Перейти до основного вмісту
На сайті проводяться технічні роботи. Вибачте за незручності.

Вітати варто навіть парки!

Кілька добрих ініціатив до зимових свят, які може підтримати кожен
12 грудня, 19:01
ФОТО МИКОЛИ ТИМЧЕНКА / «День»

Коли ще творити дива, як не на Новорічно-Різдвяні свята? Не обов’язково купувати дорогі подарунки. Обійми та щирі привітання іноді викликають більше емоцій, аніж сувеніри. Також можна зробити кілька добрих справ для зовсім незнайомих людей, зокрема тих, хто вкрай потребує уваги: для сиріт, переселенців, військових та дітей, чиї батьки загинули на війні. Тож хочете відчути себе чарівником? Спрощуємо вам завдання, підготувавши добірку благодійних ініціатив до свят.

«ЕКО-МИКОЛАЙ»

Ініціативи «Друге життя» і «Мандри ветеранок» поєднали в проекті «Еко-Миколай» екологію та меценатство. Голова громадської організації «Друге життя» Сергій Волков відповідальний за те, щоб надихнути якомога більше людей здавати відходи до пунктів прийому підприємства «Київміськвторресурси». Отримані кошти активісти мають передати співзасновниці проекту «Мандри ветеранок» Лесі МОСКАЛЕНКО. Вона разом з волонтеркою та кураторкою громадської організації «Госпітальєри» Яною Зінкевич подбає, щоб ці гроші перетворилися на подарунки для діток із родин загиблих воїнів.

Акція «Еко-Миколай» стартувала ще 15 листопада, триває до 15 грудня. Деталі можна дізнаватися через листування у «Фейсбуці» з ініціаторами проекту. Також можна перерахувати кошти на рахунок Сергія Волкова з призначенням платежу «допомога проекту «Еко-Миколай» (картка у «Приватбанку»: 5169 3305 1333 7904). Не зайве поширити інформацію серед друзів і колег.

ФОТО ДМИТРА ДЕСЯТИРИКА / «День»

«Ми хочемо допомогти дітям із родин, які мало відомі суспільству, чиї діти особливо ніде не їздили і не отримували допомоги, — пояснює Леся Москаленко. — Коли я почала займатися проектом «Мандри ветеранок», то була вражена тим, що так багато жертв війни, вдів і родин загиблих. Ми говоримо про кількість загиблих на війні, а жертв набагато більше. Не всі ці родини отримують суттєву допомогу. Бувають випадки, що жінки, котрі втратили на війні чоловіків, ідуть за контрактом воювати, бо і гроші потрібні, і місце чоловіка зайняти намагаються. Ми хочемо допомогти саме таким сім’ям».

ЛИСТ ДЛЯ ПАРКУ

Ми спілкувалися з Лесею в розпал акції, тож про зібрані суми говорити було зарано. Активісти саме визначилися зі списками родин, котрі отримають подарунки. Обрали десять сімей, які гарантовано їх отримають, ще десять родин примітили як «резервні».

Нині триває дещо подібна акція, але суто екологічного спрямування — «Еко-Санта». Вона проводиться уже третій рік поспіль, керує нею еколог-активіст ГО «Друге життя» Андрій ХРУТЬБА. Він пропонує дітям написати листи святому Миколаю, Діду Морозу чи Санті (у кого більше вірять) і розповісти про свою поведінку за рік. Залишити листи можна у спеціальній скриньці, яку активіст принесе до вашого офісу. Діти гарантовано отримають відповідь від адресата.

«До чого тут «еко»? Умови участі в акції — благодійний внесок на будь-яку суму в будь-яку екологічну організацію чи національний парк, — пояснює у «Фейсбуці» Андрій Хрутьба. — Можливе проведення майстер-класу для дітей працівників із виготовлення креативних годівничок або ялинкових прикрас із використаних електричних лампочок».

РІЗДВО БЕЗ ВІКУ

На фейсбук-сторінці міжнародного благодійного фонду Let’s Help розміщено цікаве відео з позначкою, що це соціальна реклама. Дідусь знімає на телефон ролик про своє перебування в будинку для людей літнього віку. Каже, що звати його Степанич, показує свою кімнату, «бібліотеку» із трьох книжок, кінозал, де телевізор дозволяють дивитися за розкладом.

Із коментаря за кадром дізнаємося, що 22 тисячі українців проживають у геріатричних пансіонатах. Кожен із них чекає на Новий рік та Різдво. У Let’s Help узяли під опіку майже три тисячі дідусів і бабусь, які живуть у будинках для людей похилого віку. І саме зараз для них збирають подарунки.

«Ми це робимо вже третій рік, на Новорічно-Різдвяні та Великодні свята, — розповідає Ольга БОНДАРЕНКО, голова правління Let’s Help. — На Великдень ми веземо кожному підопічному індивідуальну пасочку та крашанки. А на Різдво стараємося купити якісь подарунки. Торік дарували пледи. Позаторік возили різні набори косметики, шкарпетки, набори для в’язання чи вишивання. Комплектували подарунки практично за свої кошти, а цього разу вирішили долучити до акції людей і запропонували самостійно купити подарунок, навіть якусь маленьку іграшку чи новорічну композицію, яку наші підопічні зможуть поставити у себе на тумбочці».

