Перейти до основного вмісту
На сайті проводяться технічні роботи. Вибачте за незручності.

У тренді — кава «на сонці»

До ста днів уряду активісти нагадали про енергоефективні технології, необхідні Україні
22 липня, 12:46
ФОТО АРТЕМА СЛІПАЧУКА / «День»

Цього тижня лише один день у Києві видався сонячним, і команда «Екоцентру» скористалася нагодою, щоб приготувати каву на енергії світила. У парку імені Тараса Шевченка всі охочі могли випити чашку такого напою — його громадські активісти варили разом із ведучими Антоном Равицьким та Вікторією Сеник, а також учасницями групи A.R.M.I.A. Так вони доводили на практиці, що альтернативна енергетика набагато доступніша та ефективніша, ніж ми уявляємо.

«МИ — ЗА НОВАТОРСТВО!»

«Хочемо поширити ідею використання сонячної енергії серед населення. Наразі використовуємо сонячний концентратор, який збирає сонячні промені та концентрує їх в одну точку, цей принцип можна порівняти з дією супутникової тарілки, — розповідає активіст «Екоцентру» Максим Бабаєв. — Готувати так можна не лише каву. Наприклад, ми раніше пробували готувати яєчню. Смак кави трішки відрізняється від звичного, бо процес приготування «на сонці» значно швидший. Вода, як правило, закипає вже через п’ять хвилин».

Українські артисти готували каву «на сонці» вперше, але швидко освоїли цю справу. «Сонце — це життєве джерело енергії. Ми підтримуємо розвиток Землі, нашої країни та вирощування екологічно чистих продуктів, тому погодилися взяти участь у цій акції, не роздумуючи, — кажуть учасниці гурту A.R.M.I.A. Анастасія Снадна та Світлана Сафронова. — Ми завжди за новаторські методи в повсякденному житті. Наприклад, нещодавно пробували їздити на електромобілях та електросамокатах — це так цікаво! Тому приємно бачити, що це розвивається і користується попитом. Звичайно, люди спочатку налаштовані скептично до таких речей, але все одно цікавляться».

«ЛЮДИ НЕ БАЖАЮТЬ УСВІДОМИТИ, ЩО ЕНЕРГІЯ — ЦЕ ДОРОГО»

Окрім ідеї з «сонячною» кавою, в «Екоцентрі» також шукають можливості робити вручну паливні брикети з макулатури і відправляти їх у зону проведення АТО. Активісти сподіваються, що так у холодну пору року люди зможуть бути в теплі, не завдаючи шкоди довкіллю.

За словами експерта Національного екологічного центру України з енергозбереження Анни Шумейко, мало хто може уявити, звідки береться електроенергія, адже все зводиться до абстрактних понять. «Станом на 2015 рік лише 2% електроенергії в Україні отримували з відновлювальних джерел. Згідно із затвердженим планом, до 2020 року Україна має виробляти 11% такої енергії. Досягнути таких цілей реально, але спочатку важливо визначитися з пріоритетами», — запевняє Анна Шумейко.

На думку експерта, проблема в тому, що українці неправильно розуміють поняття незалежності в енергетичній сфері. У більшості випадків громадяни вважають, що для енергонезалежності нам треба видобувати і трансформувати всі сировинні ресурси в Україні. Влада, у свою чергу, виділяє кошти на традиційні засоби виробництва енергії замість того, щоб вкладати їх у нові проекти, які не шкодитимуть довкіллю та будуть для споживачів значно дешевшими.

«У Німеччині дуже швидко, особливо після трагедії на японській атомній станції у Фукусімі, відбувся, можна сказати, «атомний» переворот, тобто перехід до відновлювальної енергетики. І це було саме з ініціативи громадськості. Українців можна зрозуміти, бо економічна ситуація є не найкращою. Проте навіть така ситуація не вчить нас заощаджувати енергоресурси. Люди не бажають усвідомити, що енергія сама по собі коштує дорого, бо це — енергія, — акцентує Анна Шумейко. — Нещодавно в Україні ухвалили законопроект «Про оцінку впливу на довкілля». Він передбачає, що будь-які великі проекти в Україні, які можуть впливати на стан довкілля, мають пройти оцінку можливих наслідків. Потім у спеціальному документі будуть описані різноманітні можливі впливи проекту на довкілля, і можна буде визначити, чи варто починати проект».

ПРИКЛАД, ЩО НАДИХАЄ

Киянам сподобалась акція з кавою «на сонці». «Люди мають знати, що у нас є інші джерела енергії. Саме зараз, у такий сонячний період, енергія сонця буде найбільш ефективною. На мою думку, завдяки акції деякі люди зрозуміють, що світ можна змінити за допомогою сонця», — переконана жителька столиці Діана Шакірова.

«Екоцентр» є програмою Національного екологічного центру України, що спрямована на згуртування людей, яких хвилюють проблеми довкілля та які готові їх вирішувати. Активісти «Екоцентру» працюють задля захисту природних територій та біорозмаїття, попередження глобальної зміни клімату та негативного впливу енергетичного сектора. Їхня мета в тому, щоб формувати свідоме, відповідальне та дбайливе ставлення українців до природних ресурсів і довкілля через майстерні, лекції, акції, флешмоби, кінопокази тощо. Для прикладу, вже цієї осені організація планує провести акцію, мета якої — звільнити від зайвого навантаження дорожні смуги для громадського транспорту, оскільки так зменшаться шкідливі викиди в атмосферу.

Delimiter 468x90 ad place

Підписуйтесь на свіжі новини:

Газета "День"
читати