Перейти до основного вмісту
На сайті проводяться технічні роботи. Вибачте за незручності.

Захисна толока

Поки Київрада гальмує з вирішенням проблеми Совських ставків, громада облагороджує їх територію
15 червня, 14:09

Буквально п’ять секунд триває відео, на якому зграя качок хутко здіймається у небо з острівця в очереті. Ці кадри активісти відзняли на Совських озерах та опублікували на «Фейсбук»-сторінці «Совські ставки – це парк без будь-якої забудови». А прокоментували так: «Скажіть, пане горе-забудовнику, депутате Київради від БПП, Ігорю Баленку, коли сотні птахів живляться на одному з численних острівців Совських ставків, це схоже на «екологічну катастрофу»? Як ви думаєте, скільки птахів лишиться, якщо ви зведете на цьому місці свої бетонні коробки?»

 Запитання адресували Ігорю Баленку не випадково. Йому належить ТОВ «Господарник», що орендує 19 гектарів нижнього каскаду Совських ставків ще з 2008 року. Про це відомо з його декларації про доходи за 2016 рік. Публічно він не коментує скандал щодо забудови водойм. Хоча останнім часом проблема - чи збережуться озера, чи їх забудують спальним масивом зі «свічками» до 23 поверхів - постала дуже гостро. Фінал залежить від наполегливості громади та від упертості забудовника.

Чимало крапок над «і» мала розставити постійна комісія Київради з питань екологічної політики на своєму засіданні 13 червня. Та замість конкретних відповідей вона ухвалила рішення, що депутати проведуть виїзне обговорення на території нижнього каскаду озер. Про дату та час обіцяли повідомити громаді згодом. Також депутати мали визначитися, що робити з двома різними ініціативами щодо Совських ставків. Одна група активістів підтримує очищення водойм із подальшим перетворенням їх на парк, інша, реєструючи петицію про псевдопорятунок озер, намагається будь-що допомогти забудовнику отримати всі необхідні дозволи. Це питання теж вирішуватимуть «на повітрі».

Так само депутати зволікають із розірванням договору оренди з ТОВ «Господарник». Товариство орендує у міста земельну ділянку за адресою проспект Валерія Лобановського, 113. Це якраз територія нижнього каскаду водойм. За умовами договору, якщо протягом трьох років орендар не виконує усіх домовленостей, а обіцялося створити тут рекреаційну зону з торгово-розважальним центром, місто розриває договір. Нині цільове призначення ділянки передбачає будівництво та обслуговування закладів торгівлі, але про рекреаційну зону довкола водоймища не йдеться.

Збільшив напругу детальний план території, прийнятий на початку цього року. За ним замість ставків передбачається будівництво двох десятків будинків висотністю від 12 до 23 поверхів. Між іншим, земельна комісія Київради вже виносила на порядок денний розірвання договору оренди з ТОВ «Господарник», однак це питання не набрало необхідної підтримки. А от екологічна комісія 16 травня 2018 року підтримала цей проект рішення більшістю голосів.

Тому рішення депутатів провести виїзне засідання на озерах активісти сприймають неоднозначно. Так, на «Фейсбук»-сторінці «Совські ставки – це парк без будь-якої забудови», активісти пишуть: «Депутати постійної комісії Київради з питань екологічної політики затягують вирішення проблеми нижнього каскаду Совських ставків. Минулого разу створили робочу групу, натомість лише два депутати виїхали на обстеження ставків». З іншого боку, у громади є час запастися додатковими аргументами.

Втім, є і позитивні рухи. Нещодавно прокуратура міста Києва на запит голови громадської організації «Екозагін» Михайла Погребиського повідомила, що від її імені подано позов до Господарського суду міста Києва з вимогою розірвати договір оренди земельної ділянки між ТОВ «Господарник» і Київрадою. Також прокуратура вимагає зобов’язати товариство повернути зазначену ділянку Київраді. 

Мешканці зверталися навіть до Адміністрації Президента, просили запобігти забудові нижнього каскаду Совських озер. Там переадресували розгляд звернення Київраді, прокуратурі та партії «Блок Петра Порошенка «Солідарність», оскільки ТОВ «Господарник» належить члену цієї партії Ігорю Баленку. Громада дуже здивувалась, коли отримала відповідь його однопартійців, що вони підтримують саме збереження озер.

А поки, щоб вкотре довести чиновникам, що Києву потрібні Совські ставки, активісти ГО «Екозагін» запрошують небайдужих на толоку цієї суботи, 16 червня. Пропонують прибрати майбутній парк від сміття та обговорити план дій.

Delimiter 468x90 ad place

Підписуйтесь на свіжі новини:

Газета "День"
читати