Перейти до основного вмісту
На сайті проводяться технічні роботи. Вибачте за незручності.

Консиліум у Давосі: кого рятувати першим

30 січня, 00:00

Тож одним із виступів була доповідь Леоніда Кучми про стан справ в Україні. Крім того, Кучма планує зустрічі з віце-президентом США Альбертом Гором, прем’єр-міністрами Росії та Канади, президентом Польщі.

Візит української делегації до Давосу розпочався одночасно зі слуханнями в Раді Європи про стан економіки в Україні та Росії. На Парламентській Асамблеї РЄ, як відомо, заявили, що виділена нам допомога використовується не за призначенням — у той же час Кучма намагатиметься використати всі свої давоські зустрічі для продовження кредитування України з боку МВФ, Світового банку, ЄБРР. Загальну політику МВФ, до речі, як очікується, буде розкритиковано вщент — за прорахунки в Азії та Бразилії. Американські експерти очікують, що тепер хвиля фінансової кризи дійде до Південної Африки та Туреччини.

Відомо також, що польський президент Александр Квасьнєвський збирається захищати Україну та вимагати збільшення уваги світу до її проблем. Днями, будучи в Києві, подібну підтримку Кучмі обіцяв і італійський президент Оскар-Луїджі Скальфаро. Можливо, якісь нові ініціативи народяться або будуть озвучені під час тристоронньої зустрічі Кучма—Квасьнєвський—Кретьєн. Можливо також, вдасться досягти хоч якоїсь певності з проблемою кредитування добудови блоків Хмельницької та Рівненської АЕС, які мають замінити єдиний працюючий блок у Чорнобилі.

Досі Україні практично нічого не давали власне давоські форуми — окрім, звичайно, неформальних контактів — на відміну від Росії. Саме в Давосі себе презентували як політиків високого рангу і Нємцов, і Зюганов, саме в Давосі російські представники раніше домовлялися про серйозні західні інвестиції та кредити. Тепер, виходячи з публікацій російської преси, ситуація для Москви кардинально змінилася на гірше. Але й Україна навряд чи зможе зацікавити потенційних партнерів.

На тлі можливих втрат транснаціональних корпорацій та провідних банків від кризи в Азії та Бразилії слабко інтегрована до світової економіки Україна — не те, що потрібно рятувати негайно. Навіть у випадку, коли держава дійсно оголосить себе неспроможною платити за зовнішніми боргами (цього року Україна має розпочати перші виплати). Про відстрочку ж платежів зараз навряд чи йтиметься. Розмови про можливе сприяння держав «сімки» входженню України до Світової торговельної організації, що було обіцяне Києву в Давосі рік тому, якось припинилися самі собою. Очевидно, внаслідок тієї кризи, яку в Києві чомусь вважають російською.

У перший день роботи давоського форуму експерти з Європи, США та Японії зійшлися на тому, що світова економіка потребує негайного лікування. Очевидно, це ж скажуть і про Україну, але з підтекстом — лікуйтеся самі.

Delimiter 468x90 ad place

Підписуйтесь на свіжі новини:

Газета "День"
читати