Перейти до основного вмісту
На сайті проводяться технічні роботи. Вибачте за незручності.

Коротко / ПЛАНЕТА

12 листопада, 00:00

Товаришувати за «дорожньою картою»

Україна та Франція підписали «дорожню карту», яка передбачає посилення економічного співробітництва. Як зазначив учора в Києві міністр закордонних справ України Борис Тарасюк, документ передбачає розвиток співпраці, зокрема у сфері енергетики, інтенсифікацію політичного діалогу, а також підтримку Францією українських реформ з метою зближення України з Європейським Союзом. За його словами, «дорожня карта», підписана учора під час переговорів з міністром закордонних справ Франції Філіппом Дуст-Блазі, є «дуже детальним і великообсяговим документом». У свою чергу, Філіпп Дуст-Блазі наголосив, що передав українському президенту особисте послання Жака Ширака, в якому він підтверджує готовність Франції надати допомогу й підтримку Україні на шляху реалізації реформ.

У Ліберії перемогла «залізна леді»

Еллен Джонсон-Серліф, колишній міністр фінансів й економіст Світового банку, відома як «залізна леді», заявила про свою перемогу на перших президентських виборах у Ліберії після закінчення 14-річної громадянської війни. Вона стане першою в історії Африки жінкою, яка посіла пост президента. Згідно з результатами підрахунку голосів другого туру на 90% виборчих дільниць, Джонсон-Серліф отримала як мінімум 59% голосів, а її суперник — колишня зірка футболу Джордж Веа — 41%. Веа тим часом заявив про те, що його суперниці не варто говорити про свою перемогу доти, поки виборчком країни не розгляне його скаргу на порушення. Водночас глава місії ООН охарактеризував голосування як «мирне й прозоре». Однак минулої ночі сотні прихильників Джорджа Веа зібралися поблизу штаб-квартири його партії «Конгрес демократичних змін», скандуючи: «Нема Веа — нема миру». За повідомленням агентства Рейтер, миротворцям ООН довелося застосувати гумові палиці для розгону демонстрації.

Росіяни віддали Президенту України третє місце за популярністю

Росіяни назвали президентів Білорусі Олександра Лукашенка й Казахстану Нурсултана Назарбаєва найпопулярнішими політиками серед лідерів сусідніх країн СНД. Про це йдеться у звіті національного інституту регіональних досліджень і політичних технологій «Експертне співтовариство». Лукашенко набрав 52% голосів опитаних. З невеликим відривом — 47% — слідує Назарбаєв. На третьому місці з 23% знаходиться Президент України Віктор Ющенко, а на четвертому з 14% — президент Азербайджану Ільхам Алієв. Інші лідери країн СНД набрали менше 10% голосів опитаних. Віктор Ющенко симпатичніший російській молоді, ніж людям старшого віку: його назвали найвпливовішим 37% опитаних у віці до 25 років і лише 20% респондентів старше 55 років.

Сімейна трагедія в Киргизстані

Брат убитого депутата парламенту Киргизстану Баямана Еркінбаєва Асан здійснив акт самоспалення в місті Джалал- Абаді на півдні країни. За словами очевидців, під час безстрокового мітингу родичів і виборців убитого депутата Асан Еркінбаєв «спочатку облив себе пальним, а потім підпалив». Наразі він з тяжкими опіками лежить в обласній лікарні, повідомляє Інтерфакс. Учасники мітингу вимагали об’єктивного розслідування подій, пов’язаних із загибеллю депутата. Тим часом, минулого четверга прес-служба СНБ Киргизстану повідомила про затримання чотирьох підозрюваних у вбивстві. Баяман Еркінбаєв — депутат і власник великих торговельних і готельних комплексів на півдні республіки, був убитий увечері 21 вересня цього року в центрі Бішкека біля будинку, де мешкав, трьома пострілами з пістолета Макарова. Еркінбаєв обирався депутатом парламенту втретє поспіль. Він був одним з активних учасників березневих подій в Оші та Бішкеку, що спричинили зміну влади в республіці.

