Перейти до основного вмісту
На сайті проводяться технічні роботи. Вибачте за незручності.

Сумна вистава з Будинком актора

Хасиди просять Київраду віддати їм для богослужінь пам’ятку архітектури. Дирекція переконана, що для цього немає підстав
15 квітня, 11:54
ФОТО TARAB.KIEV.UA

Замість того, щоб займатися творчими справами, представники Будинку актора Національної спілки театральних діячів України мусять відстоювати своє приміщення. Пік боротьби має бути 19 квітня. На цей день у Київраді заплановані засідання двох постійних комісій: із питань власності та з питань культури, туризму та інформаційної політики. Обидві розглянуть заяву про передачу будівлі в оренду хасидській громаді для релігійних богослужінь. Відповідне звернення отримали нещодавно депутати.

Розглядати заяву мали ще минулого тижня, хоча саме питання не включили до порядку денного: є інформація, що його могли запропонувати з місця. Та після розголосу в ЗМІ тему відклали. За словами директорки Будинку актора Вікторії Московенко, баталії перенесли на наступний вівторок. Скоріше за все, питання, кому віддати в оренду пам’ятку архітектури, стоятиме на порядку денному офіційно. Наразі на сайті Київради ці документи не опубліковані.

ХТО МАЄ ПРАВО НА КЕНАСУ?

Депутати мають врахувати, чи є юридичні та історичні підстави передати будівлю хасидам. Як відомо, Будинок актора розміщується у будівлі на Ярославовім валу, 7 із 1981 року. Будинок зведено наприкінці ХІХ — початку ХХ століть славетним архітектором Владиславом Городецьким. Молитовний дім, або ж кенасу, будували за свої кошти караїми. Тому правонаступником та претендентом на приміщення є лише національне товариство караїмів «Догунма». Однак відповідних звернень у цієї громади немає. За словами Вікторії Московенко, всі ці роки вони знаходять спільну мову для співіснування у кенасі та уникають конфліктів і непорозумінь.

Саме ж рішення Київради про передачу будинку хасидам директорка наперед називає незаконним та доповнює історію конфлікту: «Все це тягнеться понад три роки. Час від часу хасидська громада звертається до Київради, зокрема коли змінюється її склад та серед депутатів з’являються лобісти хасидів. Із минулим складом депутатів вони не змогли цього зробити, комісія прийняла рішення на нашу користь. А зараз пробують знову».

У травні минулого року на засіданні комісії з питань культури справді розглядалось аналогічне звернення хасидів про передачу їм приміщення на Ярославовім валу, 7. Комісія звернення відхилила, натомість звернулася до управління комунальної власності щодо продовження оренди для Будинку актора. Як аргумент — на засіданні звучала думка, що такий заклад в Україні єдиний, а хасиди вже мають синагогу на Подолі.

РИЗИК РЕЛІГІЙНОГО СКАНДАЛУ

«На це приміщення зазіхають багато років не тільки з релігійних причин. Це ж земельна ділянка у центрі міста, яка цікавить багатьох людей при грошах. Гадаю, перш за все цей інтерес викликаний цінністю землі та будівлі», — коментує Вікторія Московенко.

У соцмережах навіть з’явилась інформація про тих, хто може стояти за хасидською ініціативою: у дописах йдеться про громаду, яку очолює Яків Дов Блайх, а головними її «акціонерами» буцімто є Ігор Коломойський та Вадим Рабинович. Та навіть абстрагуючись від інтересів бізнесу, експерти бачать у цій ситуації інший ризик — міжнародний релігійний скандал. 

«Привласнити будівлю хочуть хасиди, які ні до караїмів, ні до кенаси жодного відношення не мають. Підленький вчинок маленької частини єврейської громади України може лягти темною плямою на всю єврейську громаду. Ціною боротьби за нерухомість може стати міжнаціональна ворожнеча. Насправді це страшно. І вдвічі страшніше від того, що ініціаторами цього є не бізнесмени, а релігійні діячі», — залишив такий допис у себе на facebook-сторінці режисер Олександр Мірошниченко.

ВІДКЛАДЕНА РЕСТАВРАЦІЯ

Якщо міська влада так хоче змінити долю Будинку актора, рухатися треба зовсім в іншому руслі. Приміщення давно потребує реставрації. Як розповіла Вікторія Московенко, про інтер’єр вдається дбати власними силами, а зовнішнє оздоблення та фасади, де вже пішли тріщини, потребують ремонту. Центральний вхід до Будинку актора зачинено три десятиліття, його жодного разу за ці роки не відчиняли, бо двері — у вкрай аварійному стані.

Пам’ятка знаходиться на балансі Департаменту культури Київської міської державної адміністрації, тобто у комунальній власності. Отже, реставрація має оплачуватися з міської казни. Проте Департамент культури цим не переймається і на додачу зволікає з підписанням нового договору оренди з Будинком актора.

«Це гальмується, думаю, саме у зв’язку зі зверненням хасидів. Начебто все готово, договір існує, але десять днів він лежить у Департаменті, й ні в кого не можемо добути інформацію про його подальшу долю», — зазначає директорка. Усі карти будуть розкриті наступного тижня, тож «День» стежитиме за розвитком ситуації.

Delimiter 468x90 ad place

Підписуйтесь на свіжі новини:

Газета "День"
читати