Перейти до основного вмісту
На сайті проводяться технічні роботи. Вибачте за незручності.

Ігор ГУМЕННИЙ: Українсько-тайські відносини мають позитивну перспективу

11 серпня, 00:00

Газета «День» за сприянням українського зовнішньополітичного відомства започатковує рубрику «Україна у світі». До участі в цій рубриці запрошуються українські дипломати, акредитовані в зарубіжних країнах. Сьогодні її гостем є Надзвичайний і Повноважний Посол України в Королівстві Таїланд Ігор Гуменний. Ми запропонували йому дати відповідь на п’ять запитань.

1.У чому цінність чи важливість Королівства Таїланд для України?

2. Які інтереси має Україна в Таїланді і чи вдається їх відстоювати?

3. Як розвиваються економічні та торгові відносини України з Таїландом? Наскільки активно український бізнес діє в цій країні? Чи потрібна для просування українського бізнесу в Королівстві державна чи законодавча підтримка, а можливо, і найвищого керівництва?

4. Чим цікавим може бути Таїланд для українських громадян чи туристів?

5. Як в Таїланді ставляться до України та українців? Якою вони бачать нашу країну?

1. Насамперед, хотів би висловити вдячність газеті «День» за ту увагу, яку вона приділяє висвітленню тематики, пов’язаної з реалізацією зовнішньої політики нашої держави в цілому та двосторонніх українських-тайських відносин зокрема. В цьому зв’язку доцільно зазначити, що співробітництво з Таїландом було визнано керівництвом України одним з головних пріоритетів української зовнішньої політики в регіоні Південно-Східної Азії. Зважте на таке: у минулому році ВВП Таїланду оцінювався у 206 млрд. доларів США, а загальний обсяг зовнішньої торгівлі перевищив 256 млрд. доларів США. Королівство багате на природні ресурси: вольфрам (2-ге місце за видобутком в світі), олово (3-тє за видобутком місце в світі), залізна руда, свинець, цинк, марганець, сурма, шпат, флюорит, коштовне каміння, гума, природний газ, буре вугілля. Значними є запаси цінних порід дерева. Таїланд посідає друге місце у світі за виробництвом танталу. Королівство є також одним з головних виробників в регіоні. До речі, Таїланд, як нова індустріальна держава, відіграє значну роль в інтеграційних процесах в Асоціації держав Південно-Східної Азії (АСЕАН). Слушно нагадати, що країн и АСЕАН, які об’єднують територію у 4,5 млн. кв. км з понад 500 млн. населенням, виробляють сьогодні сукупного валового національного продукту на 737 млрд. дол. США та мають обсяги зовнішньої торгівлі на суму 720 млрд. дол. США.

2. Наша держава має різнобічні інтереси в Королівстві Таїланд, включаючи політичні, торговельно-економічні, науково-технічні, військово- технічні та гуманітарні. В цьому році відзначалася 15-та річниця встановлення дипломатичних відносин між Україною і Королівством Таїланд. Можу з усією відповідальністю сказати, що політичний діалог між двома країнами набув конкретного наповнення та прагматизму. Велике значення мав офіційний візит до Таїланду Президента України (9-11 березня 2004 року), який надав нового потужного імпульсу всьому спектру українсько-тайських відносин. Були встановлені контакти з членами Королівської родини Таїланду та міжпарламентські зв’язки. Значно зросла кількість високопосадових українських делегацій, що відвідали Таїланд, та тайських делегацій, які перебували в Україні. Більш частими стали зустрічі міністрів закордонних справ України і Таїланду та їх заступників, а також керівників інших відомств, що допомагало більш ефективно відстоювати інтереси нашої держави. Посилилася взаємодія України та Таїланду в ООН та інших міжнародних організаціях. Зокрема, Таїландом була надана конкретна підтримка намірам нашої країни стати членом Світової організації торгівлі, а саме — було підписано двосторонній Протокол між Україною та Королівством Таїланд щодо доступу до ринків товарів і послуг у контексті вступу України до СОТ.

3. Безумовно, головним пріоритетом у розбудові українсько-тайських відносин є розвиток двостороннього торговельно-економічного співробітництва. Таїланд є одним з основних торговельних партнерів України в Південно-Східній Азії. Беручи до уваги значний промисловий потенціал, розвинуті галузі сільського господарства, транспорту, зв’язку, відповідні природні та людські ресурси, Україна і Таїланд мають реальні перспективи щодо поглиблення двостороннього співробітництва в економічній сфері. Про це свідчить загальний обсяг товарообігу між двома державами за останні 5 років, який склав 1,5 млрд. доларів США.

Водночас, у 2006 році спостерігалось певне зменшення обсягів двостороннього товарообігу (145 млн. доларів США), спричинене падінням світових цін на металопродукцію, а також зниженням її поставок з України. Забезпечення диверсифікації структури експорту та імпорту є одним з важливих завдань двостороннього торговельно-економічного співробітництва між Україною і Таїландом. У 2004—2007 роках була вжита низка заходів з метою досягнення прогресу в цьому напрямку, зокрема зростання в структурі українського експорту до Таїланду частки наукомісткого виробництва. З метою започаткування двостороннього співробітництва в галузі, високих технологій, зокрема в космічній галузі були здійснені конкретні кроки. В результаті очікуємо, що в листопаді цього року українським ракетоносієм буде виведено на орбіту тайський супутник «THEOS».

