Перейти до основного вмісту
На сайті проводяться технічні роботи. Вибачте за незручності.

The Day в контекстi глобалiзацiї

10 лютого, 00:00
Сьогодні виповнюється три роки від дня виходу в світ першого номера англомовного дайджесту нашої газети — The Day . Про те, як і для чого створювався цей проект, в чому ми бачимо його призначення, розповідає Лариса Івшина, головний редактор «Дня»:

— Англомовний дайджест — це перша в Україні спроба представити погляди української інтелектуальної публіки в європейському і світовому контексті. З одного боку, це спроба позбавити українців комплексу неповноцінності, з іншого — зв’язуюча нитка між Україною і світом, який дуже мало про нас знає. Ми часто ображаємося на те, що іноземці, коли розмова заходить про Україну, морщать чоло і намагаються зібрати всі свої географічні знання, щоб пригадати, де ж це і що це таке, і нарешті вигукують: «А, так, Чорнобиль! Київське «Динамо!» (набір понять може бути різним, залежно від рівня освіти співрозмовника.) Наш дайджест покликаний розповісти світу про те, що ж таке Україна, і поставити її в певний світовий контекст.

Був такий курйозний випадок, пов’язаний якраз iз нашим дайджестом: читач з Аргентини прислав лист: «Я знайшов вашу газету в Інтернеті, вона мене зацікавила, я поїхав з сім’єю в супермаркет і купив там карту, щоб подивитися, де ж це — Україна. України не знайшов, але все одно газету читати буду». У цьому епізоді відображена сама суть нашого часу — часу глобалізації. Людині недостатньо інформації, їй необхiдне спілкування iз собі подібними, з людьми, близькими їй духовно і інтелектуально. Прийдуть часи, коли люди будуть обирати собі місце проживання, виходячи не з рівня матеріального достатку, який вони будуть там мати, а з того, де середовище мешкання дозволить їм найкращим чином розкрити свій внутрішній потенціал. Вже зараз ми бачимо приклади тісних, взаємозв’язків між нашою країною і світом. Є такі приклади і в нашій газеті: в цьому місяці до нас приїжджає студент з Університету графства Суррей в Великiй Британії, який відшукав нашу газету через Інтернет і обрав саме її для своєї газетної практики, а в цей же час редактор дайджесту Людмила Гуменюк, що виграла Шевенінгську стипендію, проходить річний курс політичних наук в іншому британському університеті — Шеффілдському. А недавно з нашою газетою почав співробітничати французький карикатурист Стефан Перре, який надсилає свої малюнки на теми міжнародного життя в десяток різних газет по всьому світу. Ось що він написав нам: «На мою думку, вміщуючи мої малюнки на своїх шпальтах, ви таким чином нагадуєте українському читачеві, що саме в цей день було головною новиною в інших газетах світу».

Мені здається, що англійський дайджест виконує призначену йому роль — дає можливість обміну ідеями, можливість говорити про те, що цікавить людей незалежно від місця проживання. Ми завжди закликаємо читачів надсилати нам свої роздуми, задавати запитання, говорити з нами про те, що вони вважають важливим. Ми вдячні всім тим, хто визнав наше «дітище», хто знаходить у ньому користь для себе, ділиться з нами своїми думками і ідеями.

Вітаю всіх колег, що створюють «День» — The Day і читачів з приємною датою — триріччям від дня виходу першого номера!

P.S. У наступному номері «Дня» будуть опубліковані думки наших читачів про дайджест і розповіді його співробітників.

Delimiter 468x90 ad place

Підписуйтесь на свіжі новини:

Газета "День"
читати