Перейти до основного вмісту
На сайті проводяться технічні роботи. Вибачте за незручності.

«Україна. Кордон. АТО»

У Херсоні триває виставка литовської художниці Беати Куркуль про «неприкрашене життя наших захисників»
08 липня, 10:50
ФОТО АВТОРА

Урочиста представлення картин Беати Куркуль відбулася в Херсонському обласному художньому музеї ім. О. Шовкуненка. Привітати художницю прийшли перші особи міста й області, волонтери, а передусім — прикордонники, життя і служба яких відображена у більшості робіт авторки.

Беата Куркуль раніше жила в Литві, де працювала в медицині. Одружилась з українцем і переїхала до Києва. Художниця працює в напрямі комп’ютерної графіки. Під впливом останніх подій в Україні Беата створила серію картин на військову тематику, героями в яких є прикордонники, бійці ЗСУ і Національної гвардії України.

Роботи Беати — яскраві, виразні, емоційні, багаті на українські мотиви степу й неба. Як говорить художниця, майже усі герої її картин — реальні люди, які несуть службу в українських збройних формуваннях у зоні АТО. Із їхніх розповідей про службу і побут авторка вибирала головні й тривожні моменти, переосмислювала і відображала у своїх картинах. В образах військових завжди простежується мужність, упевненість, спокій, готовність виконати свій головний обов’язок — захистити власний народ і державу попри будь-які труднощі і міць ворога.

«Для мене дуже велика честь представити свої роботи в херсонському музеї. Створюючи ці картини, я ніколи не думала, що вони матимуть такий широкий відгук серед військових. Це починалося як вираження індивідуальної позиції, — говорить Беата Куркуль. — Оскільки я не є громадянкою України, на початку цього конфлікту я визначалася, на який бік стати. Посередині лишатися неможливо. Якось в одного прикордонника запитала: а я можу говорити, що ви і мої захисники, моя армія? Він усміхнувся і сказав: «Звісно, можеш». Я дуже вдячна нашим прикордонникам за те, що ви є. Ці роботи — неприкрашене життя наших захисників, життя людей, які перебувають серед нас. І я переконана, що Україна виборе краще майбутнє. У вас все для цього є, передусім — такі люди».

Delimiter 468x90 ad place

Підписуйтесь на свіжі новини:

Газета "День"
читати