Перейти до основного вмісту
На сайті проводяться технічні роботи. Вибачте за незручності.

Українці стали активніше усиновляти дітей,

але проблема сиріт в Україні все ще далека від розв’язання
09 листопада, 00:00
«ГОСПОДИ, ДЯКУЮ ТОБІ» / ФОТО ОЛЕНИ ШОВКОПЛЯС

11 листопада в Україні відбудеться Всеукраїнський День молитви за сиріт, коли представники церков, громадських і добродійних організацій та інші люди, яким близька і важлива ця тема, не лише прочитають молитву за сиріт, але й обговорять можливі шляхи розв’язання проблеми. За останніми даними, в Україні більше 24 тисяч дітей перебувають в інтернатних установах. Близько 80% дітей-сиріт і дітей, позбавлених батьківської опіки, мають біологічних батьків, тобто є соціальними сиротами. 22 жовтня Президент України Віктор Янукович підписав Указ «Про Національну стратегію профілактики соціального сирітства» на період до 2020 року. Мета стратегії — «ефективне виявлення кризових родин, надання якісних соціальних послуг, зменшення кількості дітей-сиріт і дітей, позбавлених батьківської опіки і попередження соціального сирітства». «Протягом багатьох років наша держава, захищаючи дітей від родинного неблагополуччя, карала батьків за незадовільне виконання обов’язків, тобто позбавляла їх батьківських прав. Сьогодні ж політика держави щодо сім’ї змінюється: від карального підходу до всебічної підтримки і захисту родини. Позбавлення батьківських прав і вилучення дітей у батьків мають розглядатися як надзвичайний захід реагування держави на порушення прав дитини в родині», — сказав на відкритті першої міжнародної конференції, присвяченій роботі з сім’єю і дітьми, 7 листопада Юрій Павленко, Уповноважений Президента України з прав дитини. Уперше в Україні два дні поспіль українські й зарубіжні експерти говорили про реформування інтернатної системи на пострадянському просторі, ділилися досвідом профілактики соціального сирітства, обговорювали плюси і мінуси скасування таємниці усиновлення. А сьогодні в Києві відбудеться презентація нового проекту з реформування інтернатної системи в Дніпропетровській області на прикладі діяльності організації Lumos (засновник — письменниця Джоан Роулінг, Велика Британія). Планується, що проект допоможе скоротити 80% інтернатів в області.

Але важливо усвідомити: усі ці програми і стратегії не зможуть бути успішними без головних «агентів змін» в цій сфері — людей, які не бояться брати в родину дітей і бути для них люблячими батьками. І з кожним роком таких серед українців — дедалі більше. За станом на серпень 2012 року наші громадяни усиновили 1298 дітей, тоді як іноземці — 503. Адже ще нещодавно ситуація була протилежною і саме іноземці частіше усиновляли українських дітей.

«День» поспілкувався з парою, яка не побоялася стати люблячою родиною для маленького Івана і Лізи. Хоча на шляху до цього родині Розбицьких довелося здолати чимало труднощів. Упоралися. І тепер — щасливі.

Delimiter 468x90 ad place

Підписуйтесь на свіжі новини:

Газета "День"
читати