Перейти до основного вмісту
На сайті проводяться технічні роботи. Вибачте за незручності.

У режимі неспокою

Попри спротив громади і заборону мерії, забудовник продовжує роботи в Протасовому Яру
08 травня, 11:13
ФОТО МИКОЛИ ТИМЧЕНКА / «День»

Поліція, сутички між активістами та представниками забудовника, ледь не щоденні мітинги — таким видався початок травня у Протасовому Яру. Підсумком стала зустріч із чиновниками у Київській міській держадміністрації. Громада мусила докласти максимум зусиль, щоб зупинити знищення зелених насаджень між вулицями Амосова та Протасів Яр.

ХРОНОЛОГІЯ

Щоб уявити градус напруги, наведемо коротку хронологію подій за останній тиждень. 30 квітня активісти провели біля Протасового Яру акцію проти будівництва трьох 32-поверхових будинків. 1 травня представники забудовника, ТОВ «Дайтона Груп», продовжили вирізати дерева і встановлювати бетонну огорожу. Активісти знову намагалися цьому завадити, поліція розбороняла обидві сторони конфлікту, при чому, як стверджують очевидці, підіграючи представникам «Дайтони Груп».

Уже 3 травня питання забудови Протасового Яру розглянула комісія КМДА з перевірки інформації щодо об’єктів будівництва, які викликають суспільний резонанс на території Києва. Цю комісію створили після кількох гучних акцій біля мерії з приводу незаконних забудов. Щодо Протасового Яру вона ухвалила позитивне для громади рішення — призупинити початок будівельних робіт.

«Забудовник, який хоче знищити Протасів Яр, нас обманув, обіцяний режим тиші було порушено, — активіст Михайло КОВАЛЬЧУК описував на своїй сторінці у «Фейсбуці» перипетії 4 травня. — Наразі на ділянці знову встановлюють паркан за підтримки тітушок. Поки влада мовчить, ми не маємо права залишатися осторонь і дозволити знищити цей зелений клаптик лісосмуги в самому центрі столиці».

Активіст закликав киян прийти на чергову акцію протесту. На місці вони створили ініціативну групу, яка планує підготувати звернення до прокуратури, щоб та зупинила незаконну забудову. На акцію прийшли навіть представники ОБСЄ, як додала голова громадської організації «Барви життя» Лідія ГОНЧАРЕНКО, вони відгукнулись на звернення громади й обіцяли донести інформацію до Представництва Європейського Союзу в Україні.

ДНІПРОВСЬКИЙ СЛІД

Це друга спроба ТОВ «Дайтона груп» розпочати будівництво у Протасовому Яру. Перша була влітку минулого року. Тоді так само активістів стурбувала вирізка дерев на схилах. На місце події викликали поліцію, питанням перейнялися депутати Київради. Відтоді запанувала тиша — аж до цієї весни, коли забудовник почав продаж квартир у житловому комплексі Tourbillon, а заодно продовжив вирубку дерев і встановлення паркану.

«День» розповідав у матеріалі «Нищівний договір» (№76 за 25 квітня цього року), що 2007 року земельну ділянку площею три гектари між вулицями Протасів Яр та Амосова отримало ТОВ «БОРА» — для будівництва, експлуатації та обслуговування житлово-торговельного комплексу з паркінгом. Відповідне рішення затвердили депутати Київради, також вони змінили цільове призначення землі — із зелених насаджень загального користування на територію житлової та громадської забудови. Підрядником визначено будівельну компанію «Індбуд», а як з’ясувалося нещодавно, замовником будівництва є ТОВ «Дайтона Груп». Наразі ця компанія зводить кілька об’єктів у Дніпрі, і, як дізналися активісти, вона пов’язана з  бізнесменом Геннадієм Корбаном.

«Орендована земельна ділянка за цільовим призначенням відведена для будівництва та обслуговування інших будівель громадської забудови (код 03.15 у Класифікаторі цільового призначення землі). Отже, будівництво житла на ній, м’яко кажучи, не настільки законно, як вони собі думають», — зауважував Михайло Ковальчук.

«ЦЕЙ ЧАГАРНИК ДАЄ НАМ КИСЕНЬ»

У забудовника дотримуються іншої позиції — ніщо не може завадити збудувати Tourbillon. Після завершення засідання спеціальної комісії КМДА щодо резонансних забудов, активісти поспілкувалися з юристом ТОВ «Дайтона Груп» Романом ГАВРИЛЮКОМ. Передусім він запевнив, що неодмінно перекаже керівництву позицію громадськості, котра категорично проти будівництва у Протасовому Яру. Також наголосив, що громадського спротиву аж ніяк не хочуть.

За словами Гаврилюка, наразі у компанії мають на руках весь пакет дозвільних документів на початок будівельних робіт. З ними можна ознайомитися на офіційному сайті житлового комплексу Tourbillon. Щоправда, законність отримання цих документів наразі перевіряє спеціальна робоча група при земельній комісії Київради.

«Підготовчі роботи почалися ще минулого року, але коли ми почали встановлювати паркан, приїхали активісти та завадили цьому. І якщо ви там були, то ця територія — це не парк, а чагарники та сміття, — казав юрист журналістам та активістам. —  А ми зробимо будівництво з відкритою парковою зоною».

У відповідь громада зауважила, що цей чагарник дає киянам кисень, а територію можна прибрати, та й по тому — а не забудовувати хмарочосами.

Крім того, юрист забудовника розповів, що компанія має заплатити місту компенсацію за вирубані дерева на суму 15 мільйонів гривень. Ба більше — потім навіть висадять нові насадження, а рубати дерева більше не будуть. Красиві обіцянки. Аби ще й підтвердилися ділом.

Містяни покладаються тільки на власні сили. Щоб урятувати зелені насадження від знищення, вирішили проводити шипування, забиваючи невеликі цвяхи у дерева. Це вважається екологічним методом захисту дерев від спилювання, оскільки забиті цвяхи виводять з ладу бензопили. Та, вочевидь, потрібна значно сильніша протидія.

Delimiter 468x90 ad place

Підписуйтесь на свіжі новини:

Газета "День"
читати