Перейти до основного вмісту
На сайті проводяться технічні роботи. Вибачте за незручності.

Чи стане Меркель більш рішучою?

У Німеччині очікують, що Енджі втретє стане канцлером
20 вересня, 12:29
ФОТО РЕЙТЕР

Весь світ з особливою увагою спостерігає за Німеччиною, де післязавтра відбудуться парламентські вибори. На британському телеканалі BBC останні тижні кожні півгодини анонсують вибори в цій країні, підкреслюючи, що наслідки перегонів 22 вересня матимуть вплив не лише Європу, а й на світ. Німеччина несе на собі основний тягар за стан справ Європи, їй доводиться робити великі затрати на країни Єврозони, зокрема для того, аби допомогти вийти з кризи країнам, які накопичили величезні державні борги.

Наслідки цих виборів будуть набагато відчутніші, аніж прогнозують експерти, вважає колишній адміністратор Програми розвитку ООН Кемаль Дервіш. «Якщо Християнсько-демократичний союз (ХДС) та Вільна демократична партія (ВДП) коаліція сформує новий уряд, канцлер Ангела Меркель зможе приймати більш сміливі рішення та довгострокові програми, не турбуючись про близькі вибори. Вона зможе проводити дво- або трирічні програми, не такі, як нинішні чотиритижневі стратегії», — відзначає він у статті «Наслідки німецьких виборів для Європи».

Зрозуміло, що найбільше уваги в ході парламентських виборів приділяється федеральному канцлеру Ангелі Меркель, яка двічі вигравала вибори і має хороші шанси втретє перемогти та зрівнятись із «залізною леді» Маргарет Тетчер, яка тричі була прем’єром Великої Британії. Однак чимало залежатиме від того, як покаже себе на цих виборах партнер по коаліції Християнських демократів. А на днях Меркель чітко заявила, що буде формувати коаліцію зі своїми партнерами — Вільними демократами.

ПРОСТО ЕНДЖІ

Для прихильників Ангела Меркель — просто Енджі. За час її правління рівень безробіття знизився, а в економіці відбувся бум. Німеччина стала «Меккою» для тих, хто шукає роботу. Хоча опоненти кажуть, що вона лише пожинає плоди жорстких реформ у сфері зайнятості, які були запущені ще до її приходу до влади. Меркель люблять та ненавидять водночас. Не люблять і водночас обожнюють за «затягування пасків». Цінують Енджі за відкритість, доброзичливе ставлення до всіх, прагматичність та рішучість.

Хоча другий канцлерський термін Меркель уже добігає кінця, її популярності можна позаздрити, — 60%. Відмінний й винятковий результат для політика, вважають пересічні німці: «Вона зробила чудову роботу. Можливо, не усе йшло якнайкраще, однак загалом більшість зробленого нею — чудова робота. Вона вправно долала проблеми, конфлікти в Європі, вона — справжній лідер», — пише Eronews.

Сама ж Анґела Меркель погоджується, що за час її правління в країні були і злети, і падіння: «Ситуація не була відмінною упродовж останніх чотирьох років, однак для нас, німців, ці роки були непоганими. Я хочу, щоб через 4 роки ми могли констатувати, що у 2017-му, порівняно із сьогоднішнім днем, більше людей живе краще. У цьому полягає сенс моєї роботи. Тому я прошу вас голосувати за ХДС, за мою партію, щоб я змогла залишитись на посаді канцлера».

Однак Меркель не вдається втілити в життя одну з головних виборчих обіцянок — зменшити податки. Коли у вересні 2008 року Lehman Brothers оголосила себе банкрутом і це призвело до масштабної фінансової кризи, канцлер опинилася у ситуації, коли все могло вийти з-під контролю. Проте вона зуміла втримати ситуацію у своїх руках. Їй вдалось втілити в життя програму реформ, яку ініціював ще її попередник Герхард Шрьодер, однак не встиг реалізувати. Меркель не відкинула його реформу, спрямовану на боротьбу із безробіттям, а взялась за її впровадження. Тепер безробіття в Німеччині впало до рекордно низького рівня — 6,8%. Німці вважають цей показник заслугою, безперечним успіхом Меркель, особливо коли порівнюють Німеччину з іншими країнами Європи.

Представник Німецької ради з питань зовнішніх відносин Йозеф Яннінг розповів Euronews, що «в Європі її часто порівнюють з Марѓарет Тетчер»: «Її вважають жорсткою, залізною, надто суворою. Однак німці так не думають. Для них вона — наче мати, себто жінка, яка опікується їхнім добробутом».

«Майбутнє Німеччини — в надійних руках!» Цим гаслом ХДС переконує виборців у тому, що їхнє життя може стати ще кращим, що їхня країна може й далі йти шляхом успіху та процвітання, якщо вони довірять свою долю Анґелі Меркель, якщо вона здобуде бажаний третій мандат. І схоже, що так і станеться. Згідно з опитуваннями, її політична сила може здобути 38%, випереджаючи на 10% своїх конкурентів — соціал-демократів. Єдина інтрига лишається в тому, хто стане партнером Меркель по коаліції.

СОЦІАЛ-ДЕМОКРАТИ, ВІЛЬНІ ЛІБЕРАЛИ ЧИ ЗЕЛЕНІ?