Рекламі «Родины» поставлять діагноз

Прокуратура Москви передала на експертизу телеролик партії «Родина», щоб «оцінити його соціально-психологічну спрямованість». Раніше керівництво телеканалу ТВЦ, на якому демонструвався рекламний кліп «Родины», попросило Мосміськвиборчком дати юридичну оцінку його змісту. Тим часом до прийняття прокуратурою якогось рішення демонстрація ролика по телебаченню буде продовжена. Його приблизний зміст такий: «особи кавказької національності» їдять кавун, розкидаючи кірки прямо на вулиці. Зокрема й під колеса дитячої коляски, яку везе російська дівчина. За цією картиною спостерігають лідер «Родины» Дмитро Рогозін і відставний генерал Юрій Попов, який очолює її московський список депутатів. Потім Рогозін підходить до кавказця й суворо каже: «Прибери». Той не реагує. Тоді у справу втручається генерал Попов, запитуючи з натиском на друге слово: «Ти російську мову розумієш?» Закінчується ролик слоганом: «Очистимо наше місто від бруду!».

Білоруська відповідь Біллу Гейтсу

У Білорусі розробляється операційна система, альтернативна Windows корпорації Microsoft. Про це повідомляє Хартія’97 з посиланням на генерального директора Національного центру інформаційних ресурсів і технологій Національної академії наук республіки Михайла Маханека. «Рядовим споживачам важко купувати програмне забезпечення за 300 доларів США. Через це спостерігається недотримання прав інтелектуальної власності», — сказав Маханек. На думку фахівця, одне з рішень — створення власної операційної системи, розробка якої «вже ведеться кілька місяців». «Є в нас дуже сильна підтримка закордонних потужних компаній, що виробляють як програмне забезпечення, так і комп’ютерне обладнання, які готові цей білоруський продукт розглядати як базовий елемент своїх обчислювальних систем і постачати одночасно зі своєю технікою», — зазначив Маханек. За його даними, вартість білоруської операційної системи та її супроводи можуть становити десь близько 15 доларів. Маханек підкреслив, що у білоруських розробників є підтримка Європейського Союзу, наукового комітету НАТО, Єврокомісії, які готові цілком або частково оплатити проект, а Вірменія та Росія не виключають співпраці у створенні продукту.

Піраміди — за огорожею

У Єгипті навколо Великих пірамід у Гізі побудують захисну огорожу. Як заявив журналістам генеральний секретар Вищої ради старійшин Єгипту Захі Хавас, огорожа, оснащена засобами електронного захисту, простягнеться на 15 кілометрів по плато, на якому знаходиться єдиний пам’ятник старовини, що зберігся з семи чудес світу. Хавас сказав, що будівництво огорожі вартістю близько десяти мільйонів доларів завершиться наприкінці 2006 року. Огорожу з 20 ворітьми для пропуску відвідувачів буде розташовано таким чином, щоб не закривати піраміди, вік яких нараховує 4,5 тисячі років. (Нагадаємо: раніше було оголошено про те, що огорожею обносять єгипетський курорт Шарм-аль-Шейх.) У 2009 році піраміди та сфінкс стануть частиною найбільшого музейного комплексу в світі площею 55 гектарів. У комплексі загальною вартістю $550 мільйонів буде представлено всю п’ятитисячолітню історію Єгипту. Стіни основної будівлі музею буде висічено з напівпрозорого алебастру, що дозволить їм пропускати сонячні промені в обладнані за останнім словом техніки виставкові зали. У музеї буде розміщено близько 150 тисяч експонатів, які щорічно зможуть побачити до трьох мільйонів відвідувачів.

Delimiter 468x90 ad place

Підписуйтесь на свіжі новини:

Газета "День"
читати