Перейти до основного вмісту
На сайті проводяться технічні роботи. Вибачте за незручності.

Свято 150-річного органа

12 жовтня, 00:00

У стародавньому Кам’янці-Подільському — свято для обраних камерною музикою. «150 років тому у Кафедральному костелі святих апостолів Петра та Павла встановили перший орган. 12 жовтня з оцієї нагоди виступив з концертом доктор Польської академії наук Віктор Лияк. Пан Лияк очолює Міжнародний органний фестиваль імені Йогана Себастьяна Баха, він — радник міністра культури у сфері документалізації та реставрації старовинних органів, радник Союзу реставраторів пам’яток старовини польсько-німецького фонду співпраці», — повідомив для «Дня» завідувач організаційно-контрольного відділу Кам’янець-Подільської міської ради Валерій Клименко.

Журнал Ruch Muzyczny за 1859 рік писав про орган у Кафедральному соборі святих апостолів Петра та Павла: «В цілому дуд і пищалок є 970, з яких 160 дерев’яних, решта — з англійського цинку. Столик для гри — спереду по середині ширини органа, який у вищій своїй частині розділений на дві половини (для вікна), а той, хто грає, має весь орган за плечима, обличчям він обернений до вівтаря, що є зручним для нього, бо з правого і з лівого боку розміщується оркестр і хор, а сам (органіст) ними може диригувати... Голос педалі потужний і завершений; поодинці регістри, такі як флейти, бурдон, саліціонал, віола, — звучать дуже лагідно і приємно, з властивим тільки для них характером, і поодинці, й у різних комбінаціях; дуже мила гармонія утворює цілісне звучання. Ціна органа дуже поміркована: на місці 2500 рублів сріблом. З доставкою, митом і встановленням, яке сам п. Хессе (органобудівник. — М.В. ) з двома помічниками за три тижні сумлінно виконав...»

Далі у публікації повідомлялося: «Тепер сподіваємось отримати другий орган від п. Хессе для Жванця (18 верст від Кам’янця); орган той на 6 регістрів буде пристосований до невеликих розмірів костьолу. Ціна з транспортуванням, митом і встановленням — 700 рублів». 89-річна Ядвіга Попіль, яку в Жванці називають «архівом нашого села», на запитання кореспондента «Дня» про орган із сумом відповіла: «У 1935 році костел розібрали, а орган кудись вивезли. У всій Європі такого дорогого музичного інструмента не було. Потім, кажуть, розбили наш орган атеїсти...»

Що ж до свята органної музики у Кам’янці-Подільському, то ще виступила з концертом солістка Дому органної музики міста Києва Ірина Каліновська, а 13 жовтня — концерти Ольги Дмитренко з Києва і Наталії Молдован із Хмельницького.

Delimiter 468x90 ad place

Підписуйтесь на свіжі новини:

Газета "День"
читати