Наразі союзником Меркель є вільні демократи, але ніхто не дає гарантії, що вони пройдуть в парламент. Не виключено, що партнером знову стане Cоціал-демократична партія Пеера Штайнбрюка — теперішні конкуренти Християнського Союзу, як це було під час першого терміну канцлерства Меркель. І є ще партія Зелених, яка пропонує один раз на тиждень вилучати м’ясо із робочих їдалень. Але, як іронізують на BBC, «насправді все, чого хочуть соціал-демократи та зелені — набрати найбільше голосів, увійти до парламенту та випхати Ангелу Меркель з її крісла».

Натомість Меркель за кілька днів до виборів намагається достукатися до кожного виборця. «Лише вашим голосом, навіть якщо моє прізвище і не фігурує у виборчому бюлетені — ви даєте мені можливість залишатися вашим канцлером. Пані та панове! Я закликаю вас віддати обидва голоси за ХДС. Ці перегони обіцяють бути дуже жорсткими», — заявила канцлер на мітингу у Потсдамі.

Згідно з німецьким законодавством, «перший голос» виборці віддають конкретному депутату у виборчому окрузі, а «другий» — за партійний список. Експерти вважають, якщо б очільника уряду могли обирати напряму, за Меркель проголосувало б 53% виборців. Натомість, за теперішньої системи виборів, якщо до парламенту не пройде молодший партнер Меркель у коаліції — Вільна демократична партія, то більше голосів на користь ХДС стануть вагомішим аргументом у переговорах щодо «великої коаліції» з соціал-демократами на чолі з Пеером Штайнбрюком.

Загалом у виборах бере участь 34 політичні сили, але подолати 5-відсотковий бар’єр зможуть лише п’ять партій. «Сюрпризом» може стати входження в парламент євроскептичної партії «Альтернатива для Європи». Але це малоймовірно.

«День» звернувся до німецьких експертів з проханням прокоментувати виборчу кампанію і дати прогнози.

«МЕРКЕЛЬ — НЕПОГАНИЙ КАНЦЛЕР ДЛЯ НІМЕЧЧИНИ, АЛЕ НЕ НАЙБІЛЬШ РІШУЧИЙ»

Андреас УМЛАНД, кандидат історичних та політичних наук, доцент кафедри політології (магістерська програма «Європейські та німецькі студії»):

— Надзвичайно важливих наслідків ці вибори не матимуть, адже Меркель залишиться у владі. Однак можуть змінитися міністри закордонних справ — і це важливо для України. Якщо Ліберальна партія не ввійде в парламент, то не буде теперішнього міністра закордонних справ Ґідо Вестервелле.

І тоді, швидше за все, це буде велика коаліція. У цьому випадку в країні буде соціал-демократичний міністр закордонних справ. Окрім цього фактору, фундаментального значення цих виборів для зовнішньої політики Німеччини я не вбачаю.

Якщо ліберали попадуть в парламент, то в них з християнськими демократами буде достатньо місць, аби сформувати новий уряд. Можливо, відбудуться якісь незначні зміни, з’являться нові обличчя. Але політичний напрямок залишиться той же. Єдине, що може стати знаковим — якщо розподіл сил буде таким, що Християнські демократи підуть на коаліцію з соціал-демократами.

Що стосується зовнішньої політики Німеччини щодо країн Східної Європи, то за останні роки я зауважив зближення позицій різних партій. Якщо раніше соціал-демократи були проросійські, то тепер це менше виражається. Позаяк Росія втратила свою репутацію за останні 3 роки.

Меркель — непоганий канцлер для Німеччини, але й не найбільш рішучий. В чомусь вона могла би бути більш активною, активніше взяти на себе лідерство у Європейському Союзі. І, можливо, бути більш активною у Північноатлантичному альянсі. Зараз Німеччина знаходиться в кращій ситуації, аніж інші західні країни. Країна не так постраждала від кризи. І ці успіхи приписують Ангелі Меркель. Хоч, можливо, це попередній уряд підготував Німеччину до такої ситуації. Я б не критикував її, але й не хвалив.

Що стосується особливостей нинішньої виборчої кампанії: з’явилась ще нова політична сила — «Альтернатива для Німеччини», — євроскептична партія, яка критично ставитьcя до євро і підтримки слабких країн. Якщо вона потрапить в парламент, тоді трохи зміниться атмосфера. Але, я вважаю, політику все ж таки формуватимуть основні партії — християнські демократи, соціал-демократи та ліберали.

«ШВИДШЕ ЗА ВСЕ МЕРКЕЛЬ ЗАЛИШИТЬСЯ КАНЦЛЕРОМ»

Клаус ЗЕГБЕРС, німецький політолог, завідувач кафедри політології в Інституті східноєвропейських досліджень:

— Ці вибори не змінять багато і не відіграють особливої ролі у зовнішній політиці Німеччини чи взагалі політиці Європи. Результат очевидний і ситуація буде стабільна. Однак не можу прогнозувати, бо «твердого» результату поки не може дати ніхто, в тому числі, останні опитування. Швидше за все, Меркель залишиться канцлером. Якщо вільні демократи пройдуть в Бундестаг, то коаліція залишиться у тому вигляді, як зараз. Але це не привід для великої радості, адже ця коаліція не реалізувала багато структурних реформ, які обіцяла. В іншому випадку, сформують так звану велику коаліцію — між християнськими-демократами та соціал-демократами. Але це не причина для певності. В будь-якому випадку, після цих виборів внутрішня та зовнішня політика Німеччини не стане простішою.

Delimiter 468x90 ad place

Підписуйтесь на свіжі новини:

Газета "День"
читати