Перейти до основного вмісту
На сайті проводяться технічні роботи. Вибачте за незручності.

Соціологи виміряли любов до України

Напередодні Дня незалежності фахівці дізнавались, як громадяни ставляться до країни та одне до одного
23 серпня, 17:29
Фото з архіву "Дня"

Батьківщину не обирають, але напередодні Дня незалежності України у наших громадян запитали, в якій країні вони б хотіли народитися, якби мали можливість такого вибору. І 65% обрали Україну. Соціологи вважають, що це показник на тлі складних соціально-політичних обставин і низького рівня життя є доволі великим.  Решта «обрала» б різні західні країни. Найбільше – Німеччину та США, по 3%, по 2% - Великобританію та Канаду, навіть 0,5% - Росію. Дослідження також показало, що значна частина громадян України не визначилася з вибором.

«Останнім часом соціологи проводили в Україні кілька досліджень стану суспільства. Ми побачили, що сьогодні маємо позитивну динаміку щодо розбудови підвалин для справжньої незалежності країни. Наприклад, плюралізм по всіх регіонах дуже високий. Суспільство, не дивлячись ні на що, відзначає, що в Україні комфортні умови для проживання та розвитку людей. Люди хочуть спілкуватися одне з одним, не зважаючи на етнічне походження і приналежність до певної культури. Ще раз хочу підкреслити високу толерантність українців, відкритість.  Ми чутливі до проблем інших людей, українці готові співпереживати та підтримувати один одного. По всій Україні люди демонструють довіру до друзів, колег, сусідів. Звісно, ще є куди рости, але така довіра, переважно в громадах, є», - зазначив Вадим ЧЕРНИШ, міністр з питань тимчасово окупованих територій та внутрішньо переміщених осіб.

За словами міністра, українці втомилися від конфлікту, всі хочуть, щоб ситуація змінилася і наступив мир. При цьому більшість опитаних сказали, що вірять у майбутній розвиток України.

«Ми хотіли перевірити і спростувати поширений стереотип про те, що населення України хотіло б звідси втекти. Але ми і до цього були переконані, що це не так, і тепер отримали емпіричні дані, які підтверджують, що переважна більшість населення насправді любить Україну. Це підтверджує той факт, що 65% респондентів на запитання, в якій країні вони хотіли б народитися, обрали, Україну. Таке наше запитання є більш емоційним, менш ідеологізованим і політизованим», - сказала Тетяна КОСТЮЧЕНКО, старша дослідниця GfK Ukraine.

«Другий стереотип, який ми теж перевірили - чи справді, як це стверджується за стереотипним судженням, схід і південь менше люблять Україну, ніж інші регіони. Цей стереотип теж спростований: там так само вибирають Україну як країну, де б наші громадяни хотіли народитися. Звісно, по цьому питанню Україну частіше вибирають у західному регіоні, але загалом дослідження показують, що і південь, і схід люблять Україну однаково сильно, - додала Тетяна. - Є, звісно, відсоток людей, який не визначився, але він порівняно невеликий. Ми робимо висновок, що населення може гуртуватися навколо цього емоційного базису».

Також Тетяна Костюченко зазначила, що у людей, які «вибирали» Україну, якихось значних відмінностей за рівнем освіти, доходу, місця проживання тощо немає. Тобто, це думка різних категорій населення, і для соціологів вона означає, що суспільство готове консолідуватися навколо важливих та актуальних речей.

Delimiter 468x90 ad place

Підписуйтесь на свіжі новини:

Газета "День"
читати