Перейти до основного вмісту
На сайті проводяться технічні роботи. Вибачте за незручності.

Свіжий погляд на село

Нові можливості та проблеми — в роботах учасників всеукраїнського фотоконкурсу
17 січня, 10:56
Галина Романів, яка посіла перше місце, у своїх світлинах поєднує любов матері до дитини та любов до місця, в якому народилась. Галина виросла в селі, нині мешкає в Тернополі. Знімок зроблений у Ворохті Івано-Франківської області

В Україні вдруге відбувся фотоконкурс, присвячений життю в селі, — «Листівка з села 2018», що проводить громадська організація «Екодія». Як повідомили організатори, протягом вересня-грудня 2018 року на конкурс надійшло 350 фоторобіт від понад 100 учасників. Журі обрало 20 найкращих світлин, які увійшли до експозиції виставки «Листівка з села» — вона до кінця місяця триватиме в інформаційному агентстві Укрінформ, а після — в Міністерстві аграрної політики та продовольства.

Робота в селі, праця зі свійськими тваринами та на городі, річки, поля, рибалка, врожай і багато іншого — такі сюжети в основному обирали автори. Учасниками конкурсу стали як жителі сіл, так і ті, хто переїхав у місто і тепер ностальгує за дитинством. Серед них — блогери, журналісти, працівники освіти, культури, просто закохані в фотографію та рідне село.

Мета конкурсу — привернути увагу до процесів, які нині відбуваються в сільській місцевості. Це й розвиток фермерства, і поширення громадських ініціатив, і створення можливостей для самореалізації, та водночас — занепад сіл і поганий стан довкілля.

«Ми почали підтримувати сільські громади: хочемо популяризувати життя в селі, — каже Анна ДАНИЛЯК, координаторка проекту зі сталого сільського розвитку ГО «Екодія». — Одне з завдань конкурсу — показати, що жити в селі цікаво, що можна пишатися своєю роботою. Разом з тим, ми хочемо привернути увагу до проблем, з якими там стикаються люди. Так, сьогодні ми спостерігаємо тенденції щодо індустріалізації цього сектору, бачимо інтенсивний розвиток тваринництва. Водночас є багато звернень від громадян щодо проблем із забрудненням повітря, води».

Умовою участі в конкурсі було те, що автор мав коротко описати історію своєї світлини. Члени журі зізналися, що іноді допис був набагато красномовнішим за фото або навпаки: знімок чудовий, а історія залишає бажати кращого. Фіналісти і переможці поєднали дві умови — дали цікаве фото та сильну історію.

Переможницею стала Галина Романів із Тернополя зі світлиною, зробленою у Ворохті — на ній хлопчик напуває теля. Друге місце посіла Лілія Юрків із села Старий Мізунь, що на Івано-Франківщині, яка схопила мить, коли на квітці ласував джміль. Третє місце журі віддало Анастасії Шамі з села Новоказанкувате Запорізької області за роботу, на якій зображено родинну пасіку. 

Володарка першого місця Галина РОМАНІВ розповіла, що виросла в селі на Тернопільщині, переїхала жити в обласний центр і згодом зрозуміла, наскільки її поглинуло урбанізоване середовище.

«Я дуже хотіла показати сину щасливе сільське дитинство. Адже дитинство — це рай, з якого ми всі виходимо, і протягом життя хочемо повернутися туди хоч на мить. Коли ми приїжджали до батьків, я постійно фотографувала сина, пізніше зробила серію світлин. Публікую їх у соцмережах, створила інстаграм-сторінку, де викладаю фотоісторії, пов’язані з сільським життям. Мої фотографії особливі тим, що в них поєднуються любов матері до дитини та любов до місця, в якому я народилася», — ділиться Галина Романів.

У наступному році фотоконкурс продовжиться, його обіцяють підтримати в Офісі підтримки реформ Мінагрополітики. Організатори сподіваються на ще більшу активність та ініціативність людей, зокрема жителів сіл — щоб сюжети фотоісторій стали ще цікавішими.

Ось як пояснює важливість таких проектів Олена ДМИТРЕНКО, учасниця конкурсу із Запорізької області: «Я працюю в будинку дитячої творчості і фотографувала своїх вихованців. Ми навчаємо їх журналістиці, також знімаємо короткометражки — з нашими роботами брали участь у всеукраїнському та міжнародному фестивалях. Також ми створили в будинку творчості екологічний куточок, за яким доглядають діти... А в одній із наших громад виготовляють літаки сільськогосподарського призначення. Я впевнена, що ми самі робимо своє життя кращим, і від того, як ми сприймаємо життя, залежить дуже багато».

Delimiter 468x90 ad place

Підписуйтесь на свіжі новини:

Газета "День"
читати