Перейти до основного вмісту
На сайті проводяться технічні роботи. Вибачте за незручності.

Вандалізм з «підтекстом»?

Невідомі пошкодили фотографії паралімпійців на столичній виставці «Чемпіон у кожному»
26 жовтня, 16:17
ФОТО АРТЕМА СЛІПАЧУКА / «День»

На станції «Олімпійська» київського метрополітену відкрито виставку фотографій «Чемпіон у кожному». Фотографи Євген Дорошенко і Павло Кубанов підготували знімки з виступів українських паралімпійців у Ріо-де-Жанейро. Неймовірно емоційні моменти спортивних змагань, сльози радості від перемоги, миттєвості нагородження... Виставка світлин історичного виступу збірної покликана подякувати спортсменам за перемоги та загалом підтримати людей з інвалідністю. Нагадаємо, що наші спортсмени завоювали в Ріо 117 медалей — 41 золоту, 37 срібних і 39 бронзових, що дало можливість посісти загальне рекордне третє місце в командному медальному заліку.

Однак через кілька днів після відкриття виставки невідомі пошкодили частину фотографій. Що це — черговий вандалізм чи цілеспрямована агресія проти зображень людей з інвалідністю?

«Нівечення фотографій, сіті-лайтів та банерів, які на вуличному просторі доступні перехожим,  — це давня проблема нашого суспільства, і вона пов’язана не лише з фотовиставкою паралімпійців. Скоріше нівечення фото із зображенням людей з інвалідністю — один із симптомів згаданої проблеми. Деякі люди у такий спосіб реалізовують свої приховані мотиви і потреби. Якщо людина не має можливостей повноцінно реалізуватися в соціально прийнятних для суспільства нормах, вона реалізується в асоціальних, — коментує «Дню» практикуючий психолог Оксана Сашенко. — Розумієте, люди первинно сприймають інших за зовнішніми ознаками, за рахунок фізичної привабливості, вроди тіла. І от невміння чи небажання побачити глибше — за зовнішніми фізичними обрисами — внутрішній стан, інтелект, харизму особистості — ознака незрілості суспільства».

«Безумовно, це дуже неприємно. Передовсім, вандали зачепили почуття спортсменів, які зображені на фото, а також завдали матеріальної шкоди, адже перевидрук фотографій — справа витратна. Дякую нашій дружній партнерській організації, яка вже пообіцяла замінити два пошкоджені фото, — коментує керівник прес-служби Національного паралімпійського комітету України Наталія Гарач.  — Я сподіваюся, що ці вчинки не акцентовано зроблені саме на наших світлинах. Знаю, що одну фотографію пошкодили з попередньої виставки олімпійських спортсменів. Думаю, що це прояв культури українського суспільства. Загалом відзначу, що після Ріо увага до наших спортсменів від медіа збільшується, і це приємно. Сподіваюся, ця хвиля уваги триватиме й далі. Журналісти будуть шукати нових героїв і знаходитимуть їх, у тому числі, серед людей з інвалідністю, а спортсмени й надалі достойно представлятимуть країну».

Delimiter 468x90 ad place

Підписуйтесь на свіжі новини:

Газета "День"
читати