Перейти до основного вмісту
На сайті проводяться технічні роботи. Вибачте за незручності.

«Волонтери отримають відшкодування»

Експерти — про плюси і мінуси нового Закону про волонтерську діяльність
09 квітня, 12:37

Минулого тижня Президент України Петро Порошенко підписав Закон щодо волонтерської діяльності. Незабаром багато активістів дорікнули, що проект погіршує ситуацію, бо тепер волонтери повинні сплачувати 20% податків.

«Єдиний документ, який регулює оподаткування — Податковий кодекс. Останні зміни у кодекс внесли 2014 року», — зауважує експерт з податкового законодавства Анастасія Красносільська. За словами експерта, 20% оподаткування стосується збору саме благодійної допомоги. Цю норму минулого року закріпили без обговорень з громадськістю, і зараз активісти вимагають прибрати ці положення. Так, пройшов перше читання законопроект №2049, що зменшує податковий тиск на благодійні організації.

Існує багато категорій допомоги. Кошти на лікування, придбання засобів захисту для військових неоподатковуються взагалі. Гроші на особисті потреби переселенців не оподатковуються, якщо сума не перевищує близько одного мільйона 200 тисяч гривень на рік. Інакше треба платити 20% податку з суми, яка більше цього показника. «Наприклад, благодійна організація хоче передати родині переселенців квартиру. Вартість житла, як не крути, перевищує один мільйон 200 тисяч. Благодійна організація має передати квартиру переселенцям і сплатити податок на доходи фізичних осіб, враховуючи балансову вартість житла. Абсурдна ситуація, бо благодійники мають знайти десь суму у 20% вартості квартири, щоб сплатити податок», — пояснює Анастасія Красносільська.

Взагалі волонтери мають реєструватися через Міністерство фінансів, щоб користуватися податковими пільгами. Для реєстрації треба надіслати у міністерство заяву та інформацію про банківську картку, куди збиратимуть допомогу. Процедура безкоштовна, протягом трьох днів податкова внесе волонтера у реєстр. Втім, багато активістів обережно ставляться до цього інструменту. Волонтерам треба підтверджувати витрати, а це складно, якщо допомагаєш військовим у зоні АТО.

Про плюси самого закону про волонтерство розповіла експерт із законодавства для громадських організацій Анастасія Шемчук: «Новий закон скасовує обов’язкову реєстрацію волонтерських організацій. Також проект дозволяє бути індивідуальними волонтерами, а мінімальний вік волонтера понижує до 14 років. Скасували обов’язкове страхування волонтера. Натомість волонтер, постраждалий у зоні АТО, отримає відшкодування». З бажаних, але ще не впроваджених змін — скасування вікових обмежень для волонтерів і корпоративне волонтерство. Останнє розповсюджене у Європі та США, там великі компанії пропонують працівникам певну частину робочого часу (який оплачується) працювати волонтером. Анастасія Шемчук додає: «Гадаємо, ці зміни — завдання наступних року-двох, коли в Україні трохи втрясеться ситуація».

Delimiter 468x90 ad place

Підписуйтесь на свіжі новини:

Газета "День"
читати