існує дуже багато своїх питань, які потребують негайного вирішення. Два тижні тому негода пошкодила димову трубу у міській школі №3, сильний вітер пообривав лінії електропередач, які вели до районної гімназії. Два дитсадки у Любомлі на межі закриття, якщо ми не ліквідуємо проблеми, які під час перевірок виявили пожежники. Понад мільйон гривень потрібно на виконання першочергових завдань. Тому при всій повазі до медичних працівників, на тлі тієї ситуації, яка нині є у нас в ОТГ, ми не можемо надати з бюджету більше ніж 100 тисяч гривень на погашення заборгованості зарплати лікарям. Зрозумійте, у нас на одній шальці терезів ви, на другій — наші діти».

Віктор СМОЛЯРЧУК, економіст, громадський діяч (Луцьк): 

— На мою думку, обранці Любомльської міської ради вчинили не далекоглядно, коли не надали кошти на виплату зарплати медикам місцевої лікарні. На жаль, така ситуація для новоутворених об’єднаних територіальних громад є непоодинокою, коли депутати ділять гроші лише на поточні потреби безпосередньо громади, а не думають за ті галузі, які поки що фінансуються з державного бюджету, зокрема медицину, освіту, соціальний захист.

У той же час на рівні держави всюди маємо недореформи, коли немає чіткої стратегії цих реформ і вони не узгоджені між собою. Любомльська лікарня якраз і виявилась заручником цих недореформ. Нинішня медична реформа не є якоюсь новацією, зокрема про створення госпітальних округів почали говорити ще у 2011 — 2012 роках, і головний лікар Любомльської лікарні Володимир Дибель був одним із головних реформаторів на Волині. Саме тоді було проведено об’єднання Любомльської та Шацької лікарень — як прообраз майбутнього госпітального округу. Працювати до Любомля перейшло також багато молодих кваліфікованих лікарів зі Старої Вижівки, Турійська, інших лікарень. Та, як ми знаємо, нинішня влада вирішила, що такого округу в Любомлі не буде. А тут ще й органи місцевого самоврядування Шацька, скориставшись моментом, вирішили вийти з медичного об єднання посеред року. То що тепер залишається робити — скорочувати медперсонал?

Але не потрібно забувати, що звільняться насамперед кращі медпрацівники, яких залюбки зустрінуть у сусідній Польщі. Де і в кого будуть тоді лікуватись мешканці Любомля? Будуть їздити і платити чималі кошти до Ковеля та Луцька. На щастя, зараз прийшла на допомогу районна рада, яка надала на заробітну плату медикам 820 тисяч гривень. А що буде, тоді, коли все ж пройде адмінреформа і цей медичний заклад передадуть у комунальну власність Любомльської громади і його необхідно буде утримувати, а інші громади займуть таку ж позицію, як зараз депутати міськради? Ось про це необхідно задуматись уже сьогодні.

 

Delimiter 468x90 ad place

Підписуйтесь на свіжі новини:

Газета "День"
читати