У переліку бажаних подарунків — чашки, чоловічі байкові сорочки, набори для гоління, хустинки та прикраси для бабусь. «Бабусям можна купити браслети, помади, туалетну воду. Книжки, настільні ігри теж ідуть на ура, — перелічує Ольга Бондаренко. — Хочемо, щоб, готуючись до свята, люди подумали не лише про свої сім’ї, а й згадали, що є ті, в кого нема сім’ї. Ви не уявляєте, як радіють літні люди! Вони рідко отримують якісь подарунки. І вже чекають на нас. От нещодавно спілкувалася з керівником одного із пансіонатів, то там бабусі й дідусі сказали, що не будуть ставити й оздоблювати ялинку — чекатимуть на волонтерів, щоб зробити це гуртом. Вони теж хочуть свята і привітань».

Цього року волонтери спробують охопити не лише Київську область, як раніше, а й пансіонати Львівської, Черкаської та Житомирської областей. Подарунки можна приносити до київського офісу на вулиці Парково-Сирецькій, 23. Місця збору пакунків для регіонів варто уточнювати за номером телефону: (044) 221 61 21.

НЕЗАБУТІ ВОЇНИ

Четверту зиму волонтери опікуються родинами воїнів, котрі загинули на сході. Благодійний фонд «Повернись живим» нещодавно розповів про підсумки акції #ЯНебайдужий, яка тривала практично рік. Вона розпочалася 6 грудня 2017 року, в день прем’єри фільму «Кіборги». П’ять гривень з кожного квитка збиралось для сімей загиблих захисників Донецького аеропорту.

«Фільм «Кіборги» зібрав в українському прокаті понад 23 мільйони гривень, що стало рекордом для вітчизняного кінематографа. Загальна сума, зібрана для допомоги родинам загиблих героїв, склала 1 мільйон 656 тисяч 669 гривень, — звітують у фонді «Повернись живим». — А потім почалася емоційно складна та кропітка робота, яка тривала приблизно рік. Ми виходили на зв’язок з колишніми та діючими командирами, шукали контакти, збирали й уточнювали інформацію про бійців, які загинули у старому та новому терміналах, а також на метеовишці. У результаті ми склали список із 96 родин «кіборгів», які загинули на цих позиціях. Уже до кінця цього року сім’ї (перш за все — діти і батьки героїв) отримають по 14 355 гривень. Кошти будуть передані у вигляді грошей, розміщених на депозиті».

Хоч і не просили про допомогу, але підтримка не буде зайвою для громадської організації «Єдність та допомога». Її керівник Станіслав Кушнаров наразі збирає кошти на лікування шістьох бійців. Про одного з них, Олексія Кодьмана, «День» розповідав раніше (матеріал «Поверніть сина з полону», № 113-114 за 1—2 липня 2016 року). Чоловік потрапив у полон 2015 року (служив розвідником у 56-й бригаді Збройних сил України). Був звільнений під час так званого великого обміну 28 грудня 2017-го. У полоні Олексій дістав травму коліна і тепер потребує лікування. Медики спочатку радили протезування, але лікар Володимир Оксимець, який займається біотехреабілітацією, обіцяє врятувати ногу, прооперувавши Олексія. Ціна питання — 290 тисяч гривень. Кошти можна перераховувати на рахунок Олексія Кодьмана (картка «Приватбанку» 5168 7422 1421 8517) або Станіслава Кушнарова (рахунок організації для благодійних пожертв: №26006052646983 в АТ КБ «Приватбанк», ЄДРПОУ 14360570, код банку 300711).

«ДОБРОДАРУНКИ» ДЛЯ ХВОСТАТИХ

Вашій увазі точно зрадіють мешканці притулків для тварин. Традиційно волонтери просять людей активніше поповнювати запаси кормів саме взимку, бо холод і голод збільшують кількість чотирилапих у таких закладах. Тож благодійний фонд «Щаслива лапа» почав акцію «Добродарунки».

«Давайте завершимо рік Жовтого песика добрими справами. Кожен пухнастик у притулку щодня мріє про смачненьке», — так волонтери пропонують підтримати будь-який притулок для тварин, який діє у вашому місті.

Також у фонді започаткували ще одну зимову акцію «Подарунок для пухнастого». Її цільова аудиторія — школярі. Теплі лежачки та іграшки — ось і все, що просять у дітей для тваринок. Ініціатива здобула популярність, до неї вже долучилося понад 110 навчальних закладів.

Визначитися з тим, кому ж допомагати, непросто, тим більше, пропозицій значно більше, ніж у нашій добірці. Важливо відгукнутися бодай на одну з них — тоді рік точно минув недаремно!

Delimiter 468x90 ad place

Підписуйтесь на свіжі новини:

Газета "День"
читати