Перейти до основного вмісту
На сайті проводяться технічні роботи. Вибачте за незручності.

«У Булгакова»...

Уперше в стінах будинку № 13 на Андріївському узвозі відбувся Доброчинний аукціон
20 грудня, 11:41
ФОТО РУСЛАНА КАНЮКИ / «День»

Римський вершник Меценат був би приємно здивований, довідавшись, що два тисячоліття по тому його ім’ям в Україні будуть називати людей, що опікують літературу та мистецтво, а також музеї. Саме такі люди зібралися на аукціоні фонду «Культурні новації» в літературно-меморіальному музеї Міхаїла Булгакова. Нагадаємо, в романі «Біла гвардія» є двоє досить незвичних героїв — Місто і Будинок. Неназваний Київ і «рідне гніздо» Турбіних. Отже, меценати прийшли на гостину до літературного героя, щоб йому допомогти.

На аукціоні були представлені лоти — антикварні книги, картини майстрів київської школи, предмети ужиткового мистецтва, а також сферична астролябія та сонячний годинник. Серед книжкових раритетів два видання «Кобзаря» Тараса Шевченка — 1908 і 1931 рр.; «На Кожум’яках» Івана Нечуя-Левицького, 1887 р.; «Кіев теперь и прежде», видавець С. Кульженко, 1888 р.; «Обозрение Кiева в отношении к древностям» Івана Фундуклея, 1847 р.; «Ландыши Кiевской Украйны» Степана Карпенка, 1848 р.; «Медицинское вадемекум или Собеседник, служащий забавою врачам и отрадою больным. Собрание медицинских острых изречений, комических анекдотов, странных врачебных происшествий, болезней и обычаев, смешных способов лечения и проч.», 1799 р.; Джонатан Свіфт «Капитана Самуилы Брунта путешествие в Каклогалинию или в Землю Петухов, а от туда в Месяц», 1770 р. (пародія на «Подорожі Гуллівера»). І прижиттєві видання Михайла Булгакова — «Трактат о жилище», 1926 г., «Дьяволиада», 1925 р. та інші.

— 15 років тому мої колеги познайомилися з молодим букіністом Владиславом Трубіциним — так почалася історія нашої дружби. За цей час він неодноразово надавав допомогу, передавав у подарунок музею видання, що стали частиною нашої колекції, заснував і очолив Добродійний фонд «Культурні новації», діяльність якого направлена на збереження та розвиток української книги, — наголосила Людмила ГУБІАНУРІ, директорка Музею Булгакова. — У вересні фонд «Культурні новації» провів перший фестиваль «Булгаков-FEST», у межах якого в Книжковій кімнаті відкрилася виставка «Бібліотека Міхаїла Булгакова. Реконструкція» за матеріалами книги першого директора музею Анатолія Кончаковського. І коли у Владислава виникла ідея провести добродійний аукціон, щоб підтримати будинок Булгакових-Турбіних, зважаючи на наші довірчі партнерські стосунки, ми погодилися. Важливо, що люди, які надали свої лоти, і люди, які їх набували, побачили цей будинок, його простір і його проблеми. А проблем дуже багато, адже будинку 130 років.

У двох кімнатах головної експозиції — у вітальні та медкабінеті — зберігся паркет, по якому ходила родина Булгакових і сам письменник. І цей паркет настільки понівечений, що до медкабінету відвідувачів ми не запрошуємо вже років п’ять. Перед реставрацією необхідні консультації  експертів. Сьогодні такі експерти є в Польщі та Німеччині. Щоб їх запросити, потрібно оплатити приїзд, помешкання та консультацію. Також необхідно замінити вікна — їх одинадцять, також балконні двері. А оскільки наш будинок є пам’яткою історії й архітектури, вікна мають бути точною копією колишніх.

Музей у своїй роботі поєднує різні види діяльності, поміж усього й поповнення зібрання. Сьогодні музеї України не можуть впоратися із цим завданням самостійно. Це стосується і нашого музею — будь-який предмет, книга, лист, які причетні до життя і творчості Булгакова, за своєю собівартістю виходять за межі наших можливостей.

Тому аукціон «У Булгакова» — це гідний початок зародження меценатства в країні. Адже коли б не меценати — а вони жили в місті, де жив Міхаїл Булгаков, — це місто сьогодні мало б зовсім інший вигляд. Вони подарували Києву чудові будівлі, музеї, пам’ятники, навчальні заклади. А в сучасній Україні меценатство перебуває на дуже низькому рівні: до цих пір не ухвалений головний закон про меценатство, і без нього складно співпрацювати з людьми, які могли б допомагати музеям.

Увесь прибуток від аукціону «У Булгакова» буде переведений на рахунок Доброчинного фонду сприяння розвитку музею Булгакова, а інформація буде розміщена на Facebook на сторінці Bulgakov museum in Kyiv.

Delimiter 468x90 ad place

Підписуйтесь на свіжі новини:

Газета "День"
читати