Перейти до основного вмісту
На сайті проводяться технічні роботи. Вибачте за незручності.

Кліматична війна

24 листопада, 00:00

Глобальна зміна клімату може призвести до збільшення кількості збройних конфліктів і зменшення чисельності населення. Цей висновок було зроблено внаслідок вивчення історії людства за період із 1400 по 1900 рік, за цей час сталося близько 4,5 тис. воєн. Дослідження провели вчені з Технологічного iнституту Джорджiї на замовлення дослідницького центру Інститут світу.

Автори дослідження діяли на основі наступної логіки: зміна клімату (похолодання або потепління) неминуче впливає на кількість і якість прісної води, родючість грунтів і тривалість сільськогосподарського сезону. Якщо ситуація гіршає, в розпорядженні людини опиняється менше продовольства і води, що свого часу може призвести до конфліктів — бунтів і повстань, воєн тощо. Неминучими наслідками цього є голод і епідемії, внаслідок чого кількість населення скорочується. За досліджуваний період часу найхолоднішими були 1450, 1650 і 1820 роки. Як виявилося, під час похолодань кількість воєн і внутрішніх конфліктів у світі помітно збільшувалася. Так, у «холодні» сторіччя у світі відбувалося вдвічі більше воєн, ніж у відносно «теплому» XIX столітті.

Сам по собі холодний клімат був не здатний призвести до скорочення чисельності населення. У північній півкулі чисельність населення стабільно зростала. Однак коли настав так званий малий льодовиковий період (у XVII—XVIII століттях), різко збільшилася кількість збройних конфліктів, які призвели до помітного скорочення чисельності населення. У Китаї в період із 1620 по 1650 рік населення скоротилося на 43%. Однак після цього чисельність населення Китаю почала зростати, незважаючи на те, що процес похолодання продовжувався приблизно до 1800 року.

Автори дослідження також встановили, що тоді війни можна було передбачати, засновуючись на вартості «продуктового кошика» тогочасних жителів планети. Зменшення урожаїв призводить до продовольчого дефіциту й зростання цін. Тоді, коли ціна на зерно (рис — в Азії, пшениця — в Західній Європі) досягала певного рівня, починалися війни. Війни, у свою чергу, призводили до вбивств селян, розорення посівів тощо, що ще більше погіршувало ситуацію. Автори дослідження непокояться, що подібний сценарій може бути розіграний і в разі продовження процесу глобального потепління. Раніше кілька дослідницьких центрів приходили до аналогічного висновку.

Delimiter 468x90 ad place

Підписуйтесь на свіжі новини:

Газета "День"
читати