Перейти до основного вмісту
На сайті проводяться технічні роботи. Вибачте за незручності.

«В Австралії так рятують 50 тисяч життів щороку»

Чому в Україні планують створити національну гарячу лінію емоційної підтримки
06 лютого, 10:13
ФОТО МИКОЛИ ТИМЧЕНКА / «День»

«Лінія життя. Україна» — так називається проект, який ініціює МОЗ у партнерстві з громадськими організаціями, що працюють у сфері психічного здоров’я. Як повідомляють на сайті Міністерства охорони здоров’я, суть проекту полягає у створенні національної телефонної гарячої лінії для емоційної підтримки українців і запобігання самогубствам.

Україна є однією з 25 країн світу з найвищими показниками суїцидів. Водночас, наголошують на сайті міністерства, наші показники є одними з найвищих у Європі. Військовий конфлікт на сході країни тільки посилює емоційну кризу.

Очолив проект «Лінія життя. Україна» Піт Шмігель, міжнародний експерт і колишній генеральний директор громадської організації Lifeline Australia — гарячої лінії, яка щороку надавала емоційну підтримку понад 1 мільйону австралійців.

Як пояснюють на сайті МОЗ, найкращі світові практики організації подібної гарячої лінії зводяться до таких елементів: робота в режимі 24/7/365 (тобто, 24 години на добу, сім днів на тиждень, 365 днів на рік), безкоштовні дзвінки, анонімність, максимальна емпатія до клієнта, ґрунтовне навчання персоналу і створення єдиної національної системи з одним контактним номером.

«В Австралії завдяки роботі національної гарячої лінії вдається рятувати 50 тисяч життів щороку, — підкреслює Піт Шмігель. — Ми впевнені, що створення такої лінії тут допоможе врятувати життя багатьом українцям».

Зараз учасники проекту розробляють оперативний план і працюють з міжнародними донорськими співтовариствами щодо можливих форм підтримки.

Delimiter 468x90 ad place

Підписуйтесь на свіжі новини:

Газета "День"
читати