Перейти до основного вмісту
На сайті проводяться технічні роботи. Вибачте за незручності.

Токсичний бізнес

Зоозахисники вимагали в нардепів заборонити виробництво хутра в Україні. Поки — марно
29 травня, 11:30
ФОТО МИКОЛИ ТИМЧЕНКА / «День»

Зранку 28 травня активісти вийшли до Верховної Ради разом із тваринами, врятованими зі шкуродерень, наприклад, із лисицею. Люди вимагали якомога швидше розглянути законопроект №10019 про заборону виробництва хутра в Україні, який вже четвертий місяць лежить у Верховній Раді. Акцію ініціювали кампанія ХутроOFF та правозахисний рух DxE Kyiv.

Як пояснюють організатори, законопроект №10019 передбачає закриття усіх хутрових ферм в Україні до 2025 року, з урахуванням інтересів працівників хутрової промисловості — для них мають розробити програму подальшого працевлаштування.

Координатор кампанії ХутроOFF Павло ВИШЕБАБА коментував, що 14 країн Європи прийняли законодавчу заборону хутрових ферм, як невиправдано жорстокої та шкідливої для довкілля галузі. Через слабку систему екоконтролю в Україні, розпочався процес переміщення цих виробництв до нас, тому законопроект №10019 є нагальним.

Екологи та зоозахисники наголошують, що хутрові виробництва є об’єктами підвищеної екологічної небезпеки, бо забруднюють ґрунт, водойми та повітря вірусами, бактеріями та токсичними речовинами. Крім того, Світовий банк відносить хутро до п’ятірки найгірших виробництв, які забруднюють довкілля важкими металами.

«Небезпечною є індустрія і для її робітників: хутро обробляють їдкими й часто токсичними хімікатами. Поширеними речовинами для дублення шкур є формальдегід і хром — обидві входять до переліків канцерогенів і токсинів, шкідливих для здоров’я людей», — цитують Павла Вишебабу на фейсбук-сторінці акції.

Звісно, захисники тварин нагадують і про негуманність індустрії: жорсткі умови утримання звірів і жорстокий забій (електричний струм у пащу та анальний отвір, труїння газом, вприскування отрути).

До речі, петиція за заборону виробництва хутра в Україні зібрала на сайті Верховної Ради 27 493 голоси при 25 000 необхідних.

Сам законопроект зареєстрували 36 нардепів різних фракцій і груп, на його підтримку висловлювались голова парламенту Андрій Парубій та Міністерство екології. Водночас 27 травня заступник голови комітету Верховної Ради з питань аграрної політики та земельних відносин Олександр Бакуменко заявив, що комітет не підтримає законопроект №10019, таку новину повідомила агенція УНІАН.

У цьому скликанні документ точно не ухвалять. Згодом Павло Вишебаба написав на своїй фейсбук-сторінці, що лише 188 депутатів підтримали заборону шкуродерень в Україні. Зоозахисник пообіцяв, що активісти підуть із цим законом до депутатів наступного скликання вже в серпні.

Delimiter 468x90 ad place

Підписуйтесь на свіжі новини:

Газета "День"
читати