Перейти до основного вмісту
На сайті проводяться технічні роботи. Вибачте за незручності.

Клятва близнюка

Новий польський прем’єр не уявляє Україну поза ЄС
22 липня, 00:00
ФОТО РЕЙТЕР

Польща намагається стати великою країною, з якою рахуються в Європі. І Варшава робитиме все, щоб досягти цієї мети. Цей висновок витікає із програмної доповіді польського прем’єр-міністра Ярослава Качиньського, якого за пропозицією президента Польщі Леха Качиньського польський парламент 240 голосами проти 205 затвердив на цю посаду. Новий голова уряду Речі Посполитої окреслив на засіданні Сейму засади і пріоритети внутрішньої та зовнішньої політики.

Він заявив про бажання Польщі підвищити роль Варшави у діяльності Євросоюзу. «Ми хочемо брати участь у процесах, які сприятимуть подоланню нинішньої конституційної кризи в ЄС», — сказав прем’єр. При цьому він підкреслив, що розширення євроспільноти має відбуватися одночасно з більшим залученням нових країн до реальних механізмів ухвалення рішень у ЄС. «У цьому відношенні ми будемо використовувати власну позицію, а також звертатимемося до партнерів в рамках «Веймарського трикутника» (Німеччина, Польща і Франція) і Вишеградської групи, до складу якої входять Угорщина, Чехія, Словаччина і Польща», — наголосив голова польського уряду. Він вважає, що в рамках ЄС Варшава мусить мати можливості розгляду рішень, які б стосувалися польської специфічної історичної і геополітичної ситуації. За його словами, мова йде про енергетичну безпеку, а також питання культури і традицій. Як відомо, свого часу Польщу уже порушувала питання створення «енергетичного НАТО».

Польський прем’єр заявив перед депутатами, що він пов’язує майбутнє ЄС з членством у цій спільноті України. «Це питання єдності Союзу, його безпеки і якщо Україна буде в складі ЄС, тоді таке розширення з цілковитою певністю можна назвати розширенням сфери ухвалення рішень», — сказав Я.Качиньський. Він також наголосив на необхідності встановлення якомога кращих стосунків із сусідами на сході, зокрема з великим східним сусідом Росією. За словами прем’єра, у стосунках Польщі із Росією було багато «зла, але й водночас багато доброго». Він хотів би, аби з часом близькість ставала відчутнішою, а зло віддалялося.

У своєму виступі Я.Качинський зупинився також на співпраці Польщі з НАТО і головним союзником в Альянсі США. За словами прем’єра, цей союз підтримується участю в спільних операціях, зокрема в Іраку. Він визнав, що війна в Іраку є суперечливою і водночас висловив переконання, що поляки мають продовжити участь у складі американсько- британської коаліції. На його думку, якогось дня проблеми в цьому регіоні мусять бути розв’язаними. Відтак тут не може йти питання про «дезертирство». «Польща не є країною дезертирів, польський народ не є дезертирами», — наголосив Я.Качиньський. За його словами, подальша співпраця з НАТО дозволить країні раціоналізувати витрати на оборону, здійснити модернізацію збройних сил. Чи може прихід до влади нового прем’єра вплинути на відносини Польщі з Україною. Як може вплинути на українсько-польські відносини повторний прихід на посаду прем’єр-міністра України Віктора Януковича?

Про це розповів «Дню» міжнародний оглядач польського тижневика Єжи-Марек НОВАКОВСЬКИЙ.

КОМЕНТАР

Єжи-Марек НОВАКОВСЬКИЙ , міжнародний оглядач тижневика Wprost, Польща:

— Відносини між Польщею та Україною не змінюватимуться значною мірою. По-перше, для партії «Право і справедливість» і для обох братів Качиньських Україна є найголовнішим пріоритетом польської зовнішньої політики. До речі, у виступі польського прем’єра особливо виділено три країни: США, Україна та Росія. Це приклад того, наскільки важливі в очах прем’єр-міністра відносини Польщі з Україною. Інша причина полягає в тому, що новий прем’єр-міністр дуже точно висловлювався, що головна роль у виробленні та здійсненні зовнішньої політики належить президенту. Лех Качиньський, який тричі побував в Україні, укріпив роль головного «водія» польської зовнішньої політики. З цієї причини не змінюватиметься польська політика. Вона залежатиме передусім від того, як ідуть справи в Україні. Багато залежатиме від того, яким буде уряд в Україні, чи будуть дострокові перевибори.

Чи вплине на двосторонні відносини прихід до українського уряду Віктора Януковича, враховуючи те, що «антикризова» коаліція складається з Партії регіонів, комуністів i соціалістів? Це питання. Боюся, що це може якоюсь мірою вплинути на наші відносини. Тому що польський президент і прем’єр є прихильниками помаранчевої революції. З емоційного погляду їм буде важче домовлятися з Януковичем, ніж з пані Юлією Тимошенко та Президентом Віктором Ющенком. Безумовно, сфера інтересів важливіша, ніж емоційні відносини. Так що це вплине, але не в такій значній мірі. Але передусім це залежатиме від того, яку політику проводитиме майбутній український уряд. Якщо це буде політика руху на Захід, як це було раніше, то у середньо- і довгостроковій перспективі це не вплине негативно. Незважаючи ні на що, пріоритетом нового прем’єр-міністра Польщі є входження України до західних структур — до ЄС та НАТО. Польський прем’єр підтримуватиме якнайшвидший вступ України до НАТО і підписання Україною договору про асоціацію з ЄС.

Delimiter 468x90 ad place

Підписуйтесь на свіжі новини:

Газета "День"
читати