Перейти до основного вмісту
На сайті проводяться технічні роботи. Вибачте за незручності.

# Сортую

Із Чернівців стартував всеукраїнський освітній проект
19 квітня, 11:08
ФОТО РОМАНА КОВАЛЬЧУКА

«Критична ситуація зі сміттям наразі скрізь в Україні, потенційні Грибовичі є фактично у кожному місті. Адже на переробку в нас скеровується не більше 4% відходів, решту 96% захоронюють. За збереження цієї пропорції та нинішніх темпів продукування сміття вже незабаром країна буквально потоне в ньому. Всі разом маємо цьому запобігти, — каже керівник громадської організації «Україна без сміття» Євгенія АРАТОВСЬКА. — Пораховано, що непридатними для переробки є лише 10—20, максимум до 30 відсотків загального обсягу відходів, хоча у розвинутих країнах Європи навчилися використовувати все без останку. Україні також давно час рухатися в цьому напрямку. Нехай не одразу скоротимо обсяг захоронюваного сміття, бодай наполовину, та треба починати. Сьогодні в Україні склалася парадоксальна ситуація. Маємо достатньо переробних заводів, які через брак сировини майже третину її змушені завозити з-за кордону, тоді як власна країна потопає у відходах. Якщо ж розпочати їх належно сортувати, то зможемо створити додану вартість, а відкриття нових заводів і сортувальних ліній — це робочі місця, яких, за попередніми підрахунками, можемо отримати до 400 тисяч».

Змінювати суспільну свідомість вирішили розпочати з молоді. «Свого часу цим шляхом пішли скандинавські країни, які сьогодні є лідерами зі збереження довкілля. У першу чергу вони навчали роздільному збиранню відходів школярів. Екосвідомість у дітей тільки формується, тому якщо їх змалку привчити сортувати сміття, це стане усвідомленою звичкою на все життя, і згодом вони навчать цього ж своїх дітей, онуків», — продовжує Євгенія.

Освітній проект з роздільного збирання відходів #Сортую, доповнений практичним компонентом, має перерости у загальноукраїнську кампанію. Наразі ініціаторами стали громадські організації «Україна без сміття» та «Відкрите суспільство» за підтримки Фундації Coca-Cola.

«Відбувається процес усвідомлення необхідності екологізації життя. І громадські активісти разом із фахівцями-екологами мають давати приклад громадам, бізнесу, урядовим організаціям, одночасно сприяючи формуванню екологічної свідомості у підлітків та молоді», — зазначає президент ГО «Відкрите суспільство» Леся ШЕВЧЕНКО.

За сприяння Чернівецької міської ради та міського управління освіти проект #Сортую стартував у всіх 43-х загальноосвітніх школах Чернівців. На базі Чернівецької гімназії №2 він розпочався з відкритого екологічного уроку для школярів та вчителів інших шкіл, які завдяки наданим організаторами друкованим і відеоматеріалам зможуть провести аналогічні уроки у своїх закладах. Ведуча екоуроку Є. Аратовська провела спеціальний майстер-клас.

Однак теорією проект #Сортую не обмежився. «Школярам потрібне застосування теоретичних знань на практиці. Причому одразу, поки сортування ще не стало повсякденною звичкою. І робити це потрібно максимально просто й зрозуміло», — пояснює Є. Аратовська. Відтак у приміщенні кожної з чернівецьких шкіл встановлять по три спеціальні контейнери (для паперу, для різних видів упаковки та  для пластику), куди учні будуть роздільно збирати відходи. Раз на тиждень відсортовані відходи забиратиме на досортувальну лінію підприємство «Буковинавторресурс», а далі — на переробні підприємства. Таким чином відсортовані відходи скеровуються на переробку, а відповідно отримують «друге життя», а не захоронюються на сміттєзвалищах.

Менеджер зі зв’язків зі ЗМІ Компанії «Кока-Кола Україна» Ольга ЧУМАК наголосила: «Фундація «Кока-Кола» підтримує цей проект, оскільки компанія має глобальні зобов’язання відповідально ставитися до довкілля. У першу чергу це зобов’язання з відновлення водних ресурсів, які компанія використовує для виробництва напоїв, а друга сторона відповідальності — це пластик. Тому ми зацікавлені, аби громади і все суспільство були активні, розуміли важливість збору й переробки такого цінного ресурсу. Порівняно з іншими країнами, Україна лише на порозі у зміні ставлення до відходів. І нам дуже важливо бути на початку цієї активності». 

Ініціатори впевнені, що проекти на кшталт #Сортую сприятимуть системним змінам у ставленні до відходів, зокрема до екології в цілому.

КОМЕНТАР

Остап СЕМЕРАК, міністр екології та природних ресурсів України:

— Місія молодих — спонукати старше покоління належним чином перебудовувати власну поведінку та змінити політику на найвищих державних щаблях. Цю роботу маємо продовжувати разом з Міністерством освіти, про що з Лілією Гриневич вже мали попередню розмову. Ми готові реалізовувати спільні проекти, що відповідає сучасним світовим стандартам «зеленої освіти». Їх напрацювання важливе у контексті Національної стратегії поводження з побутовими відходами. Після її затвердження будемо готувати Національний план і відповідні зміни до законодавства. Як міністр звернувся до депутатів із закликом консолідувати нашу роботу. Прогнозую серйозну дискусію з цього питання у стінах парламенту, але що більше суспільство буде поінформоване, що більше покажемо йому позитивних надбань, які має сьогодні Європа, то продуктивнішою буде ця дискусія.

Delimiter 468x90 ad place

Підписуйтесь на свіжі новини:

Газета "День"
читати