Перейти до основного вмісту
На сайті проводяться технічні роботи. Вибачте за незручності.

У столиці з’явиться парк «Радянського періоду»

Хоча поки не відомо, де саме і коли. А також чи буде він міським, чи всеукраїнським...
08 липня, 09:40
ЕКСПЕРТИ НАГОЛОШУЮТЬ, ЩО МУЗЕЙ ДАСТЬ МОЖЛИВІСТЬ ЗБЕРЕГТИ ЦІННІ ПАМ’ЯТКИ АРХІТЕКТУРИ РАДЯНСЬКОГО ПЕРІОДУ І РОЗКАЗАТИ БІЛЬШЕ ПРО ТОЙ ЧАС / ФОТО РУСЛАНА КАНЮКИ / «День»

У столиці, можливо, вже наступного року з’явиться Музей радянської окупації. Відповідний проект рішення підтримала на своєму засіданні цього тижня комісія Київської міської ради з питань культури та туризму.

Рішення щодо створення музею просто неба поки має декларативний характер. За словами секретаря комісії Київради з питань культури та туризму Павла Бригинця, створити музей вдасться не раніше наступного року, і роботу над ним варто починати якомога швидше.

«Якщо ми не створимо такий музей, є ймовірність, що всі пам’ятки архітектури радянського періоду буде знищено. А так у нас є шанс щось лишити», — говорить Бригинець.

Комітет з питань культури та туризму відповідним рішенням доручив Департаменту земельних ресурсів віднайти можливу ділянку для музею. Щодо того, де саме можна розмістити музей, є пропозиції й у самих членів комісії, ділиться Павло Бригинець.

 «Остаточне рішення буде прийнято шляхом громадського обговорення. Мені найбільше подобається ідея створення музею на території Національного комплексу «Експоцентр України» (ВДНГ), але ця територія підпорядковується Міністерству культури. Зараз у міністерстві є група, яка працює над тим, щоб створити музей радянської окупації у Пирогові, але я категорично проти цього. Музей у Пирогові та майбутній Музей радянського періоду представляють два різні культурні пласти, які ніяк між собою не пов’язані».

Також поки тривають розмови щодо того, якого саме рівня має бути музей. Міністерство культури працює над створенням всеукраїнського музею, а Київрада хоче зібрати у ньому місцеві пам’ятки.

«... ЩОБ ЗІБРАТИ В ОДНОМУ МІСЦІ  НАЙЦІКАВІШІ ЗРАЗКИ ТОТАЛІТАРНОГО МИСТЕЦТВА»

Володимир В’ЯТРОВИЧ, директор Українського інституту національної пам’яті:

— Оскільки зараз тривають процеси декомунізації, ідея створення музею наразі актуальна. Необхідно вирішити питання розміщення деяких пам’ятників тоталітарної доби, які мають мистецьку цінність. Окрім того, українці все більше цікавляться своєю історією, зокрема історією ХХ століття. Якби нам вдалося її подати цікаво, пояснити, чому тоталітарне минуле повинно залишатися у минулому, це пішло б нам на користь. Особливо зараз, коли у війні проти України Росія активно звертається до радянських традицій, ми маємо показати, що ці традиції не мають нічого спільного з нашою країною і з самого початку були антиукраїнськими.

Для цього ми з колегами пропонували створити своєрідний парк «Радянського періоду». Суть цієї ідеї в тому, щоб зібрати в одному місці, наприклад, на ВДНГ, найбільш цікаві зразки тоталітарного мистецтва. Під відкритим небом можна було розмістити пам’ятники, а у павільйонах створити музейні виставки, які розповідали б про розвиток радянського тоталітарного режиму в Україні. Поки це лише робоча версія, ми її повністю не доопрацювали. Про цю ідею ми вже повідомляли під час дискусії, організованої Міністерством культури кілька місяців тому. Але рішень поки немає.

З моєї точки зору, музей у Пирогові для радянського музею зовсім не годиться, адже це музей народної культури. Єдиний фрагмент, який можна пов’язати з тоталітарним періодом — так зване радянське село. Але загалом поєднання цих виставок, на мою думку, піде на шкоду комплексу. ВДНГ ж будували як елемент прославляння радянської влади. Естетика комплексу нагадує розквіт сталінізму, тому над тим, щоб перетворити його на заповідник «совка», не треба багато працювати.

Delimiter 468x90 ad place

Підписуйтесь на свіжі новини:

Газета "День"
читати