Перейти до основного вмісту
На сайті проводяться технічні роботи. Вибачте за незручності.

Коротко / ПЛАНЕТА

27 липня, 00:00

Нова версія вбивства Кеннеді

Ізраїльський фізик Мордехай Вануну, котрий відбув 18 років ув’язнення за шпигунство та зраду, обвинуватив Ізраїль у причетності до вбивства президента США Джона Кеннеді. Зі слів Вануну, причиною вбивства майже напевно став тиск, який Кеннеді чинив на прем’єр-міністра Ізраїлю Давида Бен- Гуріона, вимагаючи розкрити подробиці ізраїльської ядерної програми. Вануну також заявив, що ізраїльський ядерний реактор в Дімоні становить загрозу для мільйонів жителів близькосхідного регіону, оскільки в разі сильного землетрусу перетвориться на другий Чорнобиль. Інтерв’ю з Вануну опублікував журнал «Аль-Васт», який є додатком до арабської газети «Аль-Хайят», яку видають у Лондоні. Якщо розмова справді була, це означає, що ізраїльський фізик порушив умови свого звільнення. Вануну заборонено спілкуватися з іноземними кореспондентами.

«Секретні матеріали» — далі буде?

Незалежна комісія з розслідування обставин терактів 11 вересня, підсумкова доповідь якої була опублікована минулого четверга, готова випустити ще чотири доповіді. В деяких із них міститиметься секретна інформація, повідомив журналу Time голова комісії Том Кін. Із його слів, у доповідях будуть секретні дані про джерела фінансування терористів, а також про забезпечення безпеки перельотів і кордонів. Кін також додав, що «зацікавлені особи зможуть отримати доступ до цих доповідей лише з дозволу уряду». Оприлюднена минулого тижня доповідь свідчить про серйозні помилки американських спецслужб, які могли принаймні зменшити масштаби терактів 11 вересня, якщо не запобігти їм. Доповідь, що нараховує 567 сторінок, уже з’явилася в книгарнях США.

Пам’ятки на випадок терактів

Уряд Великої Британії має намір розіслати всім жителям цієї країни інструкції із запобігання терактам і про дії в таких надзвичайних ситуаціях. У буклеті міститимуться практичні рекомендації, зокрема, рекомендація тримати вдома запаси консервів. Крім того, уряд підготує соціальну рекламу із запобігання терактам. Як заявив міністр внутрішніх справ Великої Британії Девід Бланкет, він хоче, щоб громадяни були «пильні, а не налякані», передає Sky News.

Канада не задоволена іранським правосуддям

Оттава не задоволена виправдувальним вироком, який напередодні виніс іранський суд підозрюваному в убивстві канадської журналістки. Про це йдеться в заяві міністра внутрішніх справ країни П’єра Петтігрю. Канадську журналістку іранського походження Захру Каземі арештували минулого року в Ірані. Після триденного допиту її доставили до лікарні у важкому стані, де вона й померла. Агент іранських спецслужб Мохаммеда Реза Акдама, якого підозрювали у вбивстві Захри Каземі, учора суд виправдав «через брак доказів», повідомляє Рейтер.

Морські пірати стали небезпечнішими

У Центрі моніторингу піратства при Міжнародному бюро морського судноплавства, що базується в Малайзії, вважають, що протягом останніх півроку від рук піратів загинуло вдвічі більше моряків, ніж за аналогічний період минулого року. З січня по червень цього року внаслідок піратських нападів загинули 30 моряків. Ці цифри перевершують усі аналогічні дані за минуле десятиріччя. Понад половину моряків загинули в нігерійських водах. До списку небезпечних районів занесено також Бангладеш, В’єтнам, Філіппіни та Малаккську протоку. Як передає Бі-Бі-Сі, в Міжнародному бюро морського судноплавства відзначають організованість і скоординованість піратів та попереджують про те, що багато портів, особливо в Індонезії, стають надто небезпечними.

Саддам Хусейн пише вірші

Іракський міністр із прав людини пролив світло на щоденне життя колишнього лідера Іраку Саддама Хусейна у в’язниці. Бахтіар Амін, який відвідав його у в’язниці, повідомив британській газеті «Гардіан», що колишній лідер почувається добре і його утримують у нормальних умовах. Міністр повідомив, що Хусейн перебуває в одиночній камері, він не має доступу до ЗМІ, але читає книги, щоденно вивчає Коран, а також пише вірші. Одну з поезій він навіть присвятив Джорджу Бушу. Колишній лідер перебуває у провітрюваній камері розміром три на чотири метри, він дотримується дієти, але інколи куштує американські тістечка. Під час щоденних ранкових вправ він відвідує невеликий сад поблизу своєї камери.

Delimiter 468x90 ad place

Підписуйтесь на свіжі новини:

Газета "День"
читати