Перейти до основного вмісту
На сайті проводяться технічні роботи. Вибачте за незручності.

«Знищення цього будинку стане верхом цинізму»

Чому активісти пов’язують пожежу в київській пам’ятці та проект зведення висотного комплексу
09 лютого, 18:22

Посеред дня, 8 лютого, горів історичний будинок напроти Національного заповідника «Софія Київська». Адреса – вулиця Володимирська 21/20. Як повідомляють у Головному управлінні Державної служби з надзвичайних ситуацій у Києві, повідомлення про пожежу надійшло близько 14-ої години. Вогнеборці встановили, що пожежа виникла на першому поверсі. Буквально за півгодини вогонь загасили. Причина наразі з’ясовується, постраждалих немає, додають у ДСНС.

ЗАГУБЛЕНИЙ ПРОЕКТ

Кияни швидко відреагували на подію у соцмережах. Підпал – така версія містян. Інших варіантів навіть не обговорюють. Усі пам’ятають першу спробу приспати пильність столичних активістів, які захищають історичну спадщину міста. У лютому минулого року напіваварійну будівлю, де давно ніхто не мешкає, обнесли зеленим парканом без жодних інформаційних вивісок. Киянам одразу згадалися скандальні проекти перебудови пам’ятки, де, за твердженнями активістів, у 1918 році Михайло Грушевський проголошував IV Універсал УНР.

Так, у 2005 році за ініціативи архітектора Сергія Бабушкіна, до слова, колишнього головного архітектора Києва, з’явився проект перебудови двоповерхової садиби на п’ятиповерховий офісно-житловий центр із підземним паркінгом. Зауважмо, йдеться про споруду, розташовану в буферній зоні Софії Київської, тому там можна робити хіба легкий косметичний ремонт. Проте згаданий проект схвалили на архітектурно-містобудівній раді Києва у 2005 році.

Та оскільки поява зеленого паркану винесла на-гора всю історію сумнівного проекту перебудови, протягом року будинок не чіпали. Цікава деталь. У цьому ж проекті йшлося ще й про благоустрій Софійської площі. Її мали перетворити на простір без автівок. Водночас торік у комунальній корпорації «Київавтодор» готували проектно-кошторисну документацію для ремонту історичної площі.

ПЕРСПЕКТИВА НА ДЕСЯТЬ ПОВЕРХІВ

Підпал чи випадковість, але чергову пожежу в історичному будинку можна розцінювати як ще одну спробу зруйнувати споруду, щоб згодом перебудувати на свій лад. Ірина Нікіфорова, член колегії Головної ради Українського товариства з охорони пам’яток історії та культури і громадської організації «Андріївсько-Пейзажна ініціатива», розповіла про ще один проект перебудови пам’ятки на Володимирській, 21/20 – вже на десятиповерховий комплекс із трьома поверхами підземного паркінгу.

«У мене є документи, що у 2011 році ТОВ «Курдонер» підготувало історико-містобудівне обґрунтування, яке навіть затвердило Міністерство культури, - продовжує Ірина. – А це перший серйозний крок. Навіть видали дозвіл на будівельні роботи. Це місце знакове для Києва, знищення цього будинку буде верхом цинізму. Якщо Міністерство культури та Київ допустять таке будівництво, це стане плювком в обличчя усім українцям. Це ж просто напроти Софійської дзвіниці. Зараз ми готуємо від імені «Андріївсько-Пейзажної ініціативи» запити до Мінкультури. Як мені відомо, ІКОМОС (Міжнародна рада з охорони пам’яток та історичних місць. - Авт.) давала рекомендації щодо цього проекту, але ми не змогли їх знайти. На жаль, процес іде доволі активно, я не вірю у такі збіги».

«СПРОБИ ТРОЩЕННЯ ПОВТОРЯТЬСЯ»

Офіційних коментарів від державних органів влади щодо пожежі в історичній садибі наразі немає. Міністерство культури – мовчить. Київська міська державна адміністрація теж небагатослівна. Та на сайті КМДА є кілька цікавих заяв від міського голови Віталія Кличка. По-перше, мер обіцяє повернути у комунальну власність міста усі пам’ятні будівлі, котрі знаходяться у занедбаному стані. Друге – мер вимагає, щоб цього року місто неодмінно ухвалило генеральний план Києва якраз задля припинення хаотичної забудови міста.

Дехто з активістів переконує, що ухвалювати новий генплан немає потреби, оскільки нинішній, прийнятий до 2020 року, вважається безстроковим. А голосувати за новий документ, розроблений до 2025 року, доволі небезпечно. Так відкриється будівельна «скринька Пандори», оскільки пропонованим генпланом дозволяється забудова історичних кварталів Києва. Тож краще б місто займалося збереженням історичної спадщини не голослівними заявами, а притягненням до відповідальності причетних до знищення пам’яток.

«Ось до чого призводить бездіяльність правоохоронних органів і влади всіх рівнів, - обурюється у «Фейсбуці» Олена Терещенко (Єскіна), громадська діячка, член Координаційної ради об’єднання громадських організацій «Київське Віче», депутатка Київради VII скликання . – За моєю інформацією, цей будинок має того самого власника (зять колишнього мера Києва Леоніда Черновецького – В’ячеслав Супруненко), що і колишній готель «Кане», який до 1918 року був центром політичних подій української держави, резиденцією гетьмана Павла Скоропадського (Центральний гастроном) і останній раз горів влітку 2017 року. Зрозуміло, що згаданий негідник спеціалізується на підпалах об’єктів культурної спадщини. Замість цих двох історичних будинків, які мають величезне значення для української державності, він замовив два ідентичних проекти багатоповерхових монстрів із гігантськими шпилями та підземними паркінгами, до речі, затверджені Мінкультом. І не може дочекатися, щоб приступити до їх реалізації! Тому подальші спроби трощення та підпалів цих двох унікальних «свідків української незалежності» незабаром повторяться! Абсолютна зневага до нашої історії й культури та тотальна безкарність (прикриті державним прапором) породжують нові злочини».

Delimiter 468x90 ad place

Підписуйтесь на свіжі новини:

Газета "День"
читати