Перейти до основного вмісту
На сайті проводяться технічні роботи. Вибачте за незручності.

Як оголений нерв

Відомі львівські виконавці представили кліп на дуже актуальну тему
20 листопада, 22:40

В’ячеслав Сінчук, Андрій Капраль (вокальна формація «Піккардійська Терція») і Зіновій Карач (гурт Wszystko) презентували пісню і відеокліп «Настав час».

В основі композиції історія Андрія Кизила – майора (звання отримав посмертно), Героя України (посмертно), який загинув в бою за Авдіївку на початку 2017-го, маючи лише 23 роки і семимісячного синочка.

Фото з https://uk.wikipedia.org/w/index.php?curid=2354964

На фото: Майор Андрій Олександрович Кизило (2 травня 1993, Умань – 29 січня 2017, Авдіївка).

«Я ж приречений на війну, / Але це не моя провина. / Я ж воскресну, та не прощу, / Що не я виховую сина…».  Ці слова із пісні «Настав час» б’ють наче струмом. Й уся композиція – оголений нерв.

Музику створив В’ячеслав Сінчук, слова – Ілона Ельтек, аранжування – Остап Панчишин. Запис, зведення та мастеринг були проведені на студії Jenny  Records (звукорежисер – Мар’ян Криськув).  

Історія Андрія Кизила – це історія лише одного Героя. А тих, хто за шість з половиною років російсько-української війни віддав за незалежність та цілісність України найдорожче – власне життя, тільки на Львівщині – понад три сотні (зі Львова – близько 70). Загалом в Україні число жертв уже сягнуло понад 13 тисяч. Війна триває…

Вдова Андрія Кизила – Оксана розповідає, що до війни її чоловік мав три мрії: вивчити англійську, служити у спецназі і взяти участь у миротворчій місії за кордоном. «Тоді, у 2013-му, він говорив: «У нас війни не буде. А який з мене військовий, якщо я не бачив війни?». На жаль, слова Андрія не справдилися – невдовзі розпочалася війна… Відстояти Україну стало справою його життя. Зараз мені дуже болить, що українці збайдужіли… Байдужість була і в 2014-му, є вона і у 2020-му. Але що рік, то, на жаль, все більша і більша. Нові загиблі уже нікого не дивують… В мене росте дитина, яка постійно питає про тата. Я дуже боюся часу, коли син опиниться у суспільстві, яке знівелює і знецінить подвиг його тата. А таких сімей, як наша, – тисячі. І всім їм болить, що так швидко міліє пам'ять народу…».

«Ця історія не відпускала мене майже три роки, – каже автор ідеї та режисер кліпу, народна артистка України, керівник ТанцТеатру «Життя» Ірина Мазур. Сьогодні боляче й образливо спостерігати за людьми, збайдужілими не тільки до своєї країни, а й до подвигу тих, хто віддав за неї життя. Невже так важко зрозуміти, що найбільше, чого хоче ворог, – це деморалізувати нас, зробити українців інертною масою, якій байдуже, якою мовою розмовляти, яку історію вчити і яких героїв шанувати. Історія, закладена в основу пісні «Настав час», – це історія не однієї родини, а цілої України. Вона стосується кожного, і треба просто пам’ятати, що байдужість у нашому випадку – найгірша союзниця, причому на всіх фронтах: в сім’ї, на роботі і, зрештою, на виборах… Вірю, що рядки «Ми приречені на життя» стануть пророчими для нас і для всієї країни».  

Після презентації кліпу один із виконавців – Андрій Капраль (Andriy Kapral) написав у соціальних мережах про свої враження від пісні і загалом від роботи: «В обіймах буденності та егоїзму ми втрачаємо наші людські цінності, власноруч присипляючи пильність і гідність, повагу до інших і до самих себе. А ворог не спить, він чекає нашої слабкості і постійно переконує нас у тому, що всі наші звитяги – марні, а наші Герої – злочинці. Не даймо себе зламати! Борімося і пам’ятаймо тих, хто віддав своє життя за нас і за Україну!

...Ми тут кров’ю писали гімн,

...Ви приречені на життя!

Нехай рядки з пісні «Настав час», нагадують нам про це.

Дякую Iryna Mazur за ідею і режисуру кліпу, дякую авторам пісні Ілоні Верхівська-Ельтек і Slava Sinchuk, дякую Олегу Синютці – за підтримку як цього, так і багатьох важливих та потрібних проєктів, а також виконавцям В‘ячеслав Сінчук, Zinoviy Karach, студії звукозапису Jenny Records і Maryan

Kryskuv, оператору і графіку, за чудову і спільну емоційну роботу!!!».

Переглянути кліп «Настав нас» можна тут.

 

 

 


 

Delimiter 468x90 ad place

Підписуйтесь на свіжі новини:

Газета "День"
читати