Перейти до основного вмісту
На сайті проводяться технічні роботи. Вибачте за незручності.

У «молитві за Україну»

У Варшаві відкрито виставку ікон, присвячених Майдану та подіям на Донбасі
20 лютого, 11:00
БОГОРОДИЦЯ - НЕПОРУШНА СТІНА, ХОРОНИТЕЛЬКА УКРАЇНИ / АНДРІЙ ВИННИЧОК, ЛЬВІВ

Із вівторка в костелі о. Домініканів (Варшава, Польща) можна  помолитися за мир в Україні та подивитися на ікони, написані до річниці трагічних подій.

Виставка «Молитва за Україну»  дала старт поминальним заходам у Варшаві на честь загиблих на Майдані та Донбасі. Вже наприкінці тижня, 22 лютого, в греко-католицькій церкві отців Василіян, що є осередком української громади у польській столиці, відправлять ще одне богослужіння та прочитають екуменічну молитву за полеглих під час війни та за встановлення миру.

Організатори виставки — незалежне громадське об’єднання «Еlios-Милість» (відділ соціального служіння та благодійності Української православної церкви Київського патріархату)  та Майстерня ікон св. Лазара (Польща). Також у підготовці заходу допомогли Інститут християнського сходу, Клуб католицької інтелігенції та монастир Домініканів у Варшаві.

Автори ідеї хотіли не лише показати роботи іконописців, а й духовно підтримати добрі справи й ініціативи польських організацій та товариств, які допомагають Україні. «Ми хочемо зберегти атмосферу молитви за мир і спокій в Україні. І ми відкрили цю виставку тут не лише для того, щоб люди просто подивилися на ікони, а й також могли помолитися за наших братів на сході», — пояснив іконописець, власник Майстерні ікон св. Лазара Хуберт КАМПА.

Саме тому з нагоди відкриття відбулася спільна молитва українського та польського духовенства за мир в Україні та панахида за загиблими на Майдані та Донбасі. В ній також узяв участь архієпископ Іларіон, який подякував полякам від імені всього українського народу за молитву і за величезну підтримку, не тільки духовну. «Ми переживаємо великий біль і величезну радість. Біль від того, що відбувається в Україні, а велику радість, бо трагедія наших народів об’єдналася в молитві», — сказав архієпископ Іларіон. Також виставку відвідав Посол України в Польщі Андрій Дещиця.

Місце проведення заходу молитви — теж символічне. Адже в костелі о. Домініканів під час Варшавсьского повстання був організований польовий шпиталь. І сьогодні тут зберігається благодать ікони Божої Чортковської, яка привезена з терен сучасної України.

Акомпонував молитві відомий польський композитор, виконавець і диригент Павел Бембенек.

«Подібний захід ми влаштовуємо вперше. І спільна молитва українців та поляків  тут, у Варшаві, — об’єднала навколо себе багато людей, особливо — з польського боку. Завдяки виставці у нас з’явилося багато нових друзів, які будуть молитися за Україну і допомагати їй. Дуже важливо, що нам вдалося залучити до цього і польське духовенство, і представників України в Польщі. Було дуже зворушливо, що люди просто підходили і дякували нам — це знак того, що ми всі рідні», — говорить заступник голови відділу соцдопомоги УПЦ Київського патріархату та директор НГО «Еlios-Милість» отець Сергій (Дмитрієв).


ФОТО ТОМАША ГОЛОМБА, "ГІСТЬ ТИЖНЯ" (ПОЛЬЩА)

Більша частина ікон, представлених на виставці, була створена під час Міжнародного іконописного пленеру «Милосердя в іконі», який відбувся у Михайлівському монастирі наприкінці минулого року. Автори 44 робіт — більше десяти митців з України, Польщі, Франції, Словаччини, Литви.

Подивитися на ікони у Варшаві можна буде до березня. Потім організатори «Молитви за Україну» планують провести подібний захід у Кракові. «Дуже хотілося б провести виставку в Тиждень милосердя, який відзначається в Польщі в березні», — говорить отець Сергій. Пізніше ікони передадуть  до польських та українських лікарень, в яких проходять реабілітацію учасники Майдану та лікуються  поранені з Донбасу.

КОМЕНТАРІ

 Лукаш ХОДИРА, студент:

— Я за віросповіданням греко-католик, але сам за походженням — українець зі Львова. Виставка мені сподобалася і те, що під час її відкриття відбулася така символічна спільна молитва католиків і українців за мир і за всіх загиблих в Україні.

Сподобалися абстрактні ікони митця зі Словаччини Петера Крупи та з Польщі Бартоша Радішевського. Виглядають, мені здається, дуже незвичайно та цікаво.

Якщо звернути увагу на історію стосунків українців та поляків, то вони не завжди були найкращими. І те, що така виставка відбувається в Польщі та в костелі з молитвою за Україну, думаю, є хорошим кроком до того, щоб трохи поліпшити відносини між нами. Важливо також те, що відбувається налаштування відносин саме в релігійний спосіб.

 Данута КОВАЛЬСЬКА, іконописець:

— Я сама пишу ікони і мені було цікаво подивитися на роботи інших митців. Не можу сказати, що якась праця мені сподобалася найбільше. Кожна намальована у своєму стилі, цікава і по-своєму прекрасна.

Хтось сказав, що образ ікони можна назвати іконою тільки тоді, коли перед нею хочеться помолитися. І перед цими іконами хочеться молитися. Ніби швидко проглядаєш, але затримують перед собою ті образи, хочеться зупинитись і відчути мир і спокій.

Цікавий також задум, з якого поставали ті ікони — події в Україні. Найбільше мені сподобалася ікона Андрія Винничка зі Львова «Богородиця — Непорушна стіна, Хоронителька України». На ній зображена Божа Мати — Оранта, за нею — юрба, за яку ми молимось, і Оранта її оберігає. А над ними — Святий Дух, який спочиває і показує, що в України є надія. А це означає, що надія є й у нас. Адже наша історія сплетена між собою. І якщо не буде спокою в Україні, то не буде спокою й у нас у Польщі.

Delimiter 468x90 ad place

Підписуйтесь на свіжі новини:

Газета "День"
читати