Реальні домовленості досягнуті і сфері військово-технічного співробітництва. В практичну площину переведено питання щодо підготовки контракту на поставку з України до Королівства сучасної броньованої техніки, зокрема БТРів, та створення лінії складання цих машин.

Продовжується також робота з просування на ринок Таїланду українських літаків модифікації «АН».

Активнiше стали діяти на тайському ринку і українські бізнесмени. Окрім уже відомих українських експортерів металопродукції — ММК ім. Ілліча, «Азовсталь» тощо, на тайський ринок починають виходити підприємства інших профілів. Наприклад, з метою започаткування українсько- тайського співробітництва в галузі залізничного транспорту, зокрема в сфері оновлення парку вагонів, ремонту та поставок локомотивів, були встановлені ділові контакти між ТОВ «Проектно-конструкторське виробниче підприємство МДС» (Дніпропетровськ) і тайськими партнерами.

Мені приємно також констатувати, що на прилавках тайських супермаркетів з’явилися напої відомих українських компаній «Неміров» та «Сандора».

Хотів би також зазначити, що за останні п’ять років експорт з Таїланду до України збільшився майже втричі (з 30 до 80 млн. доларів США). Разом з тим, українські бізнесмени ще обережно ставляться до започаткування торговельно- економічного або іншого співробітництва з Таїландом, оскільки це нова і далека для них країна.

Що стосується державної підтримки українського бізнесу, то тут ми не можемо скаржитися на відсутність відповідної уваги. Тільки в цьому році Таїланд відвідали українські делегації на чолі з першим віце-прем’єр-міністром, міністром фінансів України М.Я.Азаровим, заступником міністра економіки В.Т.П’ятницьким та начальником Управління міжнародного співробітництва Секретаріату Кабінету Міністрів України О.І.Пінським. У результаті переговорів сторони досягли домовленості провести перше засідання міжурядової українсько-тайської комісії з питань двостороннього співробітництва у другій половині 2007 року. Був також парафований проект Угоди про торговельно-економічне співробітництво. В свою чергу, у червні 2007 року відбувся візит тайської делегації на чолі з міністром комерції К.Джирапаетом до Києва. В рамках візиту тайські представники провели переговори з керівництвом Міністерства економіки та ТПП України. Сторони підтвердили обопільну зацікавленість в поглибленні двосторонньої співпраці.

4. Таїланд є одним з найвідоміших туристичних центрів світу. І це вже добре знають в Україні. Королівство щорічно приймає від до 10 до 13 млн. туристів з усіх куточків земної кулі. Це дає прибуток до державної казни понад 13 млрд. доларів США. Стародавнi історичні пам’ятки, своєрідна екзотична культура та кухня, розгалужена мережа готелів, ресторанів та місць відпочинку, а також теплий клімат приваблює до Таїланду іноземних мандрівників. З відкриттям у 2002 році прямого рейсу української авіакомпанії «Аеросвіт» за маршрутом Київ— Бангкок—Київ кількість українських туристів, що відвідують Таїланд, збільшилася з 4 до 20 тисяч на рік. Так, у січні—травні поточного року Таїланд вже відвідало 12,5 тисячи українських громадян. З метою розбудови договірно- правової бази у цій галузі завершується узгодження з тайською стороною проекту двосторонньої Угоди про співробітництво у сфері туризму. В свою чергу, представники тайських турфірм проявляють все більшу зацікавленість у співробітництві з українськими партнерами. На тайському туристичному ринку вже добре відомі такі українські тур-оператори, як «Гамалія», «САМ», «Pan-Ukraine» та інші. Це відкриває широкі перспективи для співпраці між нашими державами у сфері туризму.

5. Ви знаєте, що Королівство ще називають «країною усмішок»? Це так, тому що у своїй переважній більшості мешканці Таїланду добрі та уважні до іноземців люди. Особливо це стосується персоналу туристичних комплексів та готелів, де «візитною карткою» персоналу є доброзичлива усмішка. Звичайно, що в Королівстві траплялися випадки, коли посольству необхідно надавати допомогу українським громадянам, які опинилися в складних ситуаціях. Проте це скоріше виняток з правил. Тайці раді бачити українців на своїй гостинній землі та залюбки цікавляться новинами з України. Багато мешканців Королівства є фанами наших відомих українських спортсменів — боксерів братів Кличків, футболістів Андрія Шевченка, Андрія Вороніна та інших. Крім того, приємно було спостерігати, коли на «Днях української кухні в Бангкоку» тайцям дуже сподобалися наші вареники. Взагалі, міжлюдські контакти є добрими. Тому я впевнений, що українсько-тайські відносини мають позитивну перспективу.

Delimiter 468x90 ad place

Підписуйтесь на свіжі новини:

Газета "День"
читати