Перейти до основного вмісту
На сайті проводяться технічні роботи. Вибачте за незручності.

Коротко / ПЛАНЕТА

10 серпня, 00:00

Саакашвілі прилетить до Ялти

Президент Грузії Михаїл Саакашвілі сьогодні відвідає Україну з одноденним неофіційним візитом. У Ялті він зустрінеться з Президентом Леонідом Кучмою. Як повідомили Інтерфаксу в прес-службі президента Грузії, Михаїл Саакашвілі та Леонід Кучма обговорять двосторонні грузинсько-українські відносини, намітять перспективи їх поглиблення.

Аварія на японській АЕС

На японській АЕС «Міхама» у префектурі Фукуї, за 320 кілометрів на захід від Токіо, сталася аварія. За даними РІА «Новости» в результаті аварії загинули щонайменше п’ять осіб, а десятеро отримали опіки різного ступеня важкості. У турбінному залі одного з реакторів стався розрив труби, внаслідок чого до приміщення увірвалася пара температурою близько 200 градусів за Цельсієм. Автоматика негайно відключила реактор. За заявою компанії, підтвердженою представником префектури, радіаційних викидів у довкілля не було.

«Єврокорпус» приймає вахту в Афганістані

Учора військові підрозділи, очолювані Францією та Німеччиною, прийняли командування міжнародними силами НАТО в Афганістані. Так званий Єврокорпус, що складається з військових із Бельгії, Франції, Німеччини, Люксембургу та Іспанії, приймає командування від канадських військових i очолюватиме Міжнародні сили із забезпечення безпеки (ISAF) протягом півроку. Це перша операція «Єврокорпусу» за межами Європи з моменту створення сил у 1992 році. Його військовослужбовці матимуть багато роботи — тільки за останній тиждень було відмічено кілька нападів на співробітників гуманітарних організацій, працівників виборчих комісій та американських солдатів. На 9 жовтня в Афганістані призначено президентські вибори, і вилазки бойовиків стають дедалі зухвалішими.

Три роки умовно за смерть призовника

Учора Анадирський гарнізонний суд (Росія) визнав підполковника Олега Кострюкова винним у загибелі рядового-прикордонника й засудив його до трьох років позбавлення волі умовно з випробувальним терміном у два роки. Крім того, Кострюкова визнали винним у масовому захворюванні військовослужбовців. У грудні 2003 року, коли передислокованих iз Підмосков’я до Магадана новобранців госпіталізували, Кострюков тимчасово виконував обов’язки командира прикордонного загону ФСБ. Як з’ясувалося, понад 90 солдатiв захворіли на пневмонію, оскільки їх тривалий час тримали на сильному морозі без теплого одягу. Один із новобранців — Володимир Березін — помер від важкого запалення легень. Раніше військова прокуратура Росії, яка розслідувала цей інцидент, порушила кримінальну справу стосовно начальника оперативної групи міністерства оборони з питань координації призову генерал-майора Віктора Кожушка. Його звинувачують у недбалості, що призвела до важких наслідків, повідомляє Бі-Бі-Сі. Крім того, прокурори висунули обвинувачення за тією ж статтею трьом старшим офіцерам, які відповідали за транспортування призовників. Ще четверо офіцерів проходять у справі як підозрювані.

Близько половини росіян не бували в Україні

Як з’ясували російські соціологи, 56% росіян ніколи не бували в Україні або вже не пам’ятають, як давно це було, повідомляє Інтерфакс. Серед респондентів у віці 35 років 67% жодного разу не відвідували Україну, а ті, хто там бував (32%), робили це, здебільшого давно, понад 10 років тому. Водночас під час опитування, проведеного в липні фондом «Громадська думка» з участю 1500 респондентів, з’ясувалося, що більш ніж у чверті росіян (27%) в Україні живуть родичі, однак за останні п’ять років відвідували нашу країну лише 7%. Як випливає з результатів опитування, більшість росіян загалом добре ставляться до України (57%) й обізнані про події, що відбуваються у нас. Наприклад, 69% учасників опитування знають або чули, що восени цього року в Україні відбудуться вибори президента. Разом із тим, перебігом передвиборної кампанії росіяни (72%) не цікавляться.

Банк за законами шаріату

Як пише газета «Таймс», британська Фінансова контрольна служба видала ліцензію «Ісламському банку Великої Британії». Унікальність нового банку в тому, що він дотримуватиметься заповітів Корану, які забороняють брати гроші під відсотки, а також інвестувати кошти в бізнес, пов’язаний з тютюном, алкоголем або порнографією. Стежитиме за дотриманням правил в «Ісламському банку Великої Британії» внутрішній шаріатський аудитор, а також Спостережний комітет ісламських експертів. Очікується, що перше відділення банку відкриється наступного місяця на лондонській вулиці Еджвер-роуд, де традиційно проживає велика кількість арабів. Також планується відкриття філіалів банку в містах Бірмінгем та Лестер. До 2005 року розпочне роботу служба телефонного та інтернет-сервісу клієнтів. Статутний капітал банку становив 14 мільйонів фунтів стерлінгів, які надійшли від британських і близькосхідних інвесторів, зокрема, від королівської сім’ї Катару. Управляючий директор нового банку Майкл Хенлон сподівається, що протягом кількох років банк упевнено займе своє місце на ринку, залучаючи клієнтів-мусульман з усієї Європи. За оцінками статистиків, в Європі нині проживає близько 15 мільйонів послідовників ісламу.

Delimiter 468x90 ad place

Підписуйтесь на свіжі новини:

Газета "День"
читати