Перейти до основного вмісту
На сайті проводяться технічні роботи. Вибачте за незручності.

За «людяну журналістику»

Першим лауреатом премії імені Михайла Василевського для власкорів та авторів «Дня» стала Наталія Малімон
24 січня, 11:22
НАТАЛІЯ МАЛІМОН / ФОТО РУСЛАНА КАНЮКИ / «День»

У січні 2017 року, відзначаючи початок 20-ї річниці свого перебування на посаді головного редактора, Лариса Івшина оголосила про започаткування нової премії «Дня». Це премія імені Михайла Василевського для власних, позаштатних кореспондентів «Дня» в регіонах та авторів, яка присуджуватиметься щорічно.

«Важливо, щоб пам’ять про висококласних професійних та водночас моральних журналістів, жила. Саме таким був власкор газети «День» у Хмельницькому — Михайло Василевський», — наголосила Лариса Олексіївна. Ця премія є виявом системних ініціатив головного редактора «Дня». Адже в редакції не забувають про своїх видатних колег та авторів, і ми намагаємося зробити цю пам’ять суспільною. У Бібліотеці «Дня» видані (й уже не одним накладом) «Апокрифи Клари Гудзик», «День і вічність Джеймса Мейса», його книга «Ваші мертві вибрали мене...», альбом карикатур Анатолія Казанського, ми постійно актуалізуємо статті незабутнього Сергія Кримського, пам’ятаємо про внесок у розвиток вітчизняної фотожурналістики Леоніда Бакки, премія імені Джеймса Мейса незабаром відзначить уже 10-річчя...

Михайло Василевський працював у нашій газеті від першого її номера і до своєї, на жаль, передчасної смерті від важкої хвороби 2009 року. 24 січня йому минуло би 66 років. «Талановиті журналісти — талановиті по-особливому. Вони мають дар бачити, чути і писати про те, чого в буденному житті не помічають інші. Цією властивістю був щедро обдарований наш колега Михайло Василевський, чиї публікації неодноразово спричиняли неабиякий резонанс не лише в українських, але й у зарубіжних ЗМІ», — говорить багаторічний власкор «Дня» на Дніпропетровщині Вадим Рижков. Так, зокрема було з матеріалами Василевського про цукерки «Моніка» (які місцева кондитерська фабрика почала випускати на тлі скандалу в Білому домі), про «українського Діогена» — чоловіка, який обрав місцем для усамітненого, але гармонійного життя... дерево. Незабутніми стали і його статті про «Ровесницю Жовтня із села Голенищеве» (https://day.kyiv.ua/uk/article/cuspilstvo/rovesnicya-zhovtnya-iz-sela-golenishcheve, їх можна прочитати не тільки в архіві на сайті, а також і в книзі «Дня» «Екстракт 150») — приклад нонконформістки, яка принципово відмовилася від електрифікації. Хима Хтомівна Остапчук (так звали цю жінку) пояснювала це так: не хочу мати нічого спільного з тими, хто занапастив мою родину, розкуркуливши її. Та і взагалі кожен матеріал Михайла Василевського — чи про «незвичайні пригоди зарізаного бичка», чи то «хранителів вітряка», чи то про «антонівських чехів» — сповнений поваги й інтересу до кожної людської особистості, незалежно від її «статусу». І це саме те, чого часом бракує сьогоднішній журналістиці і що неодмінно має стати прикладом для нового покоління медійників.

Жест вдячності і спосіб мотивації до якісного зростання — так можна окреслити посил нової премії. Для визначення її першого лауреата було проведено «внутрішньоредакційний референдум». За його результатами головний редактор «Дня» Лариса Івшина оголосила: першим лауреатом премії імені Михайла Василевського стає... Наталія Малімон. Наталія Петрівна, наш багаторічний власкор у Волинській області, сповідує той самий «людяний» підхід у журналістиці, для якого немає провінції і за якого навіть, здавалося б, житейські історії можуть стати виразними картинами доби. Прикметно, що Наталія Малімон мала нагоду співпрацювати з Михайлом Василевським, товаришувати з ним. «Він був майстром незвичайних історій зі світу простих людей», — таким пам’ятає вона колегу.

Приємно, що заснування премії підтримала і родина пана Михайла, зокрема його донька, також журналістка Ольга Василевська-Смаглюк.

Щиро вітаємо Наталію Петрівну та бажаємо решті колег успіху в майбутньому!

Delimiter 468x90 ad place

Підписуйтесь на свіжі новини:

Газета "День"
читати