Перейти до основного вмісту
На сайті проводяться технічні роботи. Вибачте за незручності.

Європейцi «надiлятимуть» американцiв iмунiтетом

02 жовтня, 00:00

Європейський Союз заявив, що країни, які входять до його складу, відтепер мають право безпосередньо домовлятися зі Сполученими Штатами Америки з приводу надання американським громадянам імунітету від переслідування з боку новоствореного Міжнародного кримiнального суду. Як повідомляє АП, міністри закордонних справ країн-членів Євросоюзу узгодили певні принципи, які повинні виконуватися під час переговорів з цього питання і спрямовані насамперед на те, щоб жоден злочинець все ж таки не уникнув відповідальності. Прем’єр-міністр Данії Пер Стіг Меллер, що головує зараз в ЄС, спростував звинувачення організації iз захисту прав людини в тому, що така позиція фактично позбавляє сенсу існування Міжнародного кримiнального суду. За його словами, умови, поставлені керівництвом ЄС, виключають можливість будь- яких поступок. Члени Євросоюзу можуть підписати домовленість з Сполученими Штатами тільки в разі їхньої згоди з такими пунктами:

— імунітет поширюється тільки на американських військових чи офіційних представників, що відряджені за кордон;

— громадяни США, що звинувачуються у воєнних злочинах та злочинах проти людства, повинні постати перед судом на батьківщині.

В свою чергу громадяни країн-членів ЄС не отримають навзаєм імунітету від переслідування з боку Міжнародного кримiнального суду. Але незважаючи на ці умови, Організація прав людини та Міжнародна амністія залишаються незадоволеними таким кроком Європейського Союзу.

Поки що невідомою залишається реакція Вашингтона на такий поворот. Цілком можливо, що такі умови можуть і не задовольнити адміністрацію президента Буша. Але Велика Британія та Італія не забарилися заявити про готовність вести переговори зі Сполученими Штатами, повідомляє Бі-Бі-Сі. Дванадцять держав уже підписали угоду про надання американцям імунітету від переслідувань МКС. За повідомленням Держдепартаменту, нещодавно її підписала Мікронезія, раніше було досягнено згоди з Маршальськими островами, Східним Тимором, Афганістаном, Гондурасом, Узбекистаном, Мавританією, Домініканською Республікою, Таджикистаном, Палау, а також Ізраїлем та Румунією. Що стосується Румунії, то, здається, такий поворот подій їй тільки на руку. Маючи на меті заручитися підтримкою Вашингтона в питанні вступу до НАТО, Румунія підписала угоду про імунітет і тим самим опинилася у незручному, м’яко кажучи, становищі щодо Євросоюзу після його офіційного попередження державам-вступникам не підписувати цієї угоди. Тепер Румунія зможе уникнути закидів з боку Брюсселя і надалі сподіватися на вступ до Євросоюзу.

Delimiter 468x90 ad place

Підписуйтесь на свіжі новини:

Газета "День"
читати