Перейти до основного вмісту
На сайті проводяться технічні роботи. Вибачте за незручності.

Коротко / ПЛАНЕТА

24 травня, 00:00

У об’єднання українців Росії — нове керівництво

Позачерговий VI З’їзд українців Росії обрав головою Об’єднання українців Росії (ОУР) Тараса Дудка, першим заступником голови ОУР — Віктора Гиржова, повідомляє УНІАН. Під час нинішнього з’їзду було заслухано звіт про роботу організації і вибрано Раду ОУР. Вперше до Ради увійшли, крім керівників регіональних відділень ОУР та інших її членів, також представник від Ради українського земляцтва Вадим Соловйов і представник Українського молодіжного форуму Росії. Крім того, на з’їзді було внесено й затверджено поправки до статуту Об’єднання, рекомендовані Міністерством юстиції РФ. Також ліквідовано інститут співголів ОУР (досі їх було двоє) і введено посаду голови ОУР. Також засновано інститут Почесних голів організації — ними стали Валерій Семененко й Василь Бабенко, які раніше керували організацією. Бабенко під час свого виступу зазначив, що з’їзд проводиться з метою вирішення тих проблемних питань, на які вказав російський Мін’юст. Нагадаємо, в січні 2011 р. Міністерство юстиції Російської Федерації звернулося до Верховного суду РФ з проханням ліквідувати Об’єднання українців Росії.

Друга велика подорож Обами до Європи

Президент США вирушив у неділю ввечері в тижневе турне по Європі, під час якого відвідає Ірландію, Велику Британію, Францію та Польщу. Під час поїздки заплановано зустріч Барака Обами з Дмитром Медведєвим, а також участь американського лідера в саміті G8 у французькому Довілі. «Президент здійснював турне Європою в перший рік після обрання, і ця поїздка стане другою великою подорожжю Обами регіоном. Вона дасть можливість погоджувати наші позиції за низкою питань із європейськими партнерами, а також підкреслити важливість зв’язків США та Європи», — повідомив журналістам під час телефонного брифінгу заступник радника президента з національної безпеки Бен Родс. За його словами, Польща є важливою зупинкою для президента з кількох причин. «По-перше, Польща — наш ключовий союзник у Східній та Центральній Європі. У США склалися міцні зв’язки з польським народом... Як очікується, під час поїздки президента відбудеться вечеря для глав держав — учасників саміту країн Східної та Центральної Європи, який проходитиме в цей час у цій країні», — повідомив Родс. Під час вечері, за словами радника, Обама матиме можливість обговорити низку питань із лідерами цих країн, у т.ч., ймовірно, і з українським Президентом Віктором Януковичем, який братиме участь у цьому саміті.

Радикальна грузинська опозиція намагається продемонструвати силу

У столиці Грузії триває акція протесту опозиції, розпочата на вихідних. За різними даними, від декількох сотень до декількох тисяч осіб провели ніч на понеділок на площі перед будівлею уряду. Демонстранти, що вимагають відставки президента країни Михайла Саакашвілі, пообіцяли не розходитися до тих пір, поки він не залишить свою посаду. Коментуючи ці події, заступник міністра закордонних спав Грузії Ніно Каландадзе заявила вчора на брифінгу, що «влада країни визнає право свободи зібрань, це принцип цінностей, узаконений державою, який ми поважаємо і якого ми дотримуємося». У республіці «не відбувається нічого неординарного», — підкреслила вона. Сам Саакашвілі наразі перебуває з офіційним візитом в Угорщині. Як повідомляє Франс Пресс, ще одна цілодобова демонстрація проходить біля тбіліського телецентру. Там провели ніч близько 300 осіб, багато хто з яких тримає в руках палиці на випадок нових зіткнень із правоохоронними органами. В неділю поліція застосувала для розгону демонстрантів сльозоточивий газ і гумові кулі. На сайті грузинського МВС повідомляється, що учасники акції протесту напали на поліцейський автомобіль, після чого декількох демонстрантів було затримано. Грузинська опозиція оголосила 25 травня «Днем гніву» й «вирішальним днем боротьби з режимом Михайла Саакашвілі». Екс-міністр оборони Іраклій Окруашвілі повідомив, що 25 травня стане «останнім днем теперішньої влади», а лідер «Народного зібрання» Ніно Бурджанадзе завила, що «в Грузії почалася революція». Демонстранти мають намір пройти маршем вулицями Тбілісі й змусити главу держави піти у відставку. Проте агентства відзначають, що кількість учасників акцій протесту відносно невелика: в суботу на вулиці Тбілісі вийшло близько шести тисяч осіб, у неділю — ще менше. Влада країни пообіцяла не перешкоджати демонстрантам, якщо їх виступи зберігатимуть мирний характер.

«День» попросив грузинського політолога Ніка Читадзе прокоментувати ситуацію в Грузії і прояснити, чи дійсно існують умови для того, щоб зараз у Грузії змінювати режим, влаштовувати ще одну революцію, як про це заявляють грузинські опозиціонери?

— Я не вважаю, що в Грузії відбудеться зміна влади насильницьким шляхом. Просто радикальна частина опозиції прагне продемонструвати свою силу. Щоб привернути певну кількість населення на свій бік під час цих мітингів, вони заявляють, що 25 травня буде «чорним днем». На мою думку, просто відбувається психологічний тиск на грузинське суспільство. Я вважаю, що опозиція отримує певні інструкції з Москви. Свідченням цього є факт декількох зустрічей пані Бурджанадзе з товаришем Путіним. Зрозуміло, що вона здобула певні зв’язки з російськими політичними колами. По-друге, з’явилася інформація, що Окруашвілі перебував у Москві.

Слід відзначити й те, що в повідомленнях російських ЗМІ говориться про те, що нібито поліція жорстоким чином розганяла демонстрацію. Але в той же час нічого не говориться про ті насильницькі методи, які використовували так звані опозиціонери. Там зрозуміло, що все розвивається за російським сценарієм.

Я гадаю, що це все ж таки не пройде в Грузії. У влади є певні ресурси, щоб не допустити зміну влади таким шляхом. Оскільки Грузія прагне до демократії, то для затвердження своєї державності вона потребує, щоб відбулися як парламентські, так і президентські вибори. І зміна влади відбувалася таким шляхом, як це відбувається у вас, в Україні, повідомляє Микола СІРУК, «День».

Delimiter 468x90 ad place

Підписуйтесь на свіжі новини:

Газета "День"
читати