Перейти до основного вмісту
На сайті проводяться технічні роботи. Вибачте за незручності.

«Біг iз перешкодами»

До початку Олімпіади залишилося три дні
10 серпня, 00:00
ВІДКРИТТЯ ОЛІМПІЙСЬКИХ ІГОР ВІДБУДЕТЬСЯ В П’ЯТНИЦЮ, 13 СЕРПНЯ. АЛЕ ЇХНІ ОРГАНІЗАТОРИ ПЕРЕКОНАНІ, ЩО ОЛІМПІЙСЬКИЙ ДУХ СИЛЬНІШИЙ ЗА ЗАБОБОНИ, А МІСТИЧНА СИЛА ОЛІМПІЙСЬКОГО ВОГНЮ ЗАХИСТИТЬ ВІД НАПАСТЕЙ / ФОТО РЕЙТЕР

За кілька днів до початку літніх Олімпійських ігор, що стартують в Афінах 13 серпня, вже встановлено рекорд — відкрито найдовший підвісний міст у світі. Він з’єднав півострів Пелопоннес iз основною частиною материкової Греції. Довжина мосту — майже три кілометри. Гігантська інженерна конструкція тримається на чотирьох опорах і височіє на 160 метрів над водою. Оскільки Греція — сейсмічно небезпечний регіон, міст може витримати землетрус силою в 7 балів. Цієї неділі футболісти збірної Греції — переможці чемпіонату Європи — урочисто пронесли по ньому Олімпійський вогонь, який повернувся додому після навколосвітньої подорожі.

Минулого тижня Міжнародний олімпійський комітет підтвердив, що Афіни готові до проведення Ігор. Попри численні страйки та відставання від графіка у спорудженні багатьох об’єктів грецькій столиці вдалося подолати олімпійську «дистанцію з перешкодами». За попередніми підрахунками, Олімпійські ігри коштуватимуть країні близько десяти мільярдів євро. Це вдвічі більше, ніж розраховував попередній уряд Греції. Понад мільярд євро довелося витратити на різноманітні заходи безпеки. Чотири роки тому аналогічний бюджет Олімпіади в Сіднеї мав набагато менші розміри. Як пише грецька газета «Касімеріні», вже знайшлася ініціативна група незадоволених тим, як охоронятимуть перші після 11 вересня Олімпійські ігри. Її учасники обурені не стільки фінансовою, скільки етичною стороною питання — вони кажуть, що встановлені по всьому місту камери спостереження порушують право громадян на спокій приватного життя.

Покладаючи сподівання на те, що система охорони Олімпіади дозволить безпечно провести Ігри, в Греції водночас замислюються над тим, чи зможе країна, вклавши максимальні кошти у грандіозне спортивне дійство, отримати від нього максимальний зиск. Перша партія в хорі скептиків належить профспілкам. Із вимогою підвищити зарплату за роботу в олімпійські дні бастують працівники готельного бізнесу, водії таксі, персонал «швидкої допомоги». Як передає Бі-Бі-Сі, співробітники готелів хотіли, щоб їхню зарплату, що в середньому становить 650 євро, було подвоєно. Втім, поки що сумнівно, що власники готелів матимуть iз чого платити премію своїм працівникам: цього серпня кількість гостей грецької столиці є на 12% меншою, ніж в аналогічний період минулого року. Як зазначає «Касімеріні», взимку готелі значно підняли ціни, сподіваючись на наплив туристів до олімпійської столиці. А туристи, натомість, злякалися дорожнечі. Сьогодні, в останній спробі привабити клієнтів, готелі середнього рівня спустили ціни до 150 євро за добу. Спершу ж, за даними Грецької асоціації туристичних агенцій, кімнати в них коштували 350 — 400 євро.

Сподівання на «ажіотаж останньої миті», схоже, починають виправдовувати самі греки. За тиждень до початку Олімпіади було продано менше половини квитків на грандіозне дійство. Але останніми днями попит зріс — щодня продають близько 60 тисяч квитків. Організатори Олімпіади мають надію, що до п’ятниці зможуть продати заплановані 3,4 мільйона. Поділяє цей ентузіазм і Надзвичайний та Повноважний Посол Греції в Україні Панайотіс ГУМАС . Він запевнив кореспондента «Дня», що «греки часто роблять все останньої миті». «Греція зробила чудову роботу, готуючись до Олімпіади, реалізовано справді грандіозні проекти. На жаль, в організації Ігор додалося клопоту через таку глобальну, всесвітню проблему, як міжнародний тероризм. Важливо, що сьогодні Греція має ефективну систему захисту Олімпіади. Адже Олімпійські ігри завжди мали бути святом миру, чесної боротьби й незламного людського духу. В цьому полягає їхня суть, заради цього свята Греція й доклала стільки зусиль. Крім того, скептикам не варто забувати, що Олімпіада стала для нас гарною нагодою поновити наш дім. Афіни — велике й дедалі зростаюче місто — давно потребували модернізації. Сьогодні столиця Греції стала кращою, приємнішою й зручнішою. Тому, готуючи Олімпіаду для всього світу, ми працювали й на себе», — сказав пан Гумас.

Delimiter 468x90 ad place

Підписуйтесь на свіжі новини:

Газета "День"
читати