Перейти до основного вмісту
На сайті проводяться технічні роботи. Вибачте за незручності.

ЄС мирить ізраїльтян з палестинцями

04 вересня, 00:00

Європейський Союз розпочав нову посередницьку місію з врегулювання конфлікту на Близькому Сході. Учора вночі до регіону прибув діючий голова ради ЄС Стіг Мелер, що очолює зовнішньополітичне відомство Данії. Він провів переговори з керівництвом Саудівської Аравії та Єгипту, а сьогодні планує зустрітися з прем’єр-міністром Ізраїлю Аріелем Шароном та лідером Палестинської Автономії Ясиром Арафатом, щоб запропонувати новий план врегулювання близькосхідного конфлікту, що передбачає створення нової палестинської держави до 2005 року. Стіг Мелер заявив, що палестинці навряд чи зможуть відмовитися від пропозиції, оскільки Європейський Союз є джерелом найбільшої допомоги Автономії.

Перший етап врегулювання близькосхідного конфлікту, передбачуваного планом, має розпочатися ще до проведення виборів у Палестині, призначених на січень наступного року. Він передбачає підписання палестинцями та ізраїльтянами договору про безпеку, який покладе край насильству, тероризму та закликів до нього. Ізраїлю пропонують поступово вивести війська з окупованих палестинських територій. В цей же час палестинське керівництво мусить визнати державу Ізраїль і підтвердити це відповідною заявою. На цьому етапі планується також створення служби безпеки в автономії та обговорення майбутньої ролі палестинського лідера Ясира Арафата. Протягом першої фази мирного врегулювання в регіоні перебуватимуть міжнародні наглядачі, а країни-донори восени 2002 року вирішуватимуть питання про створення фонду допомоги для підтримки палестинських реформ та активізації економіки. Планується скликання мирної конференції по Близькому Сходу.

Другий передбачає врегулювання кордонів, створення нової палестинської адміністрації, реформи юстиції, економіки та фінасів, введення в дію нової конституції. Остання, третя фаза, запланована на 2003 — 2005 роки, передбачає реформи, спрямовані на створення і проголошення палестинської держави у липні 2005 року. Протягом цього періоду планується усунути три основні перешкоди мирному врегулюванню в регіоні — остаточне визначення статусу Єрусалима, повернення палестинських біженців та затвердження кордонів Ізраїля.

Новостворений план Європейського Союзу по врегулюванню близькосхідного конфлікту не містить у собі нічого нового. За словами міністра закордонних справ Швеції Анни Лінд, він «обвішав м’язами скелет» пропозицій адміністрації американського президента Джорджа Буша, що прагне побачити оновлену палестинську державу. В липні цього року Вашингтон заявляв про неможливість проведення будь-яких реформ, доки при владі перебуває Ясир Арафат, і пропонував залишити йому статус формального лідера при умові, що фактично влада в країні належатиме прем’єр-міністру. Тоді інші члени так званого «квартету» — ООН, ЄС та Росія — не підтримали американської ініціативи. 16 вересня у Нью-Йорку Європейський Союз запропонує власну версію мирного врегулювання в регіоні.

Delimiter 468x90 ad place

Підписуйтесь на свіжі новини:

Газета "День"
читати