Перейти до основного вмісту
На сайті проводяться технічні роботи. Вибачте за незручності.

В «Онкології» сплив термін...

Чому необхідна нова програма боротьби з раковими хворобами
09 лютого, 10:09

В Україні закінчилася десятирічна програма «Онкологія», нової немає, є лише концепція. Міністерство охорони здоров’я заявляє, що фінансування хворих на онкологію збільшилося, а ціни на ліки для них завдяки закупівлям через міжнародні організації зменшилися. Проте це покриває не більше 18% потреб регіонів.

За офіційними даними, із 42 мільйонів українців один мільйон — хворі на рак. У структурі смертності онкопатології займають 15% та розташовуються на другому місці після серцево-судинних недуг. За даними фахівців, у зоні ризику — кожен третій чоловік і кожна четверта-п’ята жінка.

ПРАВОВА КОЛІЗІЯ

«2017 року програми вже немає, проте фінансування не припиняється. Збільшилися й його об’єми: торік у бюджеті на ці цілі виділили 397 мільйонів, 2017 року — 445 мільйонів, — каже заступник міністра охорони здоров’я Роман ІЛИК. — Усі закупівлі здійснюються поза стінами МОЗ через міжнародні організації, що дозволяє купити їх більшу кількість за меншу ціну. Але це не покриття 100% потреб, лише 18%. Без допомоги громадських організацій буде важко обійтися. Водночас наголошу, що рак можна перемогти, хоча відсоток тих, хто вижи,в у нас нижчий, ніж у Європі та США. В Україні виживає 41,4% пацієнтів, у Європі — 52%, у США — 64%. Пріоритетом МОЗ 2017 року є профілактика, але не применшуючи важливості лікування хворих. Бо питання онконастороженості лікарів первинної ланки, питання лікування передракових станів — речі, яким треба приділяти більше уваги, ніж нині. Адже якщо рак виявити на ранній стадії і пролікувати, це дасть можливість досягати результатів, як у Європі та США. Щонайменше 50% випадків можна було б запобігти, бо вони обумовлені способом життя».

За словами заступника міністра, зараз триває робота над розробкою проекту загальнодержавної програми боротьби з раком на 2017—2022 роки. Роман Ілик зазначає, що заважає правова колізія: постанова Кабінету Міністрів №65 з метою економії коштів заборонила створення нових програм. Проте робота ведеться, причому спільно з Національним інститутом раку та громадськими об’єднаннями.

«Програма «Онкологія» — це не тільки закупівля ліків, це концепція, яка передбачає розвиток профілактики онкозахворювань. Ще у травні минулого року на з’їзді онкологів ми всією спільнотою виробили та ухвалили концепцію розвитку на майбутнє. Щойно Кабмін затвердить концепцію, почнеться покрокова розробка програми «Онкологія». Цього року, думаю, концепція буде прийнята. Стартуватиме вона поетапно, як це було з попередньою програмою, — говорить директор Національного інституту раку Олена КОЛЕСНИК. — Сьогодні ми не можемо забезпечити  препаратами всіх пацієнтів, але фінансування на ліки виділяють: торік ми отримали 80 мільйонів гривень, цього року — 100 мільйонів. І оскільки програма не забезпечується у повному обсязі, ми запропонували цільові програми: у 2017 році — з раку молочної залози, на неї виділили 10 мільйонів гривень. Цільові програми можуть мати місце у різних закладах та бути ефективними. Наприклад, успішно так працюють у Вінниці, Чернігові, на Закарпатті. Також багато програм запустили за допомогою благодійників — вони допомагають отримати ті чи інші препарати».

ЕФЕКТИВНИЙ НАПРЯМ — ПАРТНЕРСТВО МІЖ ДЕРЖАВОЮ ТА СУСПІЛЬСТВОМ

Щодо налагодження системи профілактики, то, за словами представників МОЗ, сьогодні основним завданням вони вважають розбудову системи громадського здоров’я, зокрема налагодження моніторингу оцінки всіх захворювань.

«В Україні є два захворювання, які мають чіткі реєстри: для пацієнтів з туберкульозом і ВІЛ. Також багато років існує онкореєстр. Над створенням інших списків ми працюємо, — коментує директор Центру громадського здоров’я МОЗ Наталія НІЗОВА. — Для ефективної роботи велику роль відіграє ефективне спілкування між владою та суспільством щодо важливості формування відповідального ставлення до здоров’я. Бо майже 50% онкопатологій можна попередити, використовуючи скринінгове обстеження та ранню діагностику. Важливим напрямком роботи 2017 року буде попередження раку молочної залози. Для цього нам потрібна консолідація всіх лікарів: гінекологів, ендокринологів, терапевтів тощо. Інший надзвичайно великий напрямок роботи — міжвідомчий підхід. Нам потрібна співпраця з Міносвіти, Мінсоцполітики та іншими відомствами, які мають розуміти, чого вартуватиме державі нехтування профілактикою. І третій надзвичайно ефективний напрям роботи — партнерство між державою та громадськістю. Адже у нас є безпрецедентний приклад, яким ми пишаємося: приклад ефективної роботи пацієнтської спільноти. Так, ще десять років тому ВІЛ був смертельним, а сьогодні це хронічне захворювання».

Серед добрих новин від МОЗ — те, що з 1 квітня цього року в Україні запрацює програма реімбурсації ліків для пацієнтів із серцево-судинними захворюваннями, діабетом і бронхіальною астмою. З рецептом лікаря громадяни зможуть отримувати ці ліки в аптеках безкоштовно. За словами Романа Ілика, у перспективі — збільшення кількості захворювань, які передбачатимуть такий механізм фінансування. Зокрема, реімбурсація можлива і на ранніх стадіях онкопатологій.

Delimiter 468x90 ad place

Підписуйтесь на свіжі новини:

Газета "День"